Food & Drink|26.09.2024 07:50

Το δημοτικό φεστιβάλ γαστρονομιάς στον Πειραιά μάς τρατάρει μια... θάλασσα γεύσεων

Newsroom

Να μετατραπεί σε θεσμό τείνει το Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην έδρα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, την ιστορική πόλη του Πειραιά. Την ώρα που η ίδια προσπαθεί να επανατοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη ως αυτόνομος τουριστικός προορισμός και όχι μόνο ως θαλάσσια πύλη προς τα νησιά, που ζει στη σκιά της Αθήνας, το «Piraeus Taste Festival, Sea Food and More» φιλοδοξεί με τις δράσεις του, οι οποίες ξετυλίγονται σε μια σειρά από κομβικά σημεία της πόλης, να αναδείξει ενδιαφέρουσες εικόνες της μαζί με τη γαστρονομική κουλτούρα της.

Το γαστρονομικό αποτύπωμα του Πειραιά

Η τριήμερη γιορτή γαστρονομίας με παραδοσιακές και μοντέρνες γεύσεις, πολιτιστικά δρώμενα και διεθνείς συμμετοχές, επιστρέφει στο μεγάλο λιμάνι από την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, αναδεικνύοντας τις ομορφότερες γωνιές του Πειραιά και την πόλη ως σημαντικό πόλο της γαστρονομίας της θάλασσας. Βραβευμένοι σεφ παρουσιάζουν το γαστρονομικό αποτύπωμα του Πειραιά και δημιουργούν γεύσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη μοντέρνα κουζίνα.

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ ξεκινούν το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου από το Μικρολίμανο και κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε κεντρικά σημεία της πόλης, την Πλατεία Κοραή, την Πειραϊκή, τη Μαρίνα Ζέας και το Πασαλιμάνι, με γαστρονομικά δρώμενα που επικεντρώνονται σε παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές της θάλασσας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, θα φιλοξενηθεί στο Πασαλιμάνι η έκθεση γαστρονομικών προϊόντων, «Piraeus Taste Fair» με εκλεκτές προτάσεις της ελληνικής γης. Το φεστιβάλ εκτός από την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και κληρονομιάς του Πειραιά, όπως αυτή διαμορφώνεται από τη σχέση του με το υγρό στοιχείο, στοχεύει στην ορθή διαχείριση τροφίμων και φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της αειφορίας και της «Zero Food Waste» πρακτικής.

Το πρόγραμμα 

Τελετή έναρξης. Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του Πειραιά, το Μικρολίμανο, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του φεστιβάλ, με την εκδήλωση «TASTE OF PIRAEUS», όπου οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν live cooking shows με γεύσεις εμπνευσμένες από τον Πειραιά από δημοφιλείς και καταξιωμένοι chefs, όπως ο executive chef Δημήτρης Σκαρμούτσος και ο pastry chef Στέφανος Διαμαντόπουλος.

Γεύσεις του κόσμου. Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, 11:00 π.μ. – 3:00 μ.μ., στην Πλατεία Κοραή. Μια πολυεθνική γαστρονομική εκδήλωση με γευσιγνωσία και διαδραστικά δρώμενα για όλες τις ηλικίες. Πέντε chefs παγκόσμιας κλάσης σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τις πρεσβείες της Ινδονησίας, του Περού, της Κίνας, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Χιλής, προτείνουν γαστρονομικές δημιουργίες με μοναδικές εξωτικές γεύσεις από τις πατρίδες τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές και μυστικά της παραδοσιακής τους κουζίνας.

Σινεμά στο πιάτο. Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 19:00. Live cooking show με γευστική δοκιμή εκλεκτών εδεσμάτων σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά και των executive chefs του Acropolis Chef’s Club of Attica. Στις 20:00 ακολουθεί προβολή κινηματογραφικών ταινιών για μικρούς και μεγάλους στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας Κοραή.

Γιορτή της ρακής. Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, 8:00 μ.μ. – 11:00 μ.μ., Πλατεία Παπανικολή, Μαρίνα Ζέας. Ρακοκάζανα με άφθονη ρακή που θα προσφέρεται δωρεάν σε όλους και η οποία θα συνοδεύεται από παραδοσιακά κρητικά  εδέσματα, θα κυριαρχήσουν στη «Γιορτή  της Ρακής». Ζωντανή μουσική από Κρητικούς οργανοπαίχτες και χοροί, θα παρασύρουν τους επισκέπτες σε μια μεγάλη γιορτή. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά και της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ».

Kids Cooking Party. Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024, 11:00 π.μ. – 2:00 μ.μ., Πλατεία Κοραή

Γιορτή του σπάρου. Κυριακή 30 Σεπ 2024, 12:00 π.μ. Όρμος Αφροδίτης, Πειραϊκή, Ακτή Θεμιστοκλέους. Με τη «Γιορτή του Σπάρου», ένα μεγάλο νησιώτικο γλέντι, την παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» ρίχνει αυλαία. Ψάρια στα κάρβουνα, μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις και άφθονο κρασί, θα απολαύσουν οι Πειραιώτες και οι επισκέπτες της πόλης. Το μεγάλο παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι αναλαμβάνει ο Νίκος Φάκαρος με την ορχήστρα του.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελέυθερη. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα, εδώ.

φεστιβάλγαστρονομίαΠειραιάς