Food & Drink|04.09.2024 08:50

Συμβουλές και tips - Πώς καθαρίζονται τα φραγκόσυκα

Newsroom

Τα φραγκόσυκα έχουν ευχάριστη γεύση, γλυκιά και ήπια, που κάποτε θυμίζει πεπόνι ή αχλάδι, και αφήνει μια ελαφρώς γήινη αίσθηση. Η γευστική τους ένταση διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης και την ποικιλία, αλλά συνήθως είναι δροσιστικά και ζουμερά. Η σάρκα του φραγκόσυκου είναι μαλακή και υδαρής, ενώ οι μικροί σπόροι που περιέχει είναι βρώσιμοι, αν και καλό είναι να αποφεύγονται από όσους έχουν ευαισθήσια στο έντερο.

Πώς τα καθαρίζουμε

Το καθάρισμα δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Το βασικό είναι να αφήσετε τα φραγκόσυκα σε λεκάνη με κρύο νερό 1-2 ώρες, ώστε να μαλακώσουν τα αγκάθια τους -αρκετά θα πέσουν κιόλας στη συνέχεια με το ξέβγαλμα. Το να φορέσετε προστατευτικά γάντια διευκολύνει την κατάσταση, αλλά ίσως σας βολεύει και να κρατάτε σταθερό το φρούτο με ένα πιρούνι. Με ένα μαχαίρι αρχικά θα αφαιρέσετε τις άκρες κάθε φρούτου και στη συνέχεια θα κάνετε μια κάθετη τομή στη φλούδα. Με το μαχαιράκι σας θα αρχίσετε να ξεκολλάτε τη φλούδα -η οποία σε κάποια σημεία θα αφαιρείται πολύ εύκολα, σε κάποια άλλα θα θέλει λίγη βοήθεια με το μαχαίρι- ξετυλίγοντας ουσιαστικά τη σάρκα από μέσα.

Τι φτιάχνουμε με φραγκόσυκα

Ενισχύουμε φρουτοχυμούς, φρουτοσαλάτες και smoothies, τα βάζουμε στο κέικ και κάνουμε ωραίες μαρμελάδες, κομπόστες και σπιτικό λικέρ. Δείτε συνταγή για μαρμελάδα φραγκόσυκο πατώντας εδώ. 

tips