Food & Drink|24.06.2024 14:01

«Κάνεις δίαιτα;»: Αν τρως με παρέα αυτά είναι τα 6 σχόλια που δεν πρέπει να κάνεις!

Newsroom

Η συνήθεια του να σχολιάζουμε τι τρώνε οι άλλοι ή σχόλια για το φαγητό μπορεί να είναι επιβλαβής υποστηρίζουν οι ειδικοί. 

«Η συνήθεια να σχολιάζετε τι τρώνε οι άλλοι είναι κοινή», δήλωσε η Heather Baker ιδρύτρια του Prosperity Eating Disorders and Wellness Center στο Herndon της Βιρτζίνια. «Είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσετε μια σύνδεση με κάποιον άλλον», δήλωσε η Baker. «Το φαγητό είναι αυτό το παγκόσμιο κοινό σημείο που μοιραζόμαστε, οπότε είναι φυσικό να έχουμε αυτή την επιθυμία να το σχολιάσουμε».

«Αλλά αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές», πρόσθεσε.

«Τα σχόλια σχετικά με το φαγητό και το φαγητό μπορεί να είναι δύσκολα για κάποιον με διατροφική διαταραχή ή για κάποιον που έχει άγχος για το φαγητό με άλλους», δήλωσε στη HuffPost η Dr. Evelyn Attia, ψυχίατρος και διευθύντρια του Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών στο New York-Presbyterian Westchester Behavioral Health.

Γιατί δεν πρέπει να σχολιάζουμε τι τρώνε οι άλλοι 

Η Attia δήλωσε ότι αυτά τα σχόλια -ακόμη και αν είναι καλοπροαίρετα- μπορεί να κάνουν κάποιους ανθρώπους να νιώθουν ότι κρίνονται, ντρέπονται και νιώθουν αμήχανα.

Οι ειδικοί λένε ότι όταν υπάρχει αμφιβολία, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να σχολιάζετε τι τρώνε οι άλλοι. 

Oι παρατηρήσεις μας, ακόμα κι αν είναι καλοπροαίρετες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κάνουν μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται ότι κρίνονται

«Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περνάει κάποιος άλλος και γιατί τρώει ό,τι τρώει», τονίζει στην HuffPost η Μπρίτνεϊ Λορό, επικεφαλής θεραπεύτρια στην πλατφόρμα διατροφικών διαταραχών Equip.

Κάποιος μπορεί για παράδειγμα να αντιμετωπίζει ή να αναρρώνει από μια διατροφική διαταραχή και τότε, η παρατήρηση περί του πόσο υγιεινά τρώει, θα μπορούσε να θεωρηθεί από έπαινος έως κατακραυγή.

Ορισμένοι μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν κάποιο ζήτημα υγείας, που απαιτεί συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, όπως η αποχή από τη γλουτένη ή τη λακτόζη, προτείνει η διαιτολόγος Μελίσα Πρέστον.

Η ουσία σύμφωνα με την Μπέικερ είναι ότι: «Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πώς θα ερμηνεύσει κάποιος ένα σχόλιο μας για το φαγητό του, ακόμα κι αν είχαμε τις καλύτερες προθέσεις».

Τα σχόλια που δεν πρέπει να κάνουμε

1. «Δεν θα έτρωγα ποτέ αυτό που τρως»

«Το να επισημάνουμε πώς αποφεύγουμε να φάμε κάτι που υπάρχει στο πιάτο κάποιου/ας, για οποιονδήποτε λόγο, θα μπορούσε να τον/την κάνει να ντρέπεται», εξηγεί η Πρέστον.

Επίσης, ενισχύει την κουλτούρα του αναταγωνισμού και φαίνεται σαν να συγκρίνουμε το σώμα μας με το σώμα των άλλων. Ειδικά αν πούμε κάτι του στυλ «Δεν θα μπορούσα ποτέ να φάω τόση ζάχαρη, γιατί θα έπαιρνα βάρος κατευθείαν».

2. «Αλήθεια θα το φας όλο αυτό;»

Δηλώσεις όπως αυτή ίσως κάνουν κάποιον να αισθανθεί ότι τον κρίνουμε για τις διατροφικές του επιλογές και τις ποσότητες που καταναλώνει.

3. «Έχεις ”παίξει” υγιεινά σήμερα»

«Αποφεύγουμε την επισήμανση των τροφίμων ως «καλά» και «κακά» ή ως «υγιεινά» και «ανθυγιεινά», μας συμβουλεύει η Λορό. Μια τέτοια συμπεριφορά, θα μπορούσε να δημιουργήσει αίσθημα ντροπής στο άτομο που γευματίζει μαζί μας.

Άλλωστε, σε μια ισορροπημένη διατροφή υπάρχει χώρος για όλα τα τρόφιμα. Αρκεί να τηρείται το μέτρο και να μην υπάρχει στη μέση κάποια αλλεργία.

4. «Κάνεις δίαιτα;»

«Ποτέ δεν σχολιάζουμε ότι το φαγητό θα επηρεάσει το σώμα κάποιου, όπως η αύξηση ή η απώλεια βάρους», μας προτρέπει η Πρέστον.

«Συν τοις άλλοις, αποφεύγουμε να μιλάμε αρνητικά για τη δική μας εμφάνιση σε σχέση με αυτά που τρώμε παρουσία άλλων», προσθέτει η Λορό.

5. «Δείχνεις υγιής με αυτά που τρως»

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κομπλιμέντο. Ωστόσο, η Μπέικερ επισημαίνει τον κίνδυνο να παρερμηνευτεί από κάποιον με διατροφική διαταραχή ως υπονοούμενο ότι πήρε βάρος. Κι αυτό μπορεί να εγκαινιάσει έναν φαύλο κύκλο.

«Αν θέλουμε να πούμε μια καλή κουβέντα, μπορούμε κάλλιστα να σχολιάσουμε τις πτυχές της προσωπικότητας του ατόμου που έχουμε απέναντί μας», μας συμβουλεύει η Λορό.

6. «Αυτό που τρως φαίνεται νόστιμο»

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα τέτοιο σχόλιο μπορεί να είναι αβλαβές. Αλλά η Πρέστον προειδοποιεί ότι μερικοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι που βρίσκονται σε ανάρρωση από διατροφικές διαταραχές, δεν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή στα γεύματά τους.

«Το να πούμε σε κάποιον ότι το φαγητό του φαίνεται λαχταριστό, μπορεί να γίνει αντιληπτό ως σχόλιο ότι βάζει τη γεύση πάνω από τη θρεπτική αξία», εξηγεί η σύμβουλος.

τρόφιμαφαγητόειδήσεις τώρα