Food & Drink|30.05.2024 08:42

Χυμός πορτοκάλι χωρίς... πορτοκάλι: Οι τιμές στη Βραζιλία «τρελάθηκαν» και οι λύσεις είναι λίγες

Newsroom

Οι παραγωγοί χυμών πορτοκαλιού εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν σε... εναλλακτικά φρούτα, όπως τα μανταρίνια, καθώς οι τιμές χονδρικής έχουν «τρελαθεί» εν μέσω φόβων για κακές σοδειές στη Βραζιλία.

Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού έφτασαν σε νέο υψηλό 4,95 δολάρια (3,88 λίρες Αγγλίας) στις αγορές αυτή την εβδομάδα, αφού οι παραγωγοί στις κύριες περιοχές καλλιέργειας πορτοκαλιών της Βραζιλίας δήλωσαν ότι αναμένουν η συγκομιδή να είναι κατά 24% λιγότερη σε σχέση με πέρυσι -χειρότερη από την πτώση κατά 15% που είχε προβλεφθεί.

Οι πορτοκαλιές στη Βραζιλία υποφέρουν από το «πρασίνισμα» των εσπεριδοειδών, μια ανίατη ασθένεια, μετά από ακραία ζέστη και ξηρασία κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας τους κατά το δεύτερο μισό του περασμένου έτους. Η προβλεπόμενη κακή σοδειά στη Βραζιλία, η οποία παράγει το 70% του συνόλου των εξαγωγών χυμού πορτοκαλιού, σηματοδοτεί την τρίτη δύσκολη παγκόσμια συγκομιδή στη σειρά.

Εκτός από τα προβλήματα στη Βραζιλία, και η Φλόριντα στις ΗΠΑ έχει πληγεί από μια σειρά τυφώνων και από την «ασθένεια του πρασίνου», η οποία εξαπλώνεται από έντομα που ρουφάνε τον χυμό και καθιστά τους καρπούς πικρούς πριν νεκρώσουν το δέντρο, γράφει η Guardian.

Η κατάσταση που επικρατεί περιορίζει τις επιλογές των παραγωγών, που πλέον αναμειγνύουν τη νέα σοδειά με κατεψυγμένο χυμό -ο οποίος συνήθως έχει διετή διάρκεια ζωής.

Χυμός πορτοκάλι με... μήλο ή μάνγκο

«Πρόκειται για κρίση», δήλωσε στους Financial Times ο Kees Cools, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Χυμών Φρούτων και Λαχανικών (IFU). «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια των μεγάλων παγετώνων και των μεγάλων τυφώνων».

Η IFU δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει πιέσεις για την επαναδιατύπωση των κανονισμών για τα τρόφιμα σε επίπεδο ΟΗΕ, ώστε ο χυμός πορτοκαλιού να μπορεί να περιέχει άλλα εσπεριδοειδή, καθώς και να επιδιώξει αλλαγές των κανόνων σε επίπεδο χωρών.

Ο Francois Sonneville, ανώτερος αναλυτής ποτών στη Rabobank, δήλωσε ότι η ζήτηση των καταναλωτών για χυμό πορτοκαλιού μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο περίπου, σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς η τιμή είχε «τρελαθεί» και οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει.

«Η παγκόσμια βιομηχανία χυμών πορτοκαλιού βρίσκεται σε κρίση. Η βιομηχανία της Φλόριντα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και οι βραζιλιάνικοι καρποί μαστίζονται από ασθένειες, αυξανόμενο κόστος και δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιες προμήθειες χυμού πορτοκαλιού να βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε.

Ο Sonneville δήλωσε ότι οι παρασκευαστές ροφημάτων θα πρέπει είτε να χρησιμοποιούν χυμούς χαμηλότερης ποιότητας, είτε να δημιουργούν ανάμεικτους χυμούς με άλλα φρούτα, όπως μήλο, μάνγκο ή σταφύλια, είτε να χρεώνουν υψηλότερες τιμές στους καταναλωτές. Είναι επιφυλακτικός όσον αφορά τη δυνατότητα αντικατάστασης των πορτοκαλιών από τα μανταρίνια, καθώς αυτό θα συνεπαγόταν νέα έξοδα για τη μεταφορά των φρούτων σε εργοστάσιο.

Τα προβλήματα θα συνεχιστούν, είπε, καθώς η φύτευση νέων πορτοκαλιών απαιτεί πολύ χρόνο και οι αγρότες εξετάζουν άλλες επιλογές, καθώς η ζήτηση μειώνεται, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα με ασθένειες και υψηλό εργατικό κόστος στη Φλόριντα.

«Θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά για να φυτέψετε ένα δέντρο που θα διαρκέσει για τα επόμενα 25 χρόνια, καθώς του χρόνου οι τιμές μπορεί να είναι και πάλι χαμηλότερες», πρόσθεσε ο Sonneville.

παραγωγοίΒραζιλίαπορτοκάλιαχυμοίειδήσεις τώρα