Food & Drink|30.09.2024 07:23

Amber Cellar και 801 Rooftop Bar – Φίνες γεύσεις και καθηλωτική θέα στο λιμάνι του Πειραιά

Χριστίνα Τσαμουρά

Τα αστικά ξενοδοχεία ασκούν μια παράξενη έλξη στις «ταξιδιάρες ψυχές», ακόμη κι αν βρίσκονται στην πόλη όπου οι εραστές των ταξιδιών ζουν μόνιμα και εργάζονται βιώνοντας μια όχι και τόσο ονειρική καθημερινότητα. Γιατί είναι φευγαλέες νύξεις φυγής, μια σιωπηλή υπενθύμιση ότι πάντα μπορείς να αποδράσεις. Έστω και για λίγο. Να βρεθείς, ας πούμε, να πίνεις το ποτό σου με καλό παρεάκι στο ρουφ ενός city hotel δυο βήματα από την Κεντρική Αγορά Τροφίμων στην καρδιά του Πειραιά με «πιάτο» το πολυθρύλητο λιμάνι του την ώρα που πέφτει ο ήλιος. Το 801 Rooftop Bar είναι ακριβώς αυτό.

Βρίσκεται στον 8ο όροφο του Mitsis N’U Piraeus Port, ανοίγει από τις 6.00 μ.μ. να προλάβει το πανέμορφο δειλινό, κι εδώ μπορείς να πιεις αγναντεύοντας την πειραιώτικη νύχτα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ (από €12), απεριτίφ (€9), μπίρες (από €7) συνοδεία tapas (από €4,5 τα 2 κομμάτια), αλλά και να γευτείς ένα Macallan 12 Years Sherry Oak Cask (€19), αν είσαι τέτοιος τύπος. Ωστόσο οι γευστικές προτάσεις του «φιλότεχνου» ξενοδοχείου (στους χώρους του συνυπάρχουν καλλιτεχνικές δημιουργίες των Κώστα Βαρώτσου, Κωνσταντίνου Κακανιά και Cacao Rocks) δεν περιορίζονται στις λιχουδιές του 8ου ορόφου, όπως τα λουκουμαδάκια ελληνικών τυριών με χειροποίητη μαρμελάδα ντομάτας, η καπνιστή πανστέτα Τρικάλων με μήλο και καραμελωμένα κρεμμύδι ή το φρέσκο σύκο με κυανό Μακεδονίας, καρύδι και πετιμέζι. Ένα εκλεπτυσμένο γεύμα ή δείπνο περιμένει όσους το επιλέξουν στο all-day bar & restaurant του ισογείου.

Μοντέρνα ελληνική κουζίνα από Στειακάκη-Μάκαρη και στο βάθος τοιχογραφία Κακανιά

Πριν οι γεύσεις κερδίσουν ουρανίσκους, στο Amber Cellar Bar & Restaurant τη ματιά κλέβει η μεγάλη τοιχογραφία του Κωνσταντίνου Κακανιά που δεσπόζει στη σάλα. Οι ήρωές της μοιάζουν να τρώνε και να πίνουν μαζί με τους πραγματικούς θαμώνες του εστιατορίου, την ώρα που οι τελευταίοι απολαμβάνουν πιάτα που φέρουν την υπογραφή των σεφ Δημήτρη Στειακάκη, executive του Ομίλου Mitsis, και Στέλιου Μάκαρη. Ανάμεσά τους η πολύ ξεχωριστή ανοιχτή κολοκυθόπιτα Ευρυτανίας με το απίθανα λεπτό και τραγανό χειροποίητο φύλλο της, το παρθένο ελαιόλαδο, το ανθότυρο και η κρέμα από ξινόγαλο, που ξεχειλίζει αρώματα και φρεσκάδα  (€14), το ψητό παντζάρι με τραγανό φουντούκι, κυανό Μακεδονίας και βινεγκρέτ ροδάκινο (€14) ή το χειροποίητο ραβιόλι γεμιστό με σιγομαγειρεμένα μοσχαρίσια μάγουλα σε σάλτσα ξιδιού (€17), γέμιση που παραπέμπει στο σοφρίτο και οι τραγανές κροκέτες μουσακά με αφρό μπεσαμέλ και αρωματική κρέμα ντομάτας (€16).

Σεβασμός στην πρώτη ύλη, λίγα υλικά και καλές τεχνικές

«Στο μενού του Amber Cellar προσπαθούμε να αναδεικνύουμε την ελληνική κουζίνα και τις παραδοσιακές συνταγές με πιο δημιουργικό τρόπο. Nα τους δώσουμε ένα μοντέρνο ύφος, μια τεχνική διαφορετική, όπως ο μουσακάς που έγινε κροκέτα ή το κερκυραϊκό σοφρίτο που κρύφτηκε μέσα στο ραβιόλι» λέει ο σεφ Στέλιος Μάκαρης συμπυκνώνοντας της φιλοσοφία της κουζίνας στα εξής: «Σεβασμός στην πρώτη ύλη, λίγα υλικά, απλότητα και καλές τεχνικές».

Τονίζει την αξία της εποχικότητας σημειώνοντας πως στο νέο μενού, που θα εμφανιστεί μέσα με τέλη Οκτωβρίου, πιάτα όπως η έξοχη κολοκυθόπιτα προφανώς και δεν θα έχουν πλέον θέση. Από τα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα υλικά στον σεφ αρέσει ιδιαίτερα να δημιουργεί με το ξινόμηλο, το μανταρίνι, το κουνουπίδι και μπρόκολο, ενώ έχει αδυναμία και στις λευκές σάλτσες, τα φρικασέ και το αυγολέμονο, στοιχεία που διόλου απίθανο να συμπεριληφθούν στα πιάτα της νέας σεζόν. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το Amber cellar διαθέτει αποκλειστική λίστα με ελληνικά κρασιά, με την υπογραφή του Χρήστου Χουσέα. 

Info: Amber Cellar (all-day) και 801 Rooftop Bar (από 6.00 μ.μ.), Αριστείδου 16, Τηλέφωνο: 214 4091060

ξενοδοχείοΠειραιάςμπαρεστιατόριο