Food & Drink|22.07.2024 07:21

Πάτε για μπάνιο; Τα καλύτερα και τα χειρότερα σνακ για τη θάλασσα

Newsroom

Ποια σνακ είναι τα καλύτερα για μια μέρα στη θάλασσα; Απλά, τα πράγματα: Όσα είναι ελαφριά στην πέψη, εύκολα στη μεταφορά και ανθεκτικά στη ζέστη. Αν μάλιστα περιέχουν και αρκετό νερό, ώστε να μας ενυδατώνουν, ακόμη καλύτερα. Ενα ψυγειάκι ή μια ισοθεερμική τσάντα είναι ευπρόσδεκτη, αλλά αν δεν έχετε, κανένα πρόβλημα -στραφείτε σε λύσεις που αντέχουν εκτός ψυγείου, όπως τα πολύσπορα κριτσινάκια ή τα αποξηραμένα φρούτα και καρποί.

Σνακ κατάλληλα για παραλία

Φρούτα: Σταφύλια και κεράσια στο ταπεράκι, καρπούζι που θα κρυώνει στο νερό και θα κοπεί επιτόπου. Είναι φρέσκα, ενυδατικά και γεμάτα βιταμίνες.

Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα: Αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, αποξηραμένα βερίκοκα, σύκα και σταφίδες. Προσφέρουν ενέργεια και είναι εύκολα στη μεταφορά.

Μπάρες δημητριακών (με μέτρο): Μπάρες με βρώμη, μέλι και ξηρούς καρπούς. Είναι πρακτικές γιατί δεν χαλάνε αλλά και πολύ θρεπτικές. Προσοχή όμως μπορεί να είναι θερμιδογόνες και προκαλούν δίψα.

Σάντουιτς και wraps: Σάντουιτς με γαλοπούλα και τυρί, τορτίγιες με τόνο και αραβικές πίτες με λαχανικά και χούμους είναι νόστιμα και χορταστικά. 

Κρακεράκια και κριτσίνια. Είναι τραγανά, έχουν  και μπορούν να συνδυαστούν με τυρί ή φρούτα.

Λαχανικά και ατομικές σαλάτες στο βαζάκι: Καρότα, αγγουράκια, ντοματίνια (ολόκληρα), πιπεριές είναι πολυβιταμινούχα και δροσερά. Ανακατέψτε λαχανικά με άφθονα μυρωδικά, πλιγούρι, κους κους ή κριθαράκι σε βαζάκι και ιδού το τέλειο γεύμα. 

Σπιτικές πίτες και πιτάκια: Νόστιμες, ανθεκτικές, κουβαλιούνται εύκολα.

Νερό, νερό, νερό. Είτε πάτε σε οργανωμένη είτε σε ανοργάνωτη παραλία, καλό να έχετε πάντα αφθονο νερό μαζί σας. Το φετινό καλοκαίρι δεν αστειεύεται.  

Φαγώσιμα που καλό είναι να αποφεύγονται στη θάλασσα

Ορισμένα σνακ μπορεί να μην είναι κατάλληλα για τη θάλασσα λόγω της ευπάθειάς τους στη ζέστη -ειδικά αν δεν υπάρχει ψυγειάκι ή ισοθερμική τσάντα. Άλλα πάλι μπορεί κατά τη μεταφορά να χαλάσουν, να λερώσουν τα πράγματά μας ή να αναπτύξουν δυσάρεστη βαριά οσμή. Καλό είναι να αποφεύγονται:

Σοκολάτα: Λιώνει εύκολα στη ζέστη και μπορεί να τα κάνει όλα χάλια. Κρατήστε την όρεξή σας για το σπίτι.

Μαγιονέζα: Μην τη χρησιμοποιείτε στα σάντουιτς, αλλοιώνεται εύκολα.

Γάλα και γιαούρτι: Χωρίς ψυγείο και σε υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι καλή ιδέα.

Φέτα: Αντέχει μεν, μυρίζει βαριά δε. Αφήστε την καλύτερα.

Ντομάτα εκ των προτέρων κομμένη: Ξινίζει εύκολα και επιπλέον μουλιάζει με τα υγρά της ψωμάκια και πίτες.

Τηγανητά φαγητά: Απορρίπτονται ως βαριά και δύσπεπτα.

Μαλακά φρούτα: Οι υπερώριμες μπανάνες, π.χ., καλύτερα να μείνουν στο σπίτι

θάλασσασνακ