Food & Drink|24.06.2024 07:15

Τρία ξεχωριστά κρασιά από τα λημέρια των θεών και των μουσών

Newsroom

Δοκιμάσαμε τη Mαλαγουζία του κτήματος Χρυσοστόμου, τη Νύχτα του κτήματος Κούρτη και το Πάνθεον του Κτήματος Μυθικό Βουνό στις Γαστρονομικές Διαδρομές της Πιερίας, δείπνο γνωριμίας με τους θησαυρούς της πιερικής γης που έγινε στο Varoulko Seaside με τη φροντίδα του σπουδαίου Λευτέρη Λαζάρου και της ομάδας του. Η δράση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ) με τη συμβολή της Open Ways Events & Travel. Τα κρασιά, δυο λευκά και ένα ερυθρό, εκπροσώπησαν επάξια τον πιερικό αμπελώνα συνοδεύοντας άριστα τα μεν λευκά τις μαριναρισμένες γαρίδες Πλαταμώνα, τα φιλέτα τσιπούρας σε λεπτές φέτες ψωμιού με προζύμι και μους καπνιστής μελιτζάνας, τα μύδια Μακρυγιάλου με τυρί φέτα και σάλτσα ακτινίδιο, το ραβιόλι γεμισμένο με μπλε καβούρι Κατερίνης, το δε κόκκινο τη σπάλα Αυτόχθονα Ελληνικού Μαύρου Χοίρου Ολύμπου (ειδικής εκτροφής με ελιά καρυκευμένη με τσάι Ολύμπου), με πουρέ από ρίζα μαϊντανού, αρωματισμένη με τσάι.

Σημειώστε τα γιατί αξίζουν.

Μαλαγουζιά Κτήμα Χρυσοστόμου

Αυτή η ξεμυαλίστρα, χρυσοκίτρινη Μαλαγουζιά 100% (οίνος λευκός, ξηρός ΠΓΕ Πιερία) έχει ζυμωθεί και ωριμάσει 6 μήνες με battonage σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Τα αρώματά της φέρνουν στο νου λευκόσαρα φρούτα, λευκά άνθη και κίτρο. Στο στόμα δικαρίνεται για τον γενναιόδωρο όγκο της, τις τραγανές τανίνες και τη φρουτώδη φρεσκάδα. Η παρουσία του βαρελιού ανυψώνει την πολυπλοκότητα του οίνου. Ο αμπελώνας της οικογένειας Χρυσοστόμου βρίσκεται στην Πύδνα (Κίτρος) Πιερίας, έναν τόπο με παράδοση στην καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού. Στην περιοχή περιστοιχισμένη από τον Όλυμπο στα νότια , Πιέρια όρη δυτικά αλλά και τη θάλασσα στα ανατολικά διαμορφώνεται ιδανικό μικροκλίμα με ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια δροσερά με ελάχιστες βροχοπτώσεις.

Νύχτα Κτήμα Κούρτη

Τι μπορεί να κάνει ένα βιδιανό μακριά από την πατρίδα την Κρήτη (90%) με λίγο Ασύρτικο (10%) που μεγάλωσαν στη Ράχη Πιερίας σε υψόμετρο 300μ. ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη; Να δώσει ένα κρασί ευχάριστο και δροσερό, με πρασινοκίτρινο χρώμα, όπου κυριαρχούν αρώματα βερίκοκου, ανθέων χαμομηλιού και κυδωνιού, το οποίο διατηρεί την οξύτητά του και μια ελαφριά ορυκτότητα. Αν ο Όλυμπος είναι γνωστός ως η κατοικία των θεών, τα Πιέρια είναι γνωστά ως η πατρίδα των Μουσών. Ανάμεσα στα δύο, στις παρυφές των Πιερίων βρίσκεται το οικογενειακό Κτήμα Κούρτη στη Ράχη Πιερίας, κοντά στην κατερίνη, εκεί που συναντιούνται το μικροκλίμα των βουνών με το θαλασσινό αεράκι. Η ιστορία του ξεκινάει το 1997, όταν για πρώτη φορά η οικογένεια φύτεψε το πρώτο της αμπέλι. Σήμερα σε μια έκταση 60 στρεμμάτων απλώνονται οι ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο, Βιδιανό, Αγιωργίτικο και Ξινόμαυρο αλλά και οι διεθνείς Trebbiano, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon. Εδώ και χρόνια στους Αμπελώνες του Κτήματος Κούρτη εφαρμόζουν βιολογικής μορφής καλλιέργεια και οινοποίηση, πιστοποιημένη από την Green Control (Πράσινος Έλεγχος).

Πάνθεον Κτήμα Μυθικό Βουνό

Βελούδινος και ρωμαλέος, ερυθρός οίνος με ποικιλιακή σύνθεση ξινόμαυρο 50% και αγιωργίτικο 50% με μικρή στρεμματική απόδοση και μακρά εκχύλιση που παραμένει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 18 μήνες. Χρώμα μέτριο, προς βαθύ πορφυρό, με αρώματα φραγκοστάφυλου, ντομάτας, ελιάς, μπαχαρικών, δαμάσκηνου και κόκκινων φρούτων σε ένα πραγματικά συναρπαστικό μπουκέτο. Ο αμπελώνας της οικογένειας Γραμματόση βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων. Τα εδάφη του είναι φτωχά, κυρίως πετρώδη, χαρακτηριστικά που χαρίζουν στα κρασιά ιδιαίτερη μεταλλικότητα. Η τοποθεσία του συνδυάζει τις θαλάσσιες αύρες του καλοκαιριού και τα δροσερά ρεύματα των φαραγγιών. Εκεί καλλιεργούνται οι ποικιλίες ασύρτικο, μαλαγουζιά, chardonnay, sauvignon, cabernet, merlot και syrah. Ο Γιάννης Γραμματόσης– απόφοιτος οινολογίας Μπορντό – και ο Παναγιώτης Γραμματόσης, φοιτητής στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ μοιράζονται την αγάπη και τις γνώσεις τους για το καλό ελληνικό κρασί με όλο τον κόσμο.

ΠιερίαΠιέρια ΌρηΌλυμποςκρασί