Food & Drink|30.10.2024 06:45

Γεύσεις του κόσμου - Οκτώ πράγματα που ίσως δεν ήξερες για το τουρκικό τσάι και την κουλτούρα του

Newsroom

Το τσάι κάθε λαός το αγαπάει και το ετοιμάζει με τον τρόπο του. Για τον τουρκικό λαό είναι τόσο σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο, με ρίζες τόσο βαθιές στην ιστορία του, που συμπεριλήφθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2022 μέσω κοινής αίτησης της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Καταναλώνεται καθημερινά από το πρωινό μέχρι το δείπνο αποτελώντας βασικό στοιχείο του τουρκικού τρόπου ζωής.

Οκτώ σημεία για τις φυτείες, τη συλλογή, την ετοιμασία και το σερβίρισμα του τουρκικού τσαγιού 

1. Η Τουρκία δεν είναι απλώς mega-καταναλωτής τεράστιων ποσοτήτων τσαγιού, αλλά αποτελεί παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή του παράγοντας 1,5 εκατομμύριο τόνους ετησίως.

2. Το τσάι είναι ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο, με ρίζες τόσο βαθιές στην ιστορία της, που συμπεριλήφθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO για το 2022 μέσω κοινής αίτησης της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. 

3. Η συγκομιδή του τσαγιού γίνεται τρεις φορές το χρόνο: από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της κουλτούρας των επαρχιών του ανατολικού διαμερίσματος της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία, με το 70% του τσαγιού της Τουρκίας παράγεται στην επαρχία της Ριζούντας, ενώ ακολουθούν οι επαρχίες Αρτβίν, Τραπεζούντα και Ορτού στο ανατολικό διαμέρισμα της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και συγκεκριμένες περιοχές στην Κερασούντα.

4. Το τσάι της Ριζούντας είναι η μόνη περιοχή όπου τον χειμώνα τα φύλλα του φυτού καλύπτονται από χιόνι. Το τσάι συγκαταλέγεται στα προϊόντα της Τουρκίας με γεωγραφική ένδειξη, έχει ωραίο άρωμα και έντονο κόκκινο χρώμα.

5. Οι επισκέπτες που ταξιδεύουν στη Ριζούντα για να γνωρίσουν τα κατάφυτα υψίπεδα, όπως το Ποκούτ (Pokut), το Αϊντέρ (Ayder) και το Ανζέρ (Anzer), δεν παρακολουθούν απλώς τη διαδικασία της συγκομιδής του τσαγιού στις φυτείες της περιοχής, αλλά μπορούν και να λάβουν μέρος: χρησιμοποιούν ψαλίδια για την κοπή και φωτογραφίζονται με παραδοσιακά ρούχα.

6. Ένα φλιτζάνι τσάι Ριζούντας συνοδεύεται με κουλούρι της περιοχής, ένα ακόμη προϊόν της Ριζούντας με γεωγραφική ένδειξη.

7. Παραδοσιακά, το τουρκικό τσάι παρασκευάζεται με χρήση της ντόπιας διπλής τσαγιέρας, που είναι κατασκευασμένη από χαλκό, ορείχαλκο ή άλλο μέταλλο. Το νερό βράζει στην κάτω τσαγιέρα και στη συνέχεια προστίθεται στην επάνω τσαγιέρα, μαζί με τα φύλλα τσαγιού. Η κάτω τσαγιέρα διατηρείται γεμάτη με βραστό νερό, ενώ το τσάι ετοιμάζεται αργά στην επάνω τσαγιέρα.

8. Το τσάι σερβίρεται συνήθως σε μικρά γυάλινα φλιτζάνια σε σχήμα τουλίπας. Πρώτα το δυνατό τσάι από την επάνω τσαγιέρα και μετά το βραστό νερό από την κάτω τσαγιέρα για να αραιωθεί στον επιθυμητό βαθμό.

ΤουρκίατσάιUNESCO