Food & Drink|06.09.2024 08:12

Συμβουλές και tips - Αφράτο, τέλειο κουσκούς σε 5 βήματα

Newsroom

Ο στυλοβάτης της βορειοαφρικανικής κουζίνας συγκαταλέγεται στους απλούστερος τρόπος με τους οποίους μπορεί να ολοκληρώσει κανείς ένα πιάτο βασισμένο στο κρέας ή τα λαχανικά που αποζητάει το πάντρεμά του κάποιο αμυλόχο υδατάνθρακα για να γίνει πιο χορταστικό και πιο ...φαγάκι. Ο λόγος για το αγαπημένο κουσκούς, το υλικό που ξεκίνησε από τις κατσαρόλες του Μαρόκο, της Αλγερίας, της Τυνησίας και -καθόλου τυχαία- κατέκτησε ολόκληρη τη Μεσόγειο και τον κόσμο. Οι λεπτοί κόκκοι σιμιγδαλιού, συνήθως από σκληρό σιτάρι, στην ατμισμένη εκδοχή τους, που κυκλοφορεί στα σούπερ μάρκετ, γίνονται σε 3'-4' λεπτά και απορροφούν στο φουλ τη γεύση, τους ζωμούς και τα αρώματα από τα βασικά υλικά, τη σάλτσα ή τα μυρωδικά με τα οποία συνδυάζονται. Προσοχή, αυτό το κουσκούς από 100% σιμιγδάλι δεν πρέπει να συγχέεται με το ομώνυμο ζυμαρικό, που περιλαμβάνει επιπλέον αυγά και γάλα, και μαγειρεύεται όπως όλα τα ζυμαρικά.

Το κουσκούς στις πατρίδες του

Το κουσκούς στη βορειοφρικανική κουζίνα συνδυάζεται με αρνί, διάφορα λαχανικά (καρότα, κολοκύθια, πατάτες), ρεβίθια και μπαχάρια, όπως το κύμινο. Το τυνησιακό κουσκούς είναι γνωστό για την έντονη γεύση του, λόγω της χρήσης της πικάντικης σάλτσας harissa και των πολλών μπαχαρικών. Το μαροκινό κουσκούς σε ένα από τα δημοφιλή πιάτα της χώρας σερβίρεται με κοτόπουλο, καραμελωμένα κρεμμύδια, σταφίδες και μπαχαρικά όπως κανέλα και σαφράν.

Πώς φτιάχνεις κουσκούς

Αν μπορείς να βράσεις νερό, τότε μπορείς να φτιάξεις κουσκούς. Η τυπική αναλογία κουσκούς προς νερό (ή άλλο υγρό στοιχείο όπως ζωμό) είναι 1:1 ή 1:1½. Το 1 φλιτζάνι κουσκούς δύο έως τρεις μερίδες.

Βήμα 1: Βράζουμε νερό. Σε κατσαρόλα βάζετε 1½ φλιτζάνι νερό να βράσει.

Βήμα 2: Προσθέστε αλάτι και λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο. .Προσθέτετε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο βραστό νερό και (αν θέλετε) λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο για υγρασία.

Βήμα 3: Ρίχνετε το κουσκούς και το αφήνετε για 3'-4'. Ρίχνετε 1 φλιτζάνι κουσκούς στο βραστό νερό, ανακατεύετε μια φορά με ένα κουτάλι, σκεπάζετε με ένα καπάκι και αποσύρετε τη σκεπασμένη κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε το κουσκούς στην άκρη για 3'-4'

Βήμα 4: Αφρατεύετε με ένα πιρούνι. Τα κουσκουσάκια έχουν την τάση να κολλάνε μεταξύ τους. Με ένα πιρούνι ανακατεύετε αφρατεύοντας το Ανακατέψτε όλα τα γευστικά πρόσθετα - όπως ξύσμα λεμονιού ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι - και σερβίρετε.

Βήμα 5: Ρίχνετε τα έξτρα υλικά σας, ανακατεύετε και σερβίρετε

Έξτρα υλικά που ταιριάζουν στο κουσκούς

Το κουσκούς είναι λευκός γαστρονομικός καμβάς που σου επιτρέπει να δημιουργήσεις πάνω του τις δικές γευστικές εμπειρίες. Γενικά στο κουσκούς ταιριάζουν:

  • Μεσογειακά μυρωδικά ψιλοκομμένα, όπως ο δυόσμος, ο μαϊντανός και ο άνηθος.
  • Το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμύδακια.
  • Το ξύσμα των εσπεριδοειδών και οι χυμοί τους (λεμόνι, μοσχολέμονο κ.λπ.)
  • Τα ζουμερά ντοματίνια και οι ψιλοκομμένες ελιές, οι λιαστές ντομάτες, οι ψιλοκομμένες πιπεριές και η κάππαρη.
  • Τα ψητά λαχανικά
  • Τα φιστίκια Αιγίνης, οι ξηροί καρποί και τα ρόδια.
  • Με προσθήκη καπνιστού τόνου, μαγειρευτών κρεατικών και πουλερικών ή κάποιας σάλτσας λαχανικών, το κουσκούς μετατρέπεται σε πλήρες γεύμα.
tips