Food & Drink|26.08.2024 07:20

Πότε και γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα - Παραδοσιακή συνταγή με 7 υλικά

Newsroom

Η φανουρόπιτα, από τα πλέον αγαπητά και δημοφιλή γλυκά της θρησκευτικής λαϊκής παράδοσης, φτιάχνεται συνήθως στις 26 και 27 Αυγούστου, κατά την παραμονή ή ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανούριου. Ωστόσο φανουρόπιτες φτιάχνονται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου μεμονωμένα στα νοικοκυριά προκειμένου να ζητηθεί η βοήθεια του Άγιου, που θεωρείται ότι «φανερώνει» τα χαμένα, ή η ευλογία του.

Ο Άγιος που «φανερώνει» τα χαμένα

Ο Άγιος Φανούριος είναι γνωστός στην ελληνική παράδοση ως ο κατεξοχήν Άγιος που ευλογεί τον κόσμο βοηθώντας τον να βρει αυτό που ψάχνει (είτε υποδεικνύοντας τρόπους και θέσεις είτε «φανερώνοντας» ξαφνικά το ζητούμενο) ή να αντιμετωπίσει δυσκολίες που προκύπτουν από απώλειες. Η φανουρόπιτα θεωρείται επίσης ως ένα είδος ευχαριστίας (τάξιμο) για τις ευχές προς τον Άγιο που πραγματοποιήθηκαν. 

Για τη σωτηρία της μητέρας του Άγιου

Λέγεται ακόμη πως η φανουρόπιτες πρωτοφτιάχθηκαν προς τιμήν του Αγίου Φανούριου για τη σωτηρία της ψυχής της «αμαρτωλής» μητέρας του. Σύμφωνα με αυτή την παράδοση, η μάνα του Άγιου ήταν γυναίκα σκληρή, που απεχθανόταν τους φτωχούς και τις έννοιες της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας. Το φτιάξιμο της πίτας, η μεταφορά της στην εκκλησία και το μοίρασμά της στους πιστούς γίνεται συμβολικά γι’ αυτόν τον λόγο: για να ισορροπηθεί το έλλειμμα της συμπόνιας και να αναδειχθεί η σημασία της μοιρασιάς.

Φανουρόπιτα, η «η πίτα των μονών υλικών»

 Η φανουρόπιτα περιλαμβάνει αυστηρά μόνο 7 ή 9 υλικά, ώστε να έχει τη δύναμη «να φανερώνει τα χαμένα» και να «βρίσκει» αυτά που οι άνθρωποι αναζητούν εναγωνίως: υγεία, δουλειά, αγάπη, αλλά και απολεσθέντα πρόσωπα ή αντικείμενα. Για να συμβεί αυτό, κατά την παρασκευή πολλοί πιστοί κάνουν κάποιο τάμα στον Άγιο Φανούριο ή λένε μια ευχή. 

Συνταγή για φανουρόπιτα με 7 υλικά

Ανεξάρτητα από το ρόλο του γλυκού στη ζωή των πιστών, η φανουρόπιτα αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο, καθώς είναι ένα εξαιρετικά νόστιμο, οικονομικό και υγιεινό νηστίσιμο κέικ με ελαιόλαδο και χυμό πορτοκαλιού που συνοδεύει θαυμάσια τα πρωινά και απογευματινά ροφήματα.

Υλικά

  • 3 φλιτζάνια κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
  • 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδα
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Αλευρώνετε τη σταφίδα με λίγο από το αλεύρι.
  2. Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Ανακατεύετε το αλεύρι με την κανέλα.
  4. Αδειάζετε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού στο μπολ με το μείγμα λαδιού-ζάχαρης αναδεύοντας με το χτυπητήρι. Προσθέτετε τέλος και την αλευρωμένη σταφίδα και ανακατεύετε.
  5. Μεταφέρετε το μείγμα σε τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί διαμ. 26-30 εκ. αλειμμένο με λάδι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C για 45’. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε την πίτα μέσα για 15’ ακόμη.
Άγιος Φανούριοςφανουρόπιτα