Food & Drink|25.10.2024 07:29

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: Τη γιορτάζουμε με 7 λατρεμένες, ιταλικές μακαρονάδες!

Newsroom

Μπορεί η 25η Οκτωβρίου να καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών μόλις το 1998 από εκπροσώπους της εν λόγω βιομηχανίας (συγκεκριμένα της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών) σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου τους (το 1995), τα ίδια τα ζυμαρικά όμως είναι παρασκευή άρρηκτα δεμένη με την αγροτική ζωή ολόκληρης της ανθρωπότητας, έχει ιστορία αιώνων και οι ρίζες της συνδέονται με την Κίνα, την Ευρώπη (ΕλλάδαΙταλία), αλλά και τον αραβικό κόσμο. Τα αμέτρητα είδη ιταλικής pasta είναι σήμερα από τα πλέον δημοφιλή ζυμαρικά παγκοσμίως και εξαιρετικά αγαπητά στη χώρα μας. Ακολουθεί μια συλλογή από 7 ιταλικές μακαρονάδες που αγαπάμε και πολύ πιθανό να αγπάτε κι εσείς.

Spaghetti alla Carbonara - Συνταγή για αυθεντική καρμπονάρα

Με αυγά, πεκορίνο, γκουαντσιάλε και πιπέρι, συγκαταλέγεται στις πιο διάσημες μακαρονάδες της Ρώμης. Η συνήθεια να βάζουμε κρέμα γάλακτος στην καρμπονάρα, αποτελεί έναν δημοφιλέστατο «εξελληνισμό» της αυθεντικής ιταλικής συνταγής, που δεν περιλαμβάνει σχετικό υλικό. Δοκιμάστε την ορίτζιναλ καρμπονάρα με συνταγή που θα βρείτε πατώντας εδώ. Διαβάστε περισσότερα για την καταγωγή της πατώντας εδώ.

Pasta alla Norma – Συνταγή για τορτιλιόνι με μελιτζάνες, ντομάτα και ricotta salata (ξερή ρικότα)

Παραδοσιακή συνταγή της Κατάνια, στη Σικελία, η πάστα αλά Νόρμα (pasta alla Norma) λέγεται ότι χρωστάει το όνομά της στη «Νόρμα», το διάσημο μελόδραμα του Βιντσέντζο Μπελίνι (Vincenzo Bellini), και ...νονός της είναι ο Νίνο Μαρτόλιο (Nino Martoglio). Ο θρύλος θέλει τον Σικελό συγγραφέα, ενθουσιασμένο από τη γεύση των ζυμαρικών, να αναφωνεί «Norma!» παρομοιάζοντάς τα με την αγαπημένη του όπερα. Τη ricotta salata μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ξηρη μυζήθρα ή ξηρό ανθότυρο. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ

Pasta al Ragu (Bolognese) – Συνταγή για μακαρονάδα με αυθεντική Μπολονέζ 

Η Μπολονέζ είναι σιγομαγειρεμένη σάλτσα με βάση το ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας ή τον κιμά χαρακτηριστική της κουζίνας της Μπολόνια. Χρησιμοποιείται τόσο για πιάτα συνηθέστερα με ταλιατέλες όσο και για λαζάνια φούρνου alla bolognese. Εκτός από το μοσχαρίσιο κρέας και μικρή ποσότητα λιπαρού χοιρινού περιλαμβάνει ακόμη κρεμμύδι, σέλινο, καρότο, λευκό κρασί, γάλα και μικρή ποσότητα πελτέ ντομάτας ή σάλτσα ντομάτας. Εκτός Ιταλίας, η φράση «σάλτσα Bolognese» χρησιμοποιείται συστηματικά για να περιγράψει σάλτσες με βάση την ντομάτα και τον κιμά, που θυμίζουν περισσότερο τα ραγού της Νάπολης. 

Υλικά: 400 γρ. σπαγγέτι ή ταλιατέλες, 300 γρ. χονδροκομμένος μοσχαρίσιος κιμάς, 150 γρ. καπνιστή πανσέτα (σε μικρούς κύβους) ή μπέικον, 50 γρ. καρότο (ψιλοκομμένο), 50 γρ. σέλινο ή σέλερι (ψιλοκομμένο), 50 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), 1 ποτήρι λευκό κρασί, 250 ml γάλα, 200-300 γρ. ντοματάκια ή ντοματοπελτέ (αραιωμένο με λίγο νερό), 3 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο, αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση: Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε την πανσέτα ή το μπέικον. Την σοτάρετε μέχρι να γίνει ελαφρώς τραγανή. Προσθέτετε το καρότο, το σέλερι και το κρεμμύδι, και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε καλά. Μόλις ροδίσει και εξατμιστούν τα υγρά του, σβήνετε με το λευκό κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί. Προσθέτετε τα ντοματάκια ή τον αραιωμένο πελτέ και χαμηλώνετε τη φωτιά. Αφήνετε το ραγού να σιγοβράσει για τουλάχιστον 2 ώρες, ελέγχοντας και προσθέτοντας λίγο νερό όταν το χρειάζεται. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ρίχνετε και το γάλα, το οποίο βοηθά να γίνει πιο κρεμώδες το ραγού και να ισορροπήσει η οξύτητα της ντομάτας. Στο τέλος ελέγχετε το αλάτι και το πιπέρι. Βράζετε τις ταλιατέλες ή τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Στραγγίζετε και ανακατεύετε τα ζυμαρικά με το ραγού. Πασπαλίζετε με παρμεζάνα ή πεκορίνο. 

Penne all’Arrabbiata – Συνταγή για πένες αραμπιάτα

Η arrabbiata είναι πικάντικη σάλτσα με ντομάτα, σκόρδο και καυτερή πιπεριά. Η λέξη προκύπτει από το arrabbiare (λυσσάω, θυμώνω). Με άλλα λόγια διαλαλεί διά του ονόματός της ότι καίει τόσο πολύ, που όποιος την τρώει, κοκκινίζει σαν τον εξαγριωμένο από θυμό άνθρωπο. Αν σας αρέσουν και αντέχετε τα καυτερά πιάτα, δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ


Spaghetti alla Puttanesca – Συνταγή για ζυμαρικά με αντζούγιες, κάππαρη, ελιές και ντομάτα

Ιταλιάνικη σπαγγετάδα «της τελευταίας στιγμής» που χρωστάει το όνομά της εκεί ακριβώς που φαντάζεστε, καθώς λέγεται ότι ήταν διαδεδομένο πιάτο στους ναπολιτάνικους οίκους ανοχής και στους κύκλους της νύχτας στις αρχές του 20ού. Εύκολη, νόστιμη και άκρως μεσογειακή. Δείτε τη συνταγή της πατώντας εδώ.


Spaghetti alle Vongole – Συνταγή για μακαρανόδα με κυδώνια, λευκό κρασί και σκόρδο

Από τις πιο χαρακτηριστικές μακαρονάδες της ιταλικής κουζίνας, και ιδιαίτερα των παραθαλάσσιων περιοχών της Καμπανίας. Πρόκειται για πιάτο που συνδυάζει την απλότητα της ιταλικής μαγειρικής με τα πλούσια αρώματα και τη φρεσκάδα των θαλασσινών. Το κύριο υλικό είναι τα κυδώνια (vongole). Αν σας αρέσουν τα ελαφριά πιάτα με το θαλασσινό άρωμα δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ


Spaghetti al Pesto – Συνταγή για σπαγγέτι με σάλτσα πέστο

Από τη Γένοβα μάς έρχεται η φημισμένη  σάλτσα βασιλικού με σκόρδο, κουκουνάρι και παρμεζάνα. Η σάλτσα πέστο εισέβαλε τις τελευταίες δεκαετίες στο τραπέζι μας και αγαπήθηκε ιδιαίτερα, αφού η γνώριμη ευωδιά του εμβληματικού μεσογειακού μυρωδικού, της άνοιξε εύκολα την πόρτα της ελληνικής κουζίνας. Προτιμήστε να φτιάξετε το δικό σας πέστο και όχι να αγοράσετε κάποιο έτοιμο. Δείτε τη συνταγή για σπαγγέτι με σάλτσα πέστο πατώντας εδώ.

ζυμαρικάΠαγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικώνμακαρονάδεςμακαρόνια