Food & Drink|25.07.2024 07:20

UNESCO - Τρεις σαουδαραβικοί άρτοι στο Breads of the Creative Cities

Newsroom

Στο πρόγραμμα Breads of the Creative Cities, μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τις γαστρονομικές παραδόσεις των πόλεων που ανήκουν στο Creative Cities Network της UNESCO, εντάχθηκαν τρία σαουδαραβικά αρτίσματα (άρτοι και ζυμωτά). Η Επιτροπή Γαστρονομικών Τεχνών της Σαουδικής Αραβίας, μία από τις 11 επιτροπές που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, ανακοίνωσε την ένταξη των άρτων Kleija, Al-Khubz Al-Ahmar και Al-Mallah από τις πόλεις Buraydah, AlAhsa και Taif αντίστοιχα. Τα τρία αρτίσματα εκπροσωπούν πόλεις της Σαουδικής Αραβίας που ανήκουν στο Creative Cities Network της UNESCO.

Τι είναι το πρόγραμμα Breads of the Creative Cities της UNESCO

Το πρόγραμμα Breads of the Creative Cities διεξήχθη για πρώτη φορά το 2018 με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του άρτου. Αρτοποιοί, αγρότες και μυλωνάδες από όλο τον κόσμο μοιράζονται κάθε χρόνο τις ιστορίες και τις συνταγές τους γύρω από την παρασκευή του παραδοσιακού άρτου της πόλης τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ακολουθεί τους στόχους του Creative Cities Network της UNESCO, το οποίο ιδρύθηκε το 2004 και αποτελείται από 350 πόλεις σε περισσότερες από 105 χώρες, που διακρίνονται για την ανάληψη πρωτοβουλιών γύρω από την πολιτιστική κληρονομιά και τη βιώσιμη ανάπτυξη στους εξής τομείς: Γαστρονομία, Χειροτεχνία και Λαϊκή Παράδοση, Σχέδιο, Κινηματογράφος, Λογοτεχνία, Τέχνες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Μουσική.

Τα τρία αρτοσκευάσματα που εντάσσονται στο πρόγραμμα

Επιλέχθηκαν τρία σαουδαραβικά αρτίσματα με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η χρήση τοπικού αλευριού και η πολιτιστική αξία τους μέσα στις κοινότητες.

1. Το Kleija. Παραδοσιακό μπισκότο που παρασκευάζεται με μελάσα χουρμά από την περιοχή Qassim -πιο συγκεκριμένα από την Buraydah. Το γλυκό αυτό κέρασμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των παραδόσεων και των εθίμων της περιοχής για πάνω από έναν αιώνα.

2. Το Al-Khubz Al-Ahmar. Παραδοσιακός άρτος με κόκκινο χρώμα και παρασκευάζεται από χουρμάδες, ενώ αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό και οικονομικό σύμβολο για την περιοχή, με τα συστατικά του να καλλιεργούνται αποκλειστικά στην Al-Ahsa στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας.

3. Το Al-Mallah. Η προέλευση του άρτου από την πόλη Ταϊφ συνδέεται με τις νομαδικές φυλές της Αραβικής Χερσονήσου. Είναι σύμβολο φιλοξενίας λόγω της ξεχωριστής και περίπλοκης παρασκευής του, η οποία ξεκινά αργά το απόγευμα, συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι την αυγή.

Σαουδική ΑραβίαψωμίUNESCO