Food & Drink|26.10.2024 13:45

Taste Atlas: Δύο ελληνικά ζυμαρικά στα 50 καλύτερα του κόσμου

Newsroom

Τα 50 καλύτερα πιάτα του κόσμου με ζυμαρικά έδωσε στη δημοσιότητα το Taste Atlas, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ζυμαρικών (25/10), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δύο ελληνικά φαγητά.

Ιταλική κυριαρχία και ελληνική παρουσία στη λίστα

Όπως ήταν λογικό, τη μερίδα του λέοντος έχει η Ιταλία με 41 από τα 50 πιάτα, με τις ταλιατέλες να βρίσκονται στην κορυφή, ενώ στη δεύτερη θέση είναι τα πίτσι (Pici) που είναι σαν χοντρά μακαρόνια. Τα ραβιόλια συμπληρώνουν το… βάθρο, ενώ τα λιγκουίνι είναι στην τέταρτη θέση και οι παπαρδέλες στην πέμπτη.

Πάντως, υπάρχει και άρωμα Ελλάδας στη λίστα με τα 50 καλύτερα φαγητά με ζυμαρικά, καθώς ο τραχανάς είναι στην 22η θέση και οι χυλοπίτες στην 31η.

«Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν που μοιάζει με ζυμαρικό που αποτελείται από μικρούς χονδροειδείς κόκκους που παρασκευάζονται με συνδυασμό σιταριού και γαλακτοκομικών προϊόντων όπως γάλα, ξινόγαλα, βουτυρόγαλα ή γιαούρτι. Αυτό το προϊόν πιστεύεται ότι έχει αρχαία προέλευση και η πανάρχαια παράδοση παρασκευής του πιστεύεται ότι ήταν αρχικά ένα μέσο συντήρησης του γάλακτος σε προκαταρκτικούς χρόνους ψύξης.

Παρασκευάζεται συνήθως με αλεύρι σίτου, αλεύρι σιμιγδαλιού, σπαστό σιτάρι ή πλιγούρι (ειδικά στην Κρήτη), ενώ ορισμένες εκδοχές μπορεί να απαιτούν και την προσθήκη αυγών. Παραδοσιακά, το μείγμα στεγνώνεται στον ήλιο προτού χωριστεί σε κομμάτια ανομοιόμορφου σχήματος ή μπορεί πρώτα να βράσει σε σύσταση σαν χυλό και μετά να αποξηρανθεί στον ήλιο.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες τραχανά ανάλογα με το γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, δηλαδή ο ξινός τραχανάς που φτιάχνεται με ξινόγαλα, γιαούρτι ή βουτυρόγαλα και αλεύρι, ξινός τραχανάς με αυγά και γλυκός τραχανάς που αποτελείται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα (ή μείγμα και των δύο ειδών) και το αλεύρι», αναφέρει το Taste Atlas.

«Οι χυλοπίτες είναι μια παραδοσιακή ελληνική ποικιλία ζυμαρικών με καταγωγή από την Κρήτη. Συνήθως φτιάχνεται στο χέρι από γυναίκες στο τέλος του καλοκαιριού. Αυτά ζυμαρικά φτιάχνονται συνήθως με αλεύρι, νερό ή γάλα, ελαιόλαδο, αυγά και λίγο αλάτι. Η ζύμη κόβεται σε στενές λωρίδες ή παραλληλόγραμμα, ανάλογα με την περιοχή.

Γνωστά ως χυλόπιτες ή χιλόπιτες, τα ζυμαρικά αποξηραίνονται κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο προτού αποθηκευτούν σε λευκά φακελάκια από τις νοικοκυρές για να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα. Συνιστάται να τις σερβίρετε με τριμμένη μυζήθρα και σάλτσα ντομάτας», αναφέρει το Taste Atlas.

πιάταφαγητόζυμαρικά