Food & Drink|29.07.2024 16:11

Οίνος και Γαστρονομία - Γιορτές και Φεστιβάλ σε Χαλκιδική, Λέσβο, Λευκάδα, Νεμέα

Newsroom

Ο Αύγουστος, εκτός από μεγαλειώδη πανηγύρια σε όλη τη χώρα την παραμονή και ανήμερα της Παναγίας (Δεκαπενταύγουστος) όπου τα καζάνια παίρνουν φωτιά και στρώνονται μοναδικά υπαίρθρια τραπέζια, φέρνει μαζί του μικρές γιορτές και φεστιβάλ οίνου και γεύσης. Αναφέρουμε μερικές που ήρθα σε γνώση μας, αλλά έχετε το νου σας, εκεί όπου θα σας βρουν οι διακοπές -μπορεί να γίνονται ενδιαφέροντα μαγειρέματα με τοπικές γεύσεις και μουσικές. 

Γιορτή Σαρδέλας Καλλονής, Λέσβος | 02-04 Αυγούστου

Οι μοναδικές σαρδέλες Καλλονής, μικρότερες από τις πελαγίσιες, παχουλούτσικες, με πιο ανοιχτόχρωμη σάρκα και υπερνόστιμη γεύση, έχουν την τιμητική τους μαζί με το μυτιληνιό ούζο σε τούτη την τριήμερη γιορτή. Οι Λέσβιοι chef, Στράτος Ιωσιφέλλης και Κώστας Κουμέλλης, και οι guest καλεσμένοι, Ηλίας Μαμαλάκης, Κατερίνα Λένη και Μαρία Εκμεκτσίογλου είναι βέβαιο ότι θα ετοιμάσουν τους καλύτερους μεζέδες με την περίφημη «παπαλίνα». Μουσική και έκθεση ντόπιων προϊόντων με τα καλούδια του νησιού πλαισιώνουν την τριήμερη γιορτή που διοργανώνει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με τη συμβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και τοπικών επιχειρήσεων. Συμμετέχει ο σύλλογος επαγγελματιών αλιέων και τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι και όμάδες.

> Info: Λιμάνι της Σκάλας Καλλονής, Λέσβος

Γιορτή Φακής Εγκλουβής, Λευκάδα | 6 Αυγούστου

Σκαρφαλωμένη στα 730 μ. υψόμετρο, η Εγκλουβή είναι το ορεινότερο και μεγαλύτερο σε έκταση χωριό της Λευκάδας. Οι κάτοικοί του εδώ και αιώνες ασχολούνται με την καλλιέργεια της πιο φημισμένης φακής της χώρας, που είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) με σπόρο αναλλοίωτο και τεχνική που περνάει από γενιά σε γενιά. Η καλλιέργεια γίνεται στο οροπέδιο του χωριού, το Βουνί, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου οι φακοπαραγωγοί στήνουν μεγάλη γιορτή στο χωριό και μοιράζονται τη φακή τους, τον πολύτιμο θησαυρό της γης και του κόπου τους, μαγειρεμένο με τον παραδοσιακό τρόπο με όλους τους επισκέπτες του οροπεδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλαμβάνεται στον κατάλογο του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) ως μια από τις 5 προστατευόμενες περιοχές μοναδικού αισθητικού - φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της Ελλάδας.

> Info: Εγκλουβή, Λευκάδα

Sani Gourmet Festival, Χαλκιδική | Έως τις 23 Αυγούστου

Το διάσημο φεστιβάλ υψηλής γαστρονομίας επιστρέφει με λαμπερά ονόματα σεφ, αρκετών εξ αυτών βραβευμένων με αστέρια Michelin. Προηγήθηκε ο Ισπανός Paco Morales (στις 26/07) και ακολουθούν οι Massimo Bottura (2/08), Andoni Luis Aduriz (09/08), Ana Ros (16/08) και Clare Smyth (23/08). Ως καλεσμένοι της φετινής διοργάνωσης, θα δημιουργήσουν μενού γευσιγνωσίας εμπνευσμένα από τα signature πιάτα τους, αναδεικνύοντας την τεχνική και τη μαγειρική τους μαεστρία. Τα υψηλών προδιαγραφών πίατα προσφέρονται με ταιριαστά κρασιά στο εστιατόριο Elia.

> Info: Porto Sani, εστιατόριο Elia, Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Μεγάλες Μέρες της Νεμέας | 30 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου

Το ετήσιο φεστιβάλ αφιερωμένο στο κρασί του μεγαλύτερου ενιαίου αμπελώνα της Ελλάδας μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα αμπελοτόπια του και τις διαφορετικές εκφράσεις του Αγιωργίτικου και να περιηγηθούμε στα ουκ ολίγα οινοποιεία του (πάνω από 40, τα μισά από αυτά επισκέψιμα), ανακαλύπτωντας τους ανθρώπους πίσω από τις ετικέτες. Μαζί θα γνωρίσουμε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας με τις καθηλωτικές κολώνες του ναού του Διός και το Μουσείο της -μια ανάσα απ’ τη μικρή κωμόπολη- που παίζει με τα δυσδιάκριτα όρια του σήμερα και του χθες. Σε μόλις μία ώρα και κάτι από την Αθήνα θα βολτάρουμε στο ήρεμο μεσογειακό τοπίο της Νεμέας με μεγάλη απλωσιά και ορίζοντα, ήπιους λοφίσκους, ατέλειωτα αμπελοτόπια, ελιές και συστάδες κυπαρισσιών να γαληνεύουν το νου σου.

> Info: Νεμέα, ν. Κορινθίας

ΜυτιλήνηκρασίφεστιβάλΛευκάδαγιορτήγαστρονομίαΛέσβοςΧαλκιδική