Πότε και γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα - Παραδοσιακή συνταγή με 7 υλικά
NewsroomΗ φανουρόπιτα, από τα πλέον αγαπητά και δημοφιλή γλυκά της θρησκευτικής λαϊκής παράδοσης, φτιάχνεται συνήθως στις 26 και 27 Αυγούστου, κατά την παραμονή ή ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανούριου. Ωστόσο φανουρόπιτες φτιάχνονται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου μεμονωμένα στα νοικοκυριά προκειμένου να ζητηθεί η βοήθεια του Άγιου, που θεωρείται ότι «φανερώνει» τα χαμένα, ή η ευλογία του.
Ο Άγιος που «φανερώνει» τα χαμένα
Ο Άγιος Φανούριος είναι γνωστός στην ελληνική παράδοση ως ο κατεξοχήν Άγιος που ευλογεί τον κόσμο βοηθώντας τον να βρει αυτό που ψάχνει (είτε υποδεικνύοντας τρόπους και θέσεις είτε «φανερώνοντας» ξαφνικά το ζητούμενο) ή να αντιμετωπίσει δυσκολίες που προκύπτουν από απώλειες. Η φανουρόπιτα θεωρείται επίσης ως ένα είδος ευχαριστίας (τάξιμο) για τις ευχές προς τον Άγιο που πραγματοποιήθηκαν.
Για τη σωτηρία της μητέρας του Άγιου
Λέγεται ακόμη πως η φανουρόπιτες πρωτοφτιάχθηκαν προς τιμήν του Αγίου Φανούριου για τη σωτηρία της ψυχής της «αμαρτωλής» μητέρας του. Σύμφωνα με αυτή την παράδοση, η μάνα του Άγιου ήταν γυναίκα σκληρή, που απεχθανόταν τους φτωχούς και τις έννοιες της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας. Το φτιάξιμο της πίτας, η μεταφορά της στην εκκλησία και το μοίρασμά της στους πιστούς γίνεται συμβολικά γι’ αυτόν τον λόγο: για να ισορροπηθεί το έλλειμμα της συμπόνιας και να αναδειχθεί η σημασία της μοιρασιάς.
Φανουρόπιτα, η «η πίτα των μονών υλικών»
Η φανουρόπιτα περιλαμβάνει αυστηρά μόνο 7 ή 9 υλικά, ώστε να έχει τη δύναμη «να φανερώνει τα χαμένα» και να «βρίσκει» αυτά που οι άνθρωποι αναζητούν εναγωνίως: υγεία, δουλειά, αγάπη, αλλά και απολεσθέντα πρόσωπα ή αντικείμενα. Για να συμβεί αυτό, κατά την παρασκευή πολλοί πιστοί κάνουν κάποιο τάμα στον Άγιο Φανούριο ή λένε μια ευχή.
Συνταγή για φανουρόπιτα με 7 υλικά
Ανεξάρτητα από το ρόλο του γλυκού στη ζωή των πιστών, η φανουρόπιτα αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο, καθώς είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο, οικονομικό και υγιεινό νηστίσιμο κέικ με ελαιόλαδο και χυμό πορτοκαλιού που συνοδεύει θαυμάσια τα πρωινά και απογευματινά ροφήματα.
Υλικά
- 3 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
- 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδα
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Αλευρώνετε τη σταφίδα με λίγο από το αλεύρι.
- Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ανακατεύετε το αλεύρι με την κανέλα.
- Αδειάζετε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού στο μπολ με το μείγμα λαδιού-ζάχαρης αναδεύοντας με το χτυπητήρι. Προσθέτετε τέλος και την αλευρωμένη σταφίδα και ανακατεύετε.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί διαμ. 26-30 εκ. αλειμμένο με λάδι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για 45’. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε την πίτα μέσα για 15’ ακόμη.
- Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
- Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
- Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη