Food & Drink|26.08.2024 15:30

Φανουρόπιτα: Γιατί την φτιάχνουμε και γιατί θέλει μονό αριθμό υλικών

Newsroom

Του Αγίου Φανουρίου, αύριο 27 Αυγούστου και η γιορτή έχει ταυτιστεί με τη γνωστή σε όλους φανουρόπιτα.

Φανουρόπιτα: Για ποιο λόγο την προσφέρουμε

Σύμφωνα με το έθιμο, προσφέρουμε φανουρόπιτα προς τιμήν του και για τη σωτηρία της ψυχής της «αμαρτωλής» μητέρας του. Λέγεται ότι η μητέρα του Άγιου ήταν γυναίκα που απεχθανόταν τους φτωχούς και τις έννοιες της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας. Το φτιάξιμο της πίτας, η μεταφορά της στην εκκλησία και το μοίρασμά της στον κόσμο «κάλυπταν» συμβολικά αυτή την έλλειψη συμπόνοιας και προσφοράς απ' την πλευρά της, ώστε να συγχωρεθεί. 

Γιατί η φανουρόπιτα θέλει μονό αριθμό υλικών

Η φανουρόπιτα είναι «η πίτα των μονών υλικών», περιλαμβάνει δηλαδή 7 ή 9 και σε κάποιες περιπτώσεις 11 συστατικά. Ο λόγος; Ότι χάνει τη δύναμή της. Δύναμη, η οποία σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση και δοξασία συνίσταται στο «να φανερώνει τα χαμένα» και να «βρίσκει» όσα οι άνθρωποι αναζητούν εναγωνίως: υγεία, δουλειά, αγάπη, ακόμη και απολεσθέντα πρόσωπα ή αντικείμενα. Για αυτό και η παρασκευή της δεν περιορίζεται μόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, αλλά φτιάχνεται οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου οι πιστοί ζητούν τη βοήθεια του Άγιου για να βρουν κάτι.

Από τα πιο δημοφιλή νηστίσιμα κέικ 

Η φανουρόπιτα αποτελεί ταυτόχρονα ένα από τα πιο δημοφιλή νηστίσιμα κέικ, καθώς δεν περιέχει βούτυρο και αυγά, πολύ αγαπητό σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανήκει στις δημοσιεύσεις ιστοσελίδων με τα περισσότερα κλικ, ενώ κατέχει τη 2η θέση στη δεκάδα των συνταγών που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στο Google το 2019. 

> Πώς φτιάχνουν τη φανουρόπιτα δημοφιλείς σεφ

γιορτήΆγιος Φανούριοςφανουρόπιταειδήσεις τώρα