Food & Drink|02.12.2024 07:30

Gorlomi – Η φίνα ιταλική κουζίνα έχει το «σπίτι» της στην Πλουτάρχου

Χριστίνα Τσαμουρά

Gorlomi ήταν το όνομα που διάλεξε ο υπολοχαγός Aldo Raine (Brad Pitt) για να προσποιηθεί τον Ιταλό κασκαντέρ προς το τέλος της ταινίας «Άδωξοι Μπάσταρδη» του Κουεντίν Ταραντίνο. Gorlomi είναι και το όνομα που επέλεξαν οι Χάρης Σπύρου και Ανδρέας Κουτουμάνος για το εστιατόριό τους που άνοιξε τις πόρτες του το 2023 στην καρδιά του Κολωνακίου. Κάποιοι ίσως βρήκαν το «ταραντινικό» φιλμ ολίγον αδιάφορο, κανείς όμως δεν βρέθηκε να πει το ίδιο για τα πιάτα και το στυλ του κολωνακιώτικου Gorlomi: αυθεντική και καλοφτιαγμένη ιταλική κουζίνα με την επιμέλεια του βραβευμένου Ιταλού σεφ, Luca Piscazzi, (εκτέλεση από τον Σωτήρη Γιαννόπουλο) σε φίνο περιβάλλον γεμάτο ζωή.

Το ιταλικό εστιατόριο της οδού Πλουτάρχου, με τη διακριτική του πολυτέλεια, είναι φτιαγμένο για να προσφέρει εμπειρίες εξόδου χαλαρές και άνετες, ενώ τα πιάτα του Piscazzi κατακτούν με χαρακτηριστική άνεση ουρανίσκους και καρδιές. Στο καλωσόρισμα μια ιδιαίτερα φουσκωτή σε σχέση με τις συνηθισμένες και αφράτη φοκάτσια συνοδευμένη από ποιοτική μορταδέλα, ανοίγει την όρεξη προλογίζοντας με επιτυχία όσα νόστιμα έπονται. Καταπληκτική η Burrata D.O.P με ντομάτα, πέστο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (€25), σε κάνει να αναλογιστείς σε τι μεγαλειώδη ύψη θα φτάνει η γεύση της, όταν το λαχανικό βρίσκεται στην εποχή του.

Απίθανα ζουμερά, τα κεφτεδάκια Gorlomi με σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα (€19) σε ταξιδεύουν στον ιταλικό Νότο, αλλά και στις παραδόσεις της cucina italoamericana. Κάθε μπουκίτσα και ένα μικρό γευστικό όνειρο, το λαβράκι crudo με κολοκύθι all’ scapese, τυρί στρατσιατέλα και μέντα (€22), θα ενθουσιάσει τους φίλους και τις φίλες των ωμών, καθώς οι γεύσεις και τα ρώματα των βασικών στοιχείων δένουν υπέροχα μεταξύ τους.

Συμπαθητικό το vittello tonnato (€25), αλλά πραγματικά αξεπέραστο το regginete, ένα πεντανόστιμο, καλομαγειρεμένο, χειροποίητο φαρδύ ζυμαρικό που κρύβει μέσα του μπρόκολο και pancetta afumiccata (€22). Δεν τρελαίνομαι για κοτολέτες, αλλά δεν μπορώ και να προσπεράσω το γεγονός ότι η 400 γραμμαρίων Κοτολέτα alla Milanese (€44) που προγειώθηκε στο τραπέζι, ήταν τέλεια ψημένη, τραγανή και ζουμερή στο εσωτερικό της, γεμάτη γεύση. Σε πολύ πιο light και θαλασσινή κατεύθυνση, το αρωματικό λαβράκι Acqua Pazza με vongole, πατάτες, ντοματίνια και φινόκιο (€32) ήταν το ελαφρύτερο από τα πιάτα του μενού, ιδανικό για δείπνο αργά το βράδυ. Οι φίλοι και φίλες του τιραμισού (€14) θα ενθουσιαστούν με τη φρεσκάδα του, καθώς στήνεται επιτόπου, ενώ τους λάτρεις της σοκολάτας και του φουντουκιού περιμένει επικός ταρτούφος με φουντούκι (€13).

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει περίπου 200 ετικέτες, οι περισσότερες από ιταλικούς αμπελώνες πλαισιωμένες με κάποιες επιλογές από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Στα συν του χώρου, το άνετο μπαρ, όπου μπορείς να απολαύσεις το ποτό, το κοκτέιλ ή το κρασί σου by the glass (από €8 ευρώ) με κάποιο πιάτο. 

Info: Gorlomi, Πλουτάρχου 9, Αθήνα, 2107251855

ιταλική κουζίναεστιατόριοΚολωνάκι