Food & Drink|06.11.2024 07:19

Κουζίνα εποχής - Η σελινόριζα σε 3 συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε

Newsroom

Η σελινόριζα (celeriac) είναι η γογγυλώδης ρίζα φυτού της οικογένειας των σκιαδοφόρων που συγγενεύουν με το σέλινο. Έχει μια απαλή, γήινη γεύση με έντονες νότες σέλινου και μια ελαφριά γλυκύτητα, που θυμίζει μια πολύ πιο αρωματική πατάτα. Η υφή της είναι πυκνή και όταν μαγειρεύεται δίνει στα πιάτα μια απαλή, βουτυρένια αίσθηση. 

Πώς μαγειρεύεται η σελινόριζα

Είναι υπέροχο και ευέλικτο στη μαγειρική υλικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες παρασκευές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Γίνεται θαυμάσιος πουρές, που αντικαθιστά ή συμπληρώνει τον πουρέ πατάτας, συνοδεύοντας πιάτα μαγειρευτά πιάτα με μοσχάρι ή χοιρινό. Τρώγεται ακόμη ψητή ή βραστή, ως γαρνιτούρα, αλλά και ωμή, τριμμένη σε σαλάτες, όπου προσθέτει φρεσκάδα και τραγανή υφή. Σε σούπες η σελινόριζα δίνει βάθος γεύσης και είναι φανταστική συνδυασμένη με πράσα και πατάτες. Συνδυάζεται εξαιρετικά με το μήλο, σε χειμωνιάτικα μπριάμ.

Ένα εύκολο, πεντανόστιμο φαγάκι με σελινόριζα

Το ICookGreek προτείνει μια πανεύκολη συνταγή με σελινόριζα που γίνεται ως εξής: Καθαρίζεις και κόβεις σε κύβους τη ρίζα, τους σοτάρεις μαζί με ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε ελαιόλαδο, τους μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει και να γίνει η σελινόριζα και στο τέλος την περιχύνεις με αυγολέμονο.

Συνταγή για βελουτέ σελινόριζας

Όλη η υπόθεση είναι να κόψετε τη σελινόριζα, αφαιρώντας τα σκληρά μέρη της. Μετά, αφού βράσει μαζί με τα κρεμμυδάκια και τα πράσα, θα την πολτοποιήσετε με ένα μπλέντερ και θα προσθέσετε λίγη κρέμα γάλακτος. Δείτε ολόκληρη τη συνταγή πατώντας εδώ.

Συνταγή για γιουβαρλάκια με κρέμα λεμονιού και σελινόριζα

Ελαφριά γιουβαρλάκια χωρίς αυγά που γίνονται πεντανόστιμα χάρις τη σελινόριζα και το λεμόνι. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Συνταγή για φιλετάκια χοιρινά με λάχανο και πουρέ σελινόριζας

Νόστιμο, πληθωρικό φαγητό για το τραπέζι του Σαββατοκύριακου γεμάτο γεύση και αρώματα. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

σελινόριζασπιτικές συνταγές