Food & Drink|01.10.2024 07:31

Μαναβική εποχής - Φρέσκα φρούτα και λαχανικά του Οκτώβρη

Newsroom

Στις μέρες μας τείνει να καταργηθεί η εποχικότητα. Στην αγορά βρίσκουμε πια πάντοτε τα πάντα. Ωστόσο δυο δέντρα σε μια αυλή, μια βόλτα στην εξοχή και οι επισκέψεις στη Λαϊκή και τις αγορές βιολογικών προϊόντων μάς θυμίζουν ότι η φύση –όπου της επιτρέπουμε να υπάρχει– συνεχίζει τον κύκλο της, έστω και βαριά τραυματισμένη από την κλιματική αλλαγή.

Ας δούμε τι καλό μας φέρνει ο Οκτώβρης σύμφωνα με τον πίνακα εποχικότητας φρούτων και λαχανικών της Greenpeace και ας πάρουμε ιδέες για τις καθημερινές μας συνταγέςΈτσι εξοικειωνόμαστε με μια διατροφή που διαπνέεται από την κουλτούρα της εποχικότητας και στρώνουμε ένα καθημερινό τραπέζι ταιριαστό με τους ρυθμούς της φύσης και το αίτημα της βιωσιμότητας που διαπερνά και ενώνει σαν κόκκινο νήμα όλες τις πλευρές της ζωής μας. Προσπαθώντας όσο είναι δυνατόν να ακολουθούμε την εποχικότητα της γης στην κουζίνα μας, μαγειρεύουμε πιο υγιεινά, πιο οικολογικά, πιο νόστιμα και πιο οικονομικά.

Τα λαχανικά και χόρτα του Οκτώβρη

Αγγούρια, αντίδια, καρότα, κολοκυθάκια (τα τελευταία), κολοκύθες, τα πρώτα κουνουπίδια, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλια, μάραθος, μελιτζάνες (οι τελευταίες), τα πρώτα μπρόκολα προς το τέλος του μήνα, ντομάτες (οι τελευταίες), παντζάρια, πιπεριές, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλα, σπανάκι, φασολάκια.

Τα φρούτα και καρποί του Οκτώβρη

ακτινίδια, αχλάδια, λεμόνια, λωτοί, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια, ροδάκινα (τα τελευταία), σταφύλια (τα τελευταία), φραγκόσυκα (τα τελευταία)

φρούταλαχανικά