Food & Drink|21.09.2024 05:30

Πού πάμε μετά το Θέατρο Βράχων; 7 καλές ιδέες για κρασί, ποτό και φαγητό στον Βύρωνα

Χριστίνα Τσαμουρά

Ωραία η παράσταση «Στη Σκιά των Βράχων» ή μήπως φτωχή και κάπως «λίγη»; Ας το κουβεντιάσουμε καλύτερα καθιστοί, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας σε κάποιο μπαράκι, wine bar, γαστροκαφέ ή μεζεδοπωλείο, από τα πολύ συμπαθητικά και με σταθερά λογικές τιμές που διαθέτει η ιστορική συνοικία του Βύρωνα.

Το τελευταίο δεκαήμερο στο Θέατρο Βράχων

Είναι πολύ πιθανό να ανηφορίσετε προς το Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, για μια αποχαιρετιστήρια, υπαίθρια μουσική ή θεταρική εμπειρία στο καθηλωτικό σκηνικό που δημιουργούν οι πέτρινοι όγκοι, καθώς το δημοφιλές καλοκαιρινό φεστιβάλ οδεύει προς το τέλος του. Στη σκηνή του θεάτρου ανεβαίνουν: το Σάββατο 21οι Χαΐνηδες, τη Δευτέρα 23 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, την Τρίτη 24 ο Γάννης Χαρούλης, την Πέμπτη 26 το Lemon συναντάει τον Σταύρο Λάντσια, την Παρασκευή 27 οι Όρνιθες σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, το Σάββατο 28 τα Μωρά στη Φωτιά με τη Γιορτή για τον Παύλο Σιδηρόπουλο, ενώ την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου η αυλαία θα πέσει με Χειμερινούς Κολυμβητές. Αν αναζητείτε προτάσεις για να κλείσετε τη βραδιά με ένα ποτό, ένα κρασί και κάτι να τσιμπήσετε στη γύρω περιοχή έχουμε μερικές. 

Delicato, Wine Bar

Στο ιστορικό κέντρο του Βύρωνα λίγο πιο κάτω από το Ταπητουργείο, κοντά στο Παλιό Δημαρχείο, βρίσκεται το Delicato. Λίγα τραπεζάκια μέσα και ένα δυο ακόμη στο πεζοδρόμιο αρκούν για να σε ταξιδέψουν στου κόσμου τα αμπελοτόπια. Η μικρούτσικη cava, deli και wine bar, φτιαγμένη με μεράκι και μοντέρνα διάθεση, δουλεύει με το απολύτως πρακτικό concept «κάβα+6 ευρώ», προσφέροντας τη δυνατότητα στους φίλους και τις φίλες του οίνου να πιουν καλό, εμφιαλωμένο κρασί σε προσιτή τιμή. Με απλά λόγια, διαλέγεις το μπουκάλι σου από την οινοθήκη του μαγαζιού, προσθέτεις 6 ευρώ στην αναγραφόμενη τιμή και αυτό είναι. Τριακόσιες ετικέτες από Ευρώπη, Αμερική και τις κορυφαίες αμπελουγικές ζώνες του οινικού μας πλανήτη, περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Αν θες να τσιμπήσεις κάτι, συνοδεύοντας το κρασί σου, υπάρχουν πραγματικά τίμιες ποικιλίες αλλαντικών και τυριών, πίτσες, σαλάτα με μπουράτα, μπρουσκέτες κ.ά. Ο Λευτέρης Γιαρέλης, που θα σε περιποιηθεί, είναι ευγενέστατος, πολύ φιλόξενος και σούπερ επικοινωνιακός -εξηγεί τα πάντα με χαρά για τα κρασιά και τις γεύσεις του.

Info: Delicato, wine and more | Λεωφόρος Κύπρου 55, Βύρωνας | Tηλ. 211 4203454

La Ronda, Cafe-Bar

Πεντακάθαρα ποτά και τέλεια κοκτέιλ, στο πιο γοητευτικό μικρό cafe και μπαράκι του Βύρωνα, ένα jazzy στολίδι της γειτονιάς, που θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί downtown, στην καρδιά της Αθήνας. Γωνιακό, με ωραίο, ζεστό εσωτερικό χώρο, όπου και κυριαρχεί το ξύλο, σε προδιαθέτει τόσο να πιεις τον καφές σου παρέα με ένα βιβλίο ή την εφημερίδα σου (αν αγαπάς το χαρτί) κάποιο φθινοπωρινό κυριακάτικο πρωινό, όσο και να κλείσεις τη νύχτα σου ήσυχα, αλλά όχι αδιάφορα, μετά τη συναυλία ή την παράσταση. Πίνακες και καδράκια, βιτρό λεπτομέρειες, τοίχοι διακοσμημένοι με λογοτεχνικές σελίδες, παλιά συρτάρια για τα στοιχεία τυπογραφίας που έγιναν επιτοίχια «ραφάκια» δημιουργούν μια υπέροχα ρετρό ατμόσφαιρα μέσα, ωστόσο βγάζει και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο -απολύτως εκτεθείμενα βέβαια στα σύγχρονα ...vibes της πόλης.  

Info: LaRonda |  Βουτζά 1, Βύρωνας | Tηλ. 213 0142760

Lolita, Cocktails & More

Ό,τι πιο κοντινό στο Θέατρο Βράχων για ωραίο ποτό ή κοκτέιλ είναι η Lolita, που έχει ξεμυαλίσει κυρίως το νεαρόκοσμο της περιοχής με την αλεγκρία και τη χαλαρότητά της, τα έντονα, χαρούμενα χρώματά της, την ταράτσα της. Μεγάλα της ατού, η θέση της (500 μ. από το Θέατρο, μόλις κατέβεις την κατηφόρα του λόφου Κοπανά, τη βρίσκεις απέναντί σου) και η summertime-the-living-is-easy αύρα που εκπέμπει. Το πρόβλημα με τη Lolita είναι ότι αρέσει σε πολλούς και όταν τιγκάρει από κόσμο (πράγμα καθόλου δύσκολο) εκείνο που σου απομένει είναι η απρόσωπη αίσθηση ενός δρόμου.

Info: Lolita | Βοσπόρου, Ταταούλων 86, Βύρωνας | Τηλ. 210 7644665

Σαμιαμίδι, Cafe-Cocktail-Bar

Μικροσκοπικό σαν πραγματικό σαμιαμιδάκι, το λιλιπούτειο μπαράκι είναι σκέτη γλύκα. Στην παρεΐστικη ατμόσφαιρα που δημιουργεί με το «καλησπέρα» ο περιορισμένος χώρος, συμβάλλουν ακόμη τα προσεγμένα κοκτέιλ και οι ωραίες μουσικές του. Έχει και μικρό, όμορφο εξωτερικό τμήμα, που σε καλοδέχεται με λίγα τραπεζάκια και μακρόστενη μπάρα να ακουμπήσεις, ό,τι πρέπει για ποτάκι και κουβεντούλα. 

Info: Σαμιαμίδι, Καραολή και Δημητρίου 61, Βύρωνας | Τηλ.: 211 4086939

Σουρτούκω, Μεζεδοπωλείο

Σουρτούκω μεν, χρυσοχέρα δε, τίποτα δεν μένει από τα μεζεκλίκια της. Το ζωηρό μεζεδοπωλείο με το ανεβαστικά ρεμπετολάιβ του και τα πολύ πάνω από basic πιάτα του στεγάζεται στην Παλιά Αγορά του Βύρωνα. Ή τουλάχιστον σε ό,τι έχει απομείνει από αυτή -εκεί πίσω από την Πλατεία Αγίου Λαζάρου- περιβάλλον πάντως ικανό να δημιουργήσει το ιδιαίτερο σκηνικό που ζητούν οι μεζέδες και τα τσίπουρα για να απογειωθούν. Η κουζίνα της Σουρτούκως έχει πολίτικες και ανατολίτικες επιρροές, όμως αντλεί ιδέες απ' όλη την Ελλάδα και της αρέσει να σερβίρει παράδοση με φρέσκο τρόπο. Από ουζάκια προσφέρει Ματαρέλλη, Πιτσιλαδή, Βαρβαγιάννη, Γιοκαρίνη, Απαλαρίνα -θέλεις κι άλλα;- και από τσίπουρα Αλάνι, Σιγάλα και Ηδωνικό. Αν η παράσταση τελειώνει 10.30μμ - 11.00μμ προλαβαίνεις να πιεις ένα-δυο, καθώς κλείνει στις 12.00.

Info: Σουρτούκω | Χρυσοστόμου Σμύρνης 47, Βύρωνας | Τηλ. 211 1846571

The Spirit Bar, Καφετέρια-Μπαρ

Στην πιο καλά κρυμμένη πλατεία του Βύρωνα, την καταπράσινη Βυζαντίου, δίπλα στο πλακόστρωτο, το Spirit απλώνει τα άνετα τραπέζια του με τις βολικές καρέκλες και τους καναπέδες σερβίροντας μπίρες, ποτά και κοκτέιλ κατά κύριο λόγο στον κόσμο της γειτονιάς. Εδώ βρίσκεις εύκολα να κάτσεις και είναι ταμάμ για μεγαλύτερες παρέες. Σαλάτες, burgers, fingerfoods και club sandwiches είναι στη διάθεση των πιο πεινασμένων της παρέας.

Info: The Spirit Bar | Καλλιπόλεως 117, Βύρωνας | Τηλ.: 21 0764 2219

Φίφτυ, Γαστροκαφέ

Με πρόσοψη τόσο στη Βορείου Ηπείρου, στενό παράλληλο με τη γνωστότερη οδό Κύπρου, όσο και στην πλατεία Σμύρνης, όπου απλώνει τα τραπέζια του, το Φίφτυ Γαστροκαφέ είναι μια «κατάσταση» εξόδου που έλειπε από τον Βύρωνα. Δημιούργημα του Βασίλη Μυρσινιά και του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, το ζεστό αυτό στέκι που προτείνει δημιουργικό φαγητό και ποτό είτε στον εξωτερικό χώρο είτε μέσα, γύρω από την ανοικτή κουζίνα και την μπάρα του. Θα βρείτε μικρά και μεγαλύτερα πιάτα για τη μέση του τραπεζιού, καθώς και επιλεγμένα κρασιά, μπίρες και κοκτέιλ. Μετά τις 10.30μ.μ., που κλείνει η κουζίνα, ίσως μπορούν να σερβίρουν κάποια από τις ωραίες σαλάτες τους ή τις εξαιρειτκές πίτες ημέρας με χειροποίητο φύλλο που φτιάχνουν. Κυρίως όμως σερβίρουν ποτά και καλή διάθεση.

Info: Φίφτυ Γαστροκαφέ | Βορείου Ηπείρου 2, Πλατεία Σμύρνης, Βύρωνας | 21 0760 1730

ΒύρωναςμεζεδοπωλείομπαρΘέατρο Βράχωνεστιατόριοwine bar