Food & Drink|27.11.2024 10:19

Γιορτινά κεράσματα - Συνταγές για ακαταμάχητα, χειροποίητα σοκολατάκια

Newsroom

Απ' τα τέλη του Νοέμβρη και όλο τον Δεκέμβρη, κατεξοχήν μήνα των γιορτών, τα κεράσματα στη δουλειά, τη σχολή ή το σπίτι θα δίνουν και παίρνουν. Ανάμεσά τους οι πλέον ευπρόσδεκτες και απολαυστικές είναι οι σοκολατένιες μπουκίτσες, που αποκτούν άλλη χάρη και αξία, όταν είναι χειροποίητες. Δεν υπάρχει καμία δυσκολία στο να φτιάξει κανείς σοκολατάκια και τρουφάκια στο σπίτι, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με μια ματιά στις συνταγές που ακολουθούν. 

Συνταγή για τρουφάκια με φιστίκια Αιγίνης, δαμάσκηνα και κουβερτούρα

Υλικά: 300 γρ. κουβερτούρα, 60 γρ. κρέμα γάλακτος, 3 κουταλιές της σούπας κονιάκ, 4 δαμάσκηνα ξερά ψιλοκομμένα (προαιρετικά), 150-200 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένη, 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, 80 γρ. κακάο σε σκόνη, χάρτινα θηκάκια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αναμειγνύετε με την κρέμα γάλακτος και το κονιάκ. Προσθέτετε τα δαμάσκηνα (αν βάλετε), την άχνη και τα φιστίκια Αιγίνης και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μείγμα να σφίξει στο ψυγείο τόσο ώστε να μπορείτε να το πλάσετε. Ρίχνετε το κακάο σε ένα πιάτο. Φτιάχνετε με το σοκολατένιο μείγμα 24 μικρά μπαλάκια και τα κυλάτε στο κακάο, ώστε να καλυφτούν από παντού. Αφήνετε τα τρουφάκια να παγώσουν και τα σερβίρετε μέσα σε πολύχρωμες χάρτινες θήκες.

Συνταγή για μαλακά σοκολατάκια με ζαχαρούχο γάλα - Ελάχιστα υλικά

Πολύ εύκολα σοκολατάκια τύπου φατζ (fudge) με μαλακή και μαστιχωτή υφή. Θα χρειαστείτε μόλις 4 υλικά: 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, 4 κουβερτούρες (γύρω στα 400 γρ.), 1 κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας και λίγο αλάτι. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής πατώντας εδώ.

Συνταγή για σοκολατάκια με γκανάς

Υλικά: 250 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια, 120ml κρέμα γάλακτος πλήρη (περίπου ½ φλιτζάνι), 25 γρ. βούτυρο σε μικρά κομματάκια (περίπου 2 κουταλιές της σούπας), 1 - 2 κουταλιές της σούπας κάποιο λικέρ, ρούμι ή της αρεσκείας σας

Για την επικάλυψη: Κακάο σε σκόνη, ξηροί καρποί χοντροκομμένοι και καβουρτνισμένοι, ινδοκάρυδο, χοντροτριμμένο μπισκότο, τρούφα μονόχρωμη ή πολύχρωμη, ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση: Τοποθετείτε την κουβερτούρα σε μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα, το αδειάζετε πάνω στην κουβερτούρα. Περιμένετε 1’-2’ και ανακατεύετε απαλά να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτετε και το λικέρ. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει αρκετά ώστε να πλάθετε (περίπου 1 ώρα στο ψυγείο). Με τα χέρια και τη βοήθεια ενός κουταλιού, πλάθετε το μείγμα σε μικρά μπαλάκια, τα οποία κυλάτε αμέσως στην επικάλυψη της αρεσκείας σας (κακάο, ξηροί καρποί, ινδοκάρυδο, τρούφα κ.λπ.). Τοποθετείτε τα τρουφάκια σε δίσκο ή ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζετε στο ψυγείο. Όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάτε σε δοχείο σερβιρίσματος (διατηρώντας τα πάντα στο ψυγείο).

Συνταγή για τρουφάκια σοκολάτας-μπισκότου με κερασάκια μαρασκίνο

Αν ανήκετε κι εσείς στη μεγάλη ομάδα των φίλων του συνδυασμού μπισκότου – σοκολάτας, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για τρουφάκια. Μπορείτε να τα κυλήσετε στο τέλος σε σοκολατένια τρούφα. Εμείς προτιμήσαμε το κακάο. Οι μπουκίτσες αυτές είναι καλοδεχούμενο κέρασμα τις ημέρες των γιορτών. Δείτε υλικά και εκτέλεση πατώντας εδώ.

Συνταγή για τρουφάκια με κάστανο

Υλικά: 80 γρ. κουβερτούρα, 350 γρ. άγλυκο πουρέ κάστανου (μπορείτε να τον αγοράσετε έτοιμο σε βάζο ή κονσέρβα ή να το φτιάξετε με έτοιμα βρασμένα κάστανα που θα βρείτε τις γιορτές στα σούπερ μάρκετ), 50 γρ. ζάχαρη, 80 γρ. βούτυρο, 30 γρ. κακάο

Εκτέλεση: Λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε την κουβερτούρα σε κομματάκι ανακατεύοντας συνέχεια να λιώσει και αυτή. Προσθέτετε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας πάντα να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και τέλος και προσθέτετε τον πουρέ κάστανου. Βάζετε υο μείγμα για 2-3 ώρες στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει, και στη συνέχεια το πλάθετε σε μικρά μπαλάκια και τα ρολάρετε μέσα στο κακάο μέχρι να τα τυλίξει. (Μπορείτε να δουλέψετε το μείγμα σε μπεν μαρί καθώς είναι αρκετά «ευαίσθητα» υλικά).

Συνταγή για σοκολατάκια με άσπρη σοκολάτα και ινδοκάρυδο

Λευκά, χιονάτα, σοκολατένια κεράσματα με γεύση και άρωμα καρύδας ιδανικά για όσους και όσες αναπολούν απολαύσεις των χρόνων της αθωότητας. Δείτε τη συνταγή τους πατώντας εδώ. 

Συνταγή για μεθυστικά «τρουφάκια» από κέικ και λικέρ ουίσκι-κρέμας

Αυτά τα απίθανα σε γεύση τρουφάκια μπορείτε να τα φτιάξετε με έτοιμο κέικ του φούρνου ή τυποιημένο παντεσπάνι του εμποροίου, αλλά και με σπιτικο κέικ που περίσσεψε ή τα υπολείμματα της βασιλόπιτας. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.