Τρία μεζεδάκια με πρωταγωνιστές τα ψημένα ντοματίνια
NewsroomΚάποτε ήταν δακτυλοδεικτούμενα, δύσκολα τα έβρισκες σε καθημερινό τραπέζι στην Ελλάδα, σήμερα κοντεύον να εξοβελίσουν τις ντομάτες. Ο λόγος για τα ντοματίνια ή ντοματάκια, τα οποία κερδίζουν όλο και πιο διευρυμένη θέση στη διατροφή μας, αφού τυχαίνει συχνότερα να μας χαρίζουν τη γλυκιά, ντοματένια γεύση και τα αρώματα που θυμόμαστε από παλιά. Στα ντοματίνια ξεχωρίζουν δύο πολύ βασικά σχήματα: τα στρογγυλά (τσέρι) και τα μακρόστενα (βελανίδια). Στα είδη αυτά συναντάμε διάφορα μεγέθη, χρώματα, γεύσεις και υφές. Γενικά τα κόκκινα ντοματίνια είναι πολύ γλυκά. Τα πορτοκαλία και κίτρινα ντοματίνια έχουν λιγότερη γλύκα, προσθέτουν όμως υπέροχο χρώμα και πιο φρουτώδη γεύση στα πιάτα. Όλα όμως τα ντοματίνια όταν ψήνονται γίνονται ωραία μεζεδάκια και γαρνιτούρες για τα καλοκαιρινά πιάτα.
Συνταγή για σουβλάκια με ντοματίνια και ταλαγάνι
Υλικά: 450 γρ. τυρί ταλαγάνι, 8-12 ντοματίνια, 2 φέτες ψωμί χωριάτικο κομμένο σε κύβους (προαιρετικά), 1 κουταλιά δυόσμος ψιλοκομμένος ή άλλο φρέσκο μυρωδικό, 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη, 6 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Κόβετε σε κύβους το χαλούμι. Αναμειγνύετε σε σέικερ το ελαιόλαδο με το δυόσμο, το σκόρδο και το πιπέρι μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Περνάτε σε καλαμάκια εναλλάξ το χαλούμι με τα ντοματίνια και τους κύβους του ψωμιού (αν βάλετε). Ψήνετε τα σουβλάκια στην ψηστιέρα, στα κάρβουνα ή στο γκριλ, μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί, γυρίζοντάς τα απ' όλες τις πλευρές και αλείφοντάς τα κατά τη διάρκεια του ψησίματος με το μείγμα του λαδιού (με τη βοήθεια ενός πινέλου).
Συνταγή για ψητά ντοματίνια σκορδάτα με σάλτσα φέτας (για φρυγανισμένο ψωμί και πιτούλες)
Υλικά: 250 γρ. ντοματίνια, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, λίγη ζάχαρη, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ένα κλωνάρι βασιλικό, αλάτι, λίγη ρίγανη
Εκτέλεση: Στρώνετε τα ντοματίνια σε ταψί με λαδόκολλα και τα ραντίζετε με ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, ζάχαρη, ρίγανη και το σκόρδο.Τοποθετείτε ανάμεσά του το κλωνάρι με τον βασιλικό. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C περίπου, μέχρι να μαραθούν εξωτερικά, αλλά να παραμείνουν ζουμερά. Διατηρείτε στο ψυγείο μέσα σε ελαιόλαδο.
Σερβίρισμα. Bάζετε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί ή πίτες με τυροκαυτερή, φρέσκο τυρί κρέμα ανακατεμένο με μυρωδικά ή κότατζ τσιζ. Ή τα σερβίρετε με μους φέτας που θα φτιάξετε χτυπώντας 150 γρ. φέτα με 100 γρ. κρέμα γάλακτος
Συνταγή για ντοματίνια και πιπεριές με χαλούμι και ξίδι βαλσαμικό
Υλικά: 400 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση, 3 κόκκινες, 2 πορτοκαλιές και 2 πράσινες πιπεριές, 300 γρ. χαλούμι, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη, 3 κουταλιές φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος, 4 κουταλιές ξίδι βαλσαμικό, 1 κουταλάκι γλυκού σπόρους μουστάρδας, λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο των λαχανικών, λίγο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση: Ψήνετε τις πιπεριές κομμένες στη μέση, στους 200° C, για 25΄-30΄. Όταν μαλακώσουν και μαυρίσουν, αφαιρείτε τις φλούδες, τα κοτσανάκια και τους σπόρους και τις κόβετε σε λωρίδες. Σοτάρετε ελαφρά τα ντοματάκια με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Τα βγάζετε από το τηγάνι ή και προσθέτετε το χαλούμι κομμένο σε φέτες. Το ψήνετε να μαλακώσει γυρνώντας απ’ όλες τις πλευρές. Χτυπάτε το ελαιόλαδο με το ξίδι, τους σπόρους μουστάρδας, το σκόρδο, αλατοπίπερο και το μισό ψιλοκομμένο δυόσμο. Ανακατεύετε τις πιπεριές και τα ντοματάκια με το ντρέσινγκ, απλώνετε από πάνω το ψημένο χαλούμι και πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο φρέσκο δυόσμο.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες