Food & Drink|18.07.2024 07:30

Πιπεριές, η πικάντικη πλευρά της υγιεινής διατροφής

Newsroom

Θεωρούνται λαχανικά στην κουζίνα και τα μαγειρέματα, αλλά για τους επιστήμονες είναι φρούτα, καθώς προέρχονται από την ανθοφορία του φυτού και περιέχουν σπόρους. Ο λόγος για τις πιπεριές, τις καυτές Λατινοαμερικάνες φίλες των μερακλήδων, που άρχισαν να καλλιεργούνται στην Ελλάδα τον 16ο αιώνα. Έγιναν σταδιακά τόσο δημοφιλείς που πλέον θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής κουζίνας και βασικό συστατικό σε πολλές παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, όπως η χωριάτικη σαλάτα, τα γεμιστά, το σπετζοφάι κ.ά.

Οκτώ διατροφικές αρετές της πιπεριάς

Βιταμίνη C: Οι πιπεριές, ειδικά οι κόκκινες, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, σημαντικής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του δέρματος.

Αντιοξειδωτικά: Οι πιπεριές περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, όπως βήτα-καροτίνη και λυκοπένιο, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Λίγες Θερμίδες: Οι πιπεριές είναι χαμηλές σε θερμίδες, άρα ιδανικές για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος.

Διαιτητικές Ίνες: Οι πιπεριές περιέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή πέψη και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Βιταμίνη Α: Οι πιπεριές περιέχουν βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και της καλής όρασης.

Βιταμίνη Β6: Στις πιπεριές περιέχεται και βιταμίνη Β6, απαραίτητη για ένα υγιές νευρικό σύστημα, την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του μεταβολισμού.

Καψαϊκίνη: Βρίσκεται κυρίως στις καυτερές πιπεριές και χαρακτηρίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Θεωρείται ότι βελτιώνει το μεταβολισμό.

Νερό: Οι πιπεριές αποτελούνται κατά το 92% από νερό, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της ενυδάτωσης του σώματος.

Να καταναλώνονται ωμές ή μαγειρεμένες;

Είτε ωμές καταναλώσετε τις πιπεριές στη σαλάτα σας είτε μαγειρέμενες, θα ωφεληθείτε. Αλλά με διαφορετικό τρόπο. Οι ωμές πιπεριές διατηρούν περισσότερη βιταμίνη C και φυτικές ίνες, ενώ κρατούν και τις θερμίδες χαμηλά. Είναι ιδανικές για ελαφριά σνακ ή για να νοστιμίσουν τη σαλάτα.

Οι μαγειρεμένες πιπεριές έχουν αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα ορισμένων αντιοξειδωτικών, όπως το λυκοπένιο, καθιστώντας τα πιο εύκολα απορροφήσιμα από τον οργανισμό. Επιπλέον είναι πιο μαλακές και άρα φιλικότερες προς τα ευαίσθητα στομάχια και πολύ νοστιμότερες, αφού εμφανίζονται σε αμέτρητες παραλλαγές από ντιπ και ορκτικά μέχρι κυρίως πιάτα.

Είναι καλή ιδέα να καταναλώνει κανείς τις πιπεριές τόσο ωμές όσο και μαγειρεμένες, ανάλογα με το πιάτο και τις ορέξεις της στιγμής.

πιπεριέςδιατροφήβιταμίνες