Food & Drink|01.08.2024 07:30

Αρχαία Κόρινθος - Οι Θησαυροί της Κορινθιακής Γης έλαμψαν ξανά

Newsroom

Για άλλη μια χρονιά σε έναν από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους, αυτόν της Αρχαίας Κορίνθου, η γαστρονομική εκδήλωση της 14ης Ιουλίου, έφερε στο προσκήνιο τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μέσα από ενδιαφέρουσες ομιλίες αλλά και από ένα Live Cooking βιωματικό και αυθεντικό σε απόλυτη διάδραση με το κοινό.

Ως γαστρονομικό γεγονός, οι Θησαυροί Κορινθιακής Γης, από την γέννηση τους μέχρι σήμερα στοχεύουν να φέρουν το τότε κοντά στο σήμερα και στο αύριο. Η εντοπιότητα έχει τον πρώτο λόγο με τους τοπικούς παραγωγούς και τις αγνές πρώτες ύλες να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Και όλο αυτό μέσα σε έναν τόπο με μακρά ιστορία που συνδέεται άρρηκτα με την τοπική κοινωνία, οικονομία και κουλτούρα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι θησαυροί ενός τόπου αφηγούνται το ανεξίτηλο story τους από το μακρινό παρελθόν μέχρι το σύγχρονο παρόν.

Οι Θησαυροί Κορινθιακής Γης αποτελούν μία έμπνευση της Κατερίνας Καρσιώτη, Δημοσιογράφου - Ξεναγού σε οινικό και αγροτουριστικό τομέα, ενώ η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου (ΣΕΑΚ) και τον Δήμο Κορινθίων. Για 3η χρονιά ένας αρχαιολογικός χώρος με τεράστια ιστορία άνοιξε τις πόρτες του σε μία γαστρονομική εκδήλωση και αυτό χάρη στην υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και της προϊσταμένης Παναγιώτας Κασίμη

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας καθώς και με την Υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, της Αμερικάνικης Σχολής Ανασκαφών Κορίνθου, του Επιμελητήριο Κορινθίας, του Corinthian Food και της Φάρμας Μητσόπουλου. 

Ομιλητές και ομιλίτριες 

Σε ατμοσφαιρικό κλίμα στα σοκάκια του παραδοσιακού χωριού και με φόντο τον Ακροκόρινθο, πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την Αρχαία Κόρινθο για να παρακολουθήσει το γεγονός. Η έναρξη για φέτος πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου με εξαιρετικές ομιλίες που ενθουσίασαν το κοινό. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Παναγιώτα Κασίμη τοποθετήθηκε για ένα σπουδαίο και νέο εγχείρημα που αφορά το «Διαχειριστικό», η Δέσποινα Ζευκιλή, διευθύντρια στο Αθηνόραμα επεσήμανε τα εργαλεία με τα οποία ένας τόπος μπορεί να αποτελέσει γαστρονομικό προορισμό, ο Γιώργος Λούκας, διακεκριμένος sommelier και ιδρυτής της σχολής Genius in Gastronomy υπενθύμισε την τεράστια αξία της ποικιλίας Αγιωργίτικο, δίνοντας ιδιαίτερες πτυχές του προφίλ του αλλά και την εξέλιξη του στο μέλλον και τέλος η δημοφιλής Chef Ντίνα Νικολάου μίλησε για την εξωστρέφεια των πρώτων υλών και για το πώς θα καταφέρει ο κάθε τόπος να τα κάνει άμεσους πρεσβευτές.

Live Cooking, τοπικά καλούδια και cocktails από κρασί και τσίπουρο

Το δεύτερο μέρος των Θησαυρών Κορινθιακής Γης έγινε ακριβώς έξω από τον Αρχαιολογικό Χώρο με έκθεση τοπικών παραγωγών με on air Live Cooking που επιμελήθηκε η Chef Ντίνα Νικολάου έχοντας στο πλευρό της τον Chef Γιάννη Μπρατσολιά με συνταγές βασισμένες στα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Ακόμη υπήρξε συμμετοχή από συλλόγους που μαγείρευσαν γευστικά εδέσματα με παραδοσιακή πινελιά, τοπικές επιχειρήσεις που κερνούσαν καλούδια τους, τα οποία έφεραν τα πάνω κάτω σε μύτη και στόμα, όλους τους παραγωγούς να συνομιλούν με κοινό και chef και να αναδεικνύουν κάθε προϊόν της Κορινθίας. Το bar station λειτούργησε με δημιουργικά cocktails αποκλειστικά από κρασί & τσίπουρο. Οι τοπικοί Θησαυροί χωρίς αμφιβολία κρύβουν μέσα τους όλη την τοπική φιλοσοφία, τα πρόσωπα και την οικονομία μας.

Παραγωγοί που συμμετείχαν: Mavrospilies Karamanos, Lafazanis Winery, Oinodos Wines, Tριτων Winery, Domaine Gioulis, Corintho Extra Virgin Olive Oil, Zacharias Winery, Mythical Earth, Οι Γυναίκες Του Χωριού, Πετιμέζι Μαντζιώρος,Karamitsos Winery, Tenea The Elixir Of Life, Κτήμα Μανωλάκη, Boybas Winery, Kontogiannis Family, Μελισσοκομία Παπαδημητρίου, Μελισσοκομία Ρουμελιώτης, Οξυμελι Κρασις, Σοφία Βιολογικά Προϊόντα Από Σταφύλι.

Επιχειρήσεις που συμμετείχαν: Soul Kitchen, Ιχθυοπώλης Λογοθέτης, Το Ταβερνάκι Του Γαμπρού, Αρτοπωλείο Ζαχαροπλαστείο Κονδύλης – Παπανικολάου, Το Κρεοπωλείο Στοκας, Αλφιτον

Αρχαία Κόρινθοςγαστρονομία