Food & Drink|29.05.2024 07:30

Οι υγιεινότεροι τρόποι να μαγειρευτεί το κρέας

Newsroom

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μαγειρέματος του κρέατος είναι το ψήσιμο, το βράσιμο και το τηγάνισμα. Στην Ελλάδα αγαπούμε βέβαια ιδιαίτερα και το ψήσιμο στα κάρβουνα, θεωρώντας το μάλιστα το μπάρμπεκιου μια υγιεινή επιλογή, αφού διαφεύγει αρκετό από το λίπος των κρεάτων μέσα από τη σχάρα.

Yψηλές θερμοκρασίες και ανεπιθύμητες ουσίες

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας προς ενημέρωση των καταναλωτών, που δημοσιεύει το icookgreek.com, το ψήσιμο του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να γεννήσει κινδύνους για την υγεία μας. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια ψησίματος σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παραχθούν ανεπιθύμητες ουσίες, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες, τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Αυτές οι ουσίες έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων, μεταξύ των οποίων και κάποιου τύπου καρκίνοι. Τι μπορεί να κάνει κανείς για να μειώσει την παραγωγή των ανεπιθύμητων ουσιών; Βασικό είναι να μην έρχεται το κρέας σε επαφή με τη φωτιά, να μην χρησιμοποιούμε σχάρες με καμένα υπολείμματα και να μην τρώμε κομμάτια που παραψήθηκαν και έχουν «αρπάξει».

Δείτε αναλυτικά τις 7 συμβουλές για υγειονότερο μαγείρεμα του κρέατος πατώντας εδώ

κρέαςμπάρμπεκιου