Food & Drink|13.10.2024 15:49

Το βράδυ έχει πίτσα! Συνταγές και συμβουλές για να βγει τέλεια

Newsroom

Σας αρέσει η κλασική, η ψωμένια και αφράτη, όπως την έφτιαχνε η μαμά, ή εκείνη με τη λεπτή και τραγανή βάση με έμφαση στη γέμιση; Μήπως προτιμάτε μια πίνζα ή καλύτερα μια χορτοφαγική παραλλαγή; Όποιο είδος πίτσας και αν ονειρεύεστε για το βράδυ, θα το βρείτε εδώ.

Συμβουλές για τέλεια σπιτική πίτσα

1. Κατά την ενεργοποίηση της μαγιάς, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό, όχι καυτό, γιατί μπορεί να καταστρέψει τη μαγιά και να φουσκώσει το ζυμάρι.
2. Ρίξτε το αλεύρι σταδιακά ώστε να αποφύγετε μια πολύ σφιχτή ζύμη.
3. Μην το παρακάνετε το ζύμωμα, το υπερβολικό ζύμωμα δεν βοηθάει.
4. Όσο περισσότερο αφήσετε το ζυμάρι να ξεκουραστεί τόσο το καλύτερο για τη γεύση και την υφή του.
5. Πασπαλίστε με αλεύρι καλαμποκιού ή σιμιγδάλι τον πάγκο εργασίας καθώς ανοίγετε τη ζύμη. Δεν θα σας κολλήσει και προσδίδει ωραία υφή.
6. Μην υπερβάλλετε στη σάλτσα, η πολλή σάλτσα μπορεί να υγράνει και να μαλακώσει τη βάση σας.
7. Ψήστε την πίτσα σε υψηλή θερμοκρασία.

Συνταγή για κλασική πίτσα με πιπεριές και σαλάμι ή πεπερόνι

Υλικά: 500 γρ. αλεύρι, 25-30 γρ. φρέσκια μαγιά, 1 αυγό χτυπημένο, 4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας γάλα, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, 300 γρ. κίτρινα τυριά ανάμεικτα, τριμμένα, 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας, έτοιμη ή σπιτική, 1 - 2 πιπεριές κομμένες σε πολύ λεπτές ροδέλες, 20 ροδέλες πεπερόνι (ή σαλάμι)

Εκτέλεση: Αναμειγνύετε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Σε λακκουβίτσα που ανοίγετε στο αλεύρι ρίχνετε το γάλα, το αυγό, μια κουταλιά λάδι και τη μαγιά αραιωμένη με λίγο χλιαρό νερό. Ζυμώνετε τα παραπάνω υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μην κολλάει το ζυμάρι στα δάχτυλά σας. Αφήνετε για 25’ το ζυμάρι να «ξεκουραστεί», σκεπασμένο με πετσέτα. Ανοίγετε τη ζύμη σε 2 στρογγυλές βάσεις και τις τοποθετείτε σε ταψί αλειμμένο με το υπόλοιπο λάδι. Μοιράζετε πάνω στις βάσεις τη σάλτσα ντομάτας, τα τυριά και τις ροδέλες πεπερόνι. Γαρνίρετε με τις πιπεριές και ψήνετε τις πίτσες για 35’ - 40’ στους 200 °C μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν οι βάσεις.

Συνταγή για αφράτη, ψωμένια, πίτσα στο μεγάλο ταψί του φούρνου

Υλικά

Για τη ζύμη: 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 375 ml νερό χλιαρό, 1 φακελάκι μαγιά ξερή, 35 γρ. ηλιέλαιο, 35 γρ. γάλα εβαπορέ, 15 γρ. ζάχαρη, 8 γρ. αλάτι
Για τη σάλτσα: 1 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας, 400 γρ. κονσέρβα με αποφλοιωμένο ντοματάκι, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκια ρίγανη, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση: 8 φέτες μπέικον, 10 μανιτάρια, 300 γρ. γκούντα τριμμένη, 300 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη, 200 γρ. τσένταρ τριμμένο, φέτες φρέσκιας ντομάτας, 15 φέτες ζαμπόν

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φουρνο στους 40° C. Βάζετε τη μαγιά στον κάδο του μίξερ μαζί με λίγη ζάχαρη (ή σε μεγάλο μπολ, αν φτιάξετε την πίτσα στο χέρι), προσθέτετε χλιαρό νερό, 2 κουταλιές απ' το αλεύρι και ανακατεύετε. Αφήνετε για λίγο στο φούρνο το μείγμα σκεπασμένο μέχρι να το δείτε να βγάζει φουσκαλίτσες. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το γάλα εβαπορέ, το ηλιέλαιο και το αλάτι. Ζυμώνετε τα υλικά στο μίξερ για 2' περίπου (ή για 4' περίπου στο χέρι) μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να πλάθετε σχετικά εύκολα. Της δίνετε πρόχειρο σχήμα μπάλας και τη βάζετε στο φούρνο στους 40° C για 20'. Βγάζετε τη ζύμη και βάζετε το φούρνο να προθερμαίνετε στους 200° C. Λαδώνετε το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνετε τη ζύμη στον πάτο φτάνοντας μέχρι τις άκρες του ταψιού. Ανακατεύετε τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ και -όπως είναι ωμή- την αλείφετε στην επιφάνεια της ζύμης. Βάζετε τις φέτες του ζαμπόν, πασπαλίζετε με τα τυριά, προσθέτετε το μπέικον και ψήνετε την πίτσα για 30' ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες και να λιώσουν τα τυριά.

Βασική συνταγή για λεπτή, τραγανή ζύμη πίτσας

Υλικά: 3/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά, 1/2 κουταλάκι του γλυκού λευκή ζάχαρη έως 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση: Προσθέτετε στο χλιαρό νερό τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήστε να σταθεί μέχρι για 8'-10, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει. Ανακατεύετε το 1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι με το αλάτι σε μεγάλο μπολ. Ρίχνετε μέσα το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνετε να ενσωματωθεί πλήρως. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως -περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι εάν η ζύμη το χρειάζεται (είναι πολύ κολλώδης). Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία ή τέσσερα για να φτιάξετε παραλληλόγραμμα ή στρογγυλά πιτσάκια ή τη στρώνετε σε 30άρι στρογγυλό ταψί για να φτιάξετε μία μεγάλη πίτσα. 

Συνταγή για σούπερ υγιεινή πίτσα με λαχανικά, βασιλικό και νιφάδες βρώμης

Πίτσα και …υγιεινή γίνεται; Φυσικά! Το μόνο που χρειάζεται είναι ενίσχυση της ζυμαρένιας βάσης με ποιοτικούς υδατάνθρακες και φρέσκα λαχανικά, πλούσια σε βιταμίνες, για τη γέμιση.  Αν δεν αποφεύγετε τα τυροκομικά, προσθέστε στην πίτσα αυτή ωμό κατσικίσιο τυρί, ξινομυζήθρα, φέτα ή φρέσκια μοτσρέλα, αφού την ψήσετε, κατευθείαν πάνω στα ζεστά λαχανικά. Ταιριάζουν τέλεια! Δείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ.

Συνταγή για pinsa

Η pinsa είναι μια παραλλαγή πίτσας που δεν παρασκευάζεται από ένα αλεύρι αλλά από μείγμα αλευριών (σίτου, ρυζιού κ.λπ.). Υφίσταται πολυήμερη ζύμωση που μπορεί να φτάσει τις 72 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι μια τραγανή εξωτερική και αφράτη εσωτερικά ζύμη. Η pinsa έχει συνήθως οβάλ σχήμα και ελαφρώς ακανόνιστο περίγραμμα. Το μέγεθος είναι συχνά μικρότερο από της κλασικής πίτσας. Η πολυήμερη ζύμωση δίνει στην pinsa μια πιο σύνθετη γεύση. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ.

συνταγέςtipsπίτσα