Food & Drink|27.09.2024 07:21

Χάρβαρντ: Είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πιο υγιεινό από τα απλά ελαιόλαδα;

Newsroom

Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν συστηματικά μέχρι σήμερα τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, η οποία φαίνεται να συνδέεται με προστατευτική δράση απέναντι στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Και μπορεί τα οφέλη του πραδοσιακού διατροφικού μοντέλου των μεσογειακών λαών να προέρχονται από διάφορες πηγές, κανείς δεν αμφισβητεί πάντως πως ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες είναι η γενναιόδωρη χρήση ελαιόλαδου. 

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing -το τμήμα πληροφοριών και εκδόσεων για την υγεία των καταναλωτών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ- ανεξάρτητα από τον τύπο του, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία, εφόσον αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά με μονοακόρεστα λιπαρά, βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Τα οφέλη του ελαιόλαδου στην υγεία έχουν αποδοθεί στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων καρκίνων και ακόμη και της άνοιας, σε άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ελαιόλαδου σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποιούν λίγο ή καθόλου.

Τι προσφέρει επιπλέον το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Παρ' όλα αυτά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προσφέρει κάτι παραπάνω που το σκέτο ελαιόλαδο δεν μπορεί. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο προέρχεται από μηχανική έκθλιψη ώριμων ελιών χωρίς χρήση υψηλής θερμοκρασίας ή χημικών. Η μέθοδος αυτή προστατεύει πολύτιμες ουσίες που περιέχονται στο λάδι, γνωστές ως φαινόλες. Αντιθέτως, υπερβολικά επεξεργασμένα ελαιόλαδα αδυνατούν να διατηρήσουν τις σημαντικές ουσίες. Σύμφωνα με τον Howard E. LeWine, MD, επικεφαλής του Harvard Health Publishing, μικρά εργαστηριακά πειράματα υποδεικνύουν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις φαινολών μπορεί να παρέχουν επιπλέον αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ωστόσο, ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει πως δεν υπάρχουν οριστικές μελέτες που να καταδεικνύουν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει μεγαλύτερη ικανότητα από τα άλλα ελαιόλαδα να προλαμβάνει καρδιολογικά προβλήματα, καρκίνο ή άλλες ασθένειες. Παραμένει πάντως η νούμερο 1 επιλογή για τον διαθερεπτικό της πλούτο στην περίπτωση που το ελαιόλαδο πρόκειται να καταναλωθεί ωμό.

Ο LeWine υπενθυμίζει στο παγκόσμιο κοινό ότι το ελαιόλαδο δεν είναι το μοναδικό υγιεινό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. «Σκεφτείτε το ως ένα μόνο κομμάτι του μεσογειακού τρόπου διατροφής, ο οποίος περιλαμβάνει ακόμη άφθονα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και περιορισμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος», καταλήγει.

μεσογειακή διατροφήελαιόλαδοδιατροφή