Food & Drink|02.04.2019 15:40

Φτιάχνουμε βλάχικη μαγειρίτσα με πράσα

Newsroom

Μαγειρίτσα δεν είναι μία, είναι πολλές. Δοκιμάστε λοιπόν κι αυτή την διαφορετική, πιο στεγνή εκδοχή, που ψήνεται σε ταψί.

Βλάχικη μαγειρίτσα με πράσα

Χρόνος: 1 ώρα

Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

2 συκωταριές από αρνιά γάλακτος

2 πνευμόνια από αρνιά γάλακτος

1 εντεριά από αρνί γάλακτος

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 κιλά πράσα, κομμένα σε ροδέλες

10 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες

1 δαφνόφυλλο

διάφορα ανάμεικτα χορταρικά (καυκαλήθρες, μυρώνια, σπανάκι)

1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο

λίγο μπαχάρι, τριμμένο

λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο

αλάτι

πιπέρι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά τα εντόσθια και τα έντερα, ξεπλένοντάς τα με άφθονο νερό. Τα ζεματάμε όλα μαζί σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά και αφού κρυώσουν τα ψιλοκόβουμε, ξεχωριστά, ανά είδος, και τα αλατοπιπερώνουμε. Σε μια πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε, σε δυνατή φωτιά, τα πνευμόνια για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα έντερα και τα σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά μαζί με το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ζεματάμε, σε βραστό αλατισμένο νερό, τα πράσα και τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια, την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και τα ψιλοκομμένα αρωματικά χορταρικά και βράζουμε για 5 λεπτά. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα ταψί, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, αρτύζουμε και σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 2,5-3 ώρες. Ένα τέταρτο πριν από το τέλος, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να πάρει χρώμα. Το φαγητό μας έχει απορροφήσει τα υγρά του, η σάλτσα του έχει πήξει και έχει μείνει με το λάδι του. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος, Βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάππα / Food stylist: Tina Webb, Bοηθός food stylist: Ματίνα Πετρουτσά

Πηγή: eatme Aπριλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

συνταγέςΠάσχαμαγειρίτσα