Πειρασμοί του φθινοπώρου - 5 γλυκές πίτες και κέικ με μήλα και κυδώνια
NewsroomΤο φθινόπωρο φέρνει μαζί του μερικά από τα πλέον λατρεμένα φρούτα εποχής, τα θεσπέσια μήλα, που χαρίζουν την υγρασία, τη ζουμεράδα και το άρωμά τους σε ζύμες και γεμίσεις, αλλά και τα κυδώνια. Τα οποία, αν και κάπως υποτιμημένα, τα πάνε εξίσου καλά στην κουζίνα και μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με τα μηλαράκια ή και να τα αντικαταστήσουν εξολοκλήρου σε κάποιες συνταγές.
Και τα δύο φρούτα είναι σε απόλυτη αρμονία με μια καθημερινή, σπιτική ζαχαροπλαστική που θέλει να ακολουθεί στοιχειωδώς εποχικότητα, χαρίζοντας την πλούσια γεύση τους σε γλυκές δημιουργίες της περιόδου. Από αφράτα κέικ μέχρι τραγανές πίτες, οι συνταγές που τα αξιοποιούν αρέσουν στους περισσότερους και συνήθως δεν μένει από αυτές ούτε ψίχουλο.
Συνταγή για κέικ με μήλα, ρούμι και καρύδια
Εύκολο, πεντανόστιμο κέικ για τους καφέδες και το τσάι της εποχής φτιαγμένο με μήλα Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ, ρούμι και καρύδια. Τα μήλα Πιλαφά Τριπόλεως έχουν μια ιστορία σα μυθιστόρημα εποχής που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Τη συνταγή θα τη βρείτε πατώντας εδώ.
Συνταγή για τάρτα Τατέν
Υλικά: 250 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο, 1 κουταλιά της σούπας κανέλα, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, 2 αυγά, 1 βανίλια, 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 5 μεγάλα μήλα όχι πολύ γινωμένα
Εκτέλεση: 1. Χτυπάτε στο μίξερ τα 2/3 του βουτύρου με τη ζάχαρη και την κανέλα να αφρατέψουν. Παίρνετε το μείγμα αυτό με το κουτάλι και το απλώνετε στον πάτο μιας φόρμας κατά προτίμηση στρογγυλής. 2. Κόβετε τα μήλα σε φέτες ή σε ροδέλες και τα απλώνετε πάνω στο μείγμα. 3. Ρίχνετε στο μίξερ το υπόλοιπο βούτυρο, τα δυο αυγά, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, τη βανίλια και σταδιακά το αλεύρι και χτυπάτε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Αδειάζετε το μείγμα αυτό πάνω από τα μήλα. 4. Ψήνετε τη μηλόπιτα για 25’ – 30’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C στον αέρα. Όταν βγάλετε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνετε λίγο να σταθεί και την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος όταν μισοκρυώσει.
Συνταγή για στρούντελ με μήλα και κυδώνια
Υλικά: 80 γρ. βούτυρο, 5 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό, 1 αυγό, αλάτι, 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Για τη γέμιση: 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα, 2 μήλα και 2 κυδώνια, καθαρισμένα, κομμένα σε κομματάκια το 1 σε φέτες, 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη, 1 φλιτζάνι σταφίδες, 50 γρ. ψωμί τρίμμα, 140 γρ. βούτυρο λιωμένο + 1 κουταλιά για το άλειμμα, 1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού κανέλα, ξύσμα 1/2 λεμονιού, άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση: 1. Κοσκινίζετε μέσα σε μπολ το αλεύρι και σχηματίζετε ένα βουναλάκι. Κάνετε μια λακκουβίτσα στην κορυφή και σπάζετε εκεί το αυγό. Λιώνετε το βούτυρο και του προσθέτετε το νερό και λίγο αλάτι. Το ρίχνετε στο μείγμα με το αλεύρι και το αυγό. Ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη λεία. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί. 2. Στο μεταξύ σοτάρετε στο μισό βούτυρο το τρίμμα ψωμιού. Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά τα μήλα, τα κυδώνια, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα καρύδια, την κανέλα, το ξύσμα, το σοταρισμένο τρίμμα ψωμιού και το υπόλοιπο βούτυρο. 3. Ανοίγετε τη ζύμη, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε πολύ λεπτό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη. Απλώνετε τη γέμιση μήλων-κυδωνιών-σταφίδας-καρυδιών πάνω στα 2/3 του φύλλου αφήνοντας το υπόλοιπο 1/3 ακάλυπτο.
Τυλίγετε το φύλλο σε ρολό, κολλάτε τις άκρες με λίγο νερό και αλείφετε την επιφάνεια με τη 1 κουταλιά βούτυρο. 4. Βάζετε το ρολό σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε στους 200° C, 40’. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη. Το σερβίρετε κομμένο σε φέτες.
Συνταγή για αμερικανική apple pie
Σκεπαστή, με χειροποίητη ζύμη, παραγεμισμένη και καλοψημένη σαν της …γιαγιάς Ντακ του «Μίκυ Μάους» των παιδικών μας χρόνων, η μηλόπιτα αυτή θεωρείται εμβληματική της αμερικάνικης κουζίνας. Δείτε εξαιρετική συνταγή για σπιτική αμερικανικού τύπου μηλόπιτα πατώντας εδώ.
Συνταγή για τετράγωνο κέικ με μήλα και κυδώνια
Αυτό το πανεύκολο καθημερινό κέικ, που αρέσει και στα παιδιά, θυμίζει στην εμφάνιση το μπράουνι ωστόσο δεν περιέχει σοκολάτα.
Υλικά: 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό εσάνς βανίλιας (σε σκόνη ή υγρή), 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα, ½ φλιτζάνι ζάχαρη λευκή, ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη, ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο, 2 αυγά, ½ φλιτζάνι χυμό μήλου του εμπορίου, 2 μήλα και 1 κυδώνι κομμένα σε κομματάκια
Εκτέλεση: 1. Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, τη βανίλια και την κανέλα. 2. Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε τα δύο είδη ζάχαρης και το βούτυρο και χτυπάτε να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτετε αυγά και συνεχίζετε το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνετε σταδιακά το μείγμα της φαρίνας και το χυμό μήλου. Τελευταία ενσωματώνετε τα κομματάκια μήλου και κυδωνιού ανακατεύετε. 3. Αδειάζετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο παραλληλόγραμμο σκεύος (24Χ36 εκ.) φροντίζοντας με μια σπάτουλα να απλωθεί παντού ομοιόμορφα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 40'-45', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Όταν κρυώσει καλά κόβετε σε τετραγωνάκια.
- Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
- Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
- Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»