Food & Drink|05.06.2024 07:20

Τα κάναμε …μελιτζανοσαλάτα – Τρεις συνταγές για ντιπ και αλείμματα μελιτζάνας

Newsroom

Οι πιο ωραίες καλοκαιρινές «αλοιφές» έχουν ως βάση τους τη σάρκα της ψητής μελιτζάνας. Για να πάρουν οι μελιτζάνες έντονη καπνιστή μυρωδιά θα πρέπει να ψηθούν απευθείας στη φλόγα (κάρβουνο, γκαζάκι κ.λπ.) μέχρι η φλούδα τους να καψαλιστεί και να μαλακώσει η σάρκα. Ωστόσο νόστιμες μελιτζανοσαλάτες γίνονται και με ψήσιμο της μελιτζάνας στο γκριλ.

Συνταγή για μελιτζανοσαλάτα με κατίκι Δομοκού και πάστα ελιάς

Τέτοια μεζεδάκια έχουν έφεση στο τσίπουρο, ή, αν πρόκειται να συνοδέψουν ψαροκατάσταση, στο ουζάκι. Ωστόσο, αν επιλέξετε αυτή τη μελιτζανοσαλάτα για γεύμα  ή δείπνο με κρασί, να ξέρετε ότι τα πάει καλά και με τα λευκά και με τα κόκκινα. Αρκεί να είναι κρασιά με έντονα αρώματα, σώμα και πλούτο.

Υλικά: 2-3 μεγάλες μελιτζάνες, 2 μέτρια, ψιλοκομμένα κρεμμύδια ξερά, 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (ψίχα), 2 κουταλιές της σούπας πάστα ελιάς, 3 κουταλιές της σούπας κατίκι Δομοκού, 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, 2 κουταλιές ξίδι από άσπρο κρασί, 1/2 λεμόνι, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Αλείφετε μικρό αντικολλητικό ταψάκι με λίγο λάδι, τρυπάτε τις μελιτζάνες με το πιρούνι σε διάφορα σημεία και τις τοποθετείτε στο ταψάκι.
  2. Ψήνετε στους 180 °C για 35’ - 40’ μέχρι να μαλακώσουν, γυρίζοντάς τις μια δυο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μόλις κρυώσουν λίγο, τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.
  3. Στύβετε το λεμόνι και περιχύνετε με το χυμό του τις μελιτζάνες.
  4. Βάζετε στο μπλέντερ τις μελιτζάνες με όλα τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν ένα λείο πηχτό μείγμα. Το αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες και σερβίρετε.

Συνταγή για μελιτζανοσαλάτα με αμύγδαλα 

Σαλάτα με μελιτζάνες που εμπνέεται από τις παραδόσεις της άλλης πλευράς της Μεσογείου -και συγκεκριμένα από Μαρόκο.

Υλικά: 1 κιλό μελιτζάνες, 60 γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη, τριμμένη στο μπλέντερ, 1 κρεμμύδι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες, ο χυμός 1 λεμονιού, 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 80 γρ. ταχίνι, 2 φέτες άσπρου ψωμιού (ψίχα) μουσκεμένες σε κρασί και καλά στυμμένες, 1/2 ματσάκι μαϊντανός, αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

  1. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις  κόβετε στη μέση, τις σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί, τις ψήνετε στο φούρνο, τις ξεφλουδίζετε και βγάζετε τους σπόρους, αν είναι πολλοί. Τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τις βάζετε σε μπολ. Πλένετε το μαϊντανό και τον ψιλοκόβετε.
  2. Προσθέτετε στις μελιτζάνες αλάτι, πιπέρι, το ψωμί, το μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την αμυγδαλόψιχα και το τριμμένο κρεμμύδι. Τα ανακατεύετε όλα μαζί και προσθέτετε λίγο-λίγο το λάδι και το χυμό των λεμονιών. Κατόπιν, προσθέτετε -πάλι κατά μικρές ποσότητες -το ταχίνι και συνεχίζετε το ανακάτεμα, έως ότου να δέσουν τα υλικά. 
  3. Σερβίρετε τη μελιτζανοσαλάτα γαρνίροντας προαιρετικά με καβουρντισμένα αμύγδαλα, ροδέλες τηγανητής μελιτζάνας και μαϊντανό.

Συνταγή για μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και κυκλαδίτικη κοπανιστή

Αυτή η μελιτζανοσαλάτα εμπνέεται από το μεσανατολίτικο μπαμπά γκανούς, αλλά η προσθήκη της κοπανιστής του δίνει έξτρα πιπεράτη ένταση.

Υλικά: 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 450 γρ. μελιτζάνες μικρές με άσπρη σάρκα, 3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες, ο χυμός 2 λεμονιών, 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο σε σκόνη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 100 γρ. κυκλαδίτικη κοπανιστή, 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, κυβάκια φρέσκιας ντομάτας (χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους)

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190° C. Καθαρίζετε τις μελιτζάνες από τα κοτσάνια τους και τις ψήνετε στο φούρνο 20’ περίπου. Τις αφήνετε να κρυώσουν. Κατόπιν τους αφαιρείτε τη φλούδα και βάζετε τη σάρκα σ’ ένα μπολ.
  2. Ρίχνετε το σκόρδο και το αλάτι και ανακατεύετε το μείγμα. Προσθέτετε στο μπολ το ταχίνι, την κοπανιστή, το χυμό του λεμονιού, το κύμινο και το μπούκοβο, ανακατεύοντας συνέχεια και πιέζοντας με πιρούνι.
  3. Σερβίρετε τη μελιτζανοσαλάτα σε μπολ. Ρίχνετε το λάδι και το μισό μαϊντανό και ανακατεύετε ελαφρά. Γαρνίρετε με κυβάκια ντομάτας και τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
μελιτζάναντιπ