Food & Drink|24.10.2024 07:35

Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος γιορτάζουν το Ξινόμαυρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Newsroom

Η ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μία από τις κορυφαίες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, καθώς και τις τάσεις που παγκόσμια δημιουργούνται, αποφάσισε το 2019 να προχωρήσει στη θέσπιση και καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου (International Xinomavro Day), κίνηση που συμβάλλει στην προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής και που βρήκε άμεση ανταπόκριση στην Ελλάδα, ξεκινώντας παράλληλα την πορεία της προς τη διεθνή αποδοχή. Ως ημερομηνία του εορτασμού ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. 

Μια ποικιλία, πολλά στυλ και εκφράσεις

Οι Έλληνες οινοποιοί για τον εορτασμό του Ξινόμαυρου προσκαλούν τους επαγγελματίες στο χώρο της σίτισης και καταναλωτές, φίλους του ποιοτικού επώνυμου κρασιού, να συμβάλουν στη διάδοση αυτής της θαυμάσιας ιδέας, επιλέγοντας την 1η Νοεμβρίου «Ξινόμαυρο», ερυθρό, ροζέ ή λευκό (blanc de noir), νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό, ημίξηρο ή ημίγλυκο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή ακόμη και ως αμπελοοινικό απόσταγμα. Εξάλλου, το Ξινόμαυρο πολυδυναμικό όπως είναι, το συναντάμε σε διαφορετικούς τύπους και στυλ κρασιών, άλλοτε κλασικό-ρουστίκ και άλλοτε μοντέρνο-καινοτόμο.

Οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος διοργανώνουν δύο εκδηλώσεις 

Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου διοργανώνει την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου δύο μοναδικές εκδήλωσες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφιερωμένες στην εξερεύνηση των διαφορετικών στυλ της πολυδιάστατης αυτής ποικιλίας.

Αθήνα: Masterclass «Aspects of Xinomavro» με τον Master Sommelier Ελευθέριο Χανιαλίδη Στην καρδιά της Αθήνας, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, ο σομελιέr Ελευθέριος Χανιαλίδης θα παρουσιάσει ένα συναρπαστικό masterclass, όπου θα αναλύσει 15 μονοποικιλιακούς οίνους της ποικιλίας Ξινόμαυρο σε 3 διαφορετικά θεματικά flights. Μετά το masterclass, θα ακολουθήσει επιπρόσθετα, ελεύθερη γευστική δοκιμή οίνων από Ξινόμαυρο, πάντα από τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». Τοποθεσία: Ξενοδοχείο Divani Caravel, Αίθουσα Horizon – Roof Garden, Κόστος Συμμετοχής: 40€ (με κράτηση). Κρατήσεις εδώ 

Θεσσαλονίκη: Γευστική Δοκιμή «Ξινόμαυρο» Στη Θεσσαλονίκη, στο The Wine Hub, την έδρα της Ένωσης Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, προτείνεται για το κοινό μια σειρά γευστικών δοκιμών αφιερωμένων στο Ξινόμαυρο. Σε 3 διαφορετικές ροές (16:00, 18:00 και 20:00), οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις εκφράσεις της ποικιλίας μέσα από 3 θεματικά flights. Κάθε γευστική δοκιμή είναι σχεδιασμένη ώστε να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου και να εμβαθύνει στη γνώση της ποικιλίας. Τοποθεσία: The Wine Hub, Ολυμπίου Διαμαντή 2, Κέντρο Θεσσαλονίκης, Κόστος Συμμετοχής: 10€ (με κράτηση). Κρατήσεις εδώ

Πληροφορίες για την ένωση Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος, το προφίλ, τους στόχους, τα οινοποιεία-μέλη και τις δράσεις της (εκδηλώσεις, οινοτουρισμός, εκπαιδευτικά σεμινάρια, το The Wine Hub και άλλα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα winemakersofnorthgreece.gr

ΘεσσαλονίκηAθήναξινόμαυροκρασίΒόρεια Ελλάδαελληνικός αμπελώνας