Food & Drink|11.12.2024 07:40

La Liste - Τρία ελληνικά εστιατόρια ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του πλανήτη

Newsroom

Το La Liste παγκόσμιος οδηγός εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων και ξενοδοχείων, που πρωτοδημοσιεύθηκε στο Παρίσι το 2015, δημοσίευσε την ετήσια λίστα του με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2025. Στη φετινή του κατάσταση ξεχώρισε τρία ελληνικά εστιατόρια, που κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους της παγκόσμιας γαστρονομίας.

Τα ελληνικά εστιατόρια που ξεχώρισαν

Delta Restaurant – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Βαθμολογία: 85/100)

Το Delta Restaurant, με δύο αστέρια Michelin, βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το μενού του, έντονο και τολμηρό, περιλαμβάνει 12 πιάτα του χαρισματικού Γιώργου Παπαζαχαρία που επιμελείται ο ταλαντούχος Θάνος Φέσκος με την ομάδα του. Εδώ η μινιμαλιστική τελειότητα, η αξιοποίηση τοπικών πρώτων υλών και η εστίαση στους μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας σμίγουν με διεθνείς τεχνικές, όπως η ζύμωση (fermentation) και το σκανδιναβικό preservation, και το αποτέλεσμα συναρπάζει. 

Σπονδή – Παγκράτι (Βαθμολογία: 83,5/100)

Η Σπονδή του Απόστολου Τραστέλη, ένα από τα παλαιότερα και πλέον καταξιωμένα εστιατόρια fine dining της Αθήνας -άνοιξε το 1996- βραβεύεται συνεχώς με αστέρια Michelin από το 2002. Ενσαρκώνει διαχρονικές αξίες, κορυφαία ποιότητα και αυθεντική αισθητική. Με έμφαση στη βιωσιμότητα και τα τοπικά προϊόντα, προσφέρει κομψά πιάτα διεθνούς δημιουργικής κουζίνας κρατώντας σταθερά τη θέση της στην ελίτ της γαστρονομικής σκηνής της πόλης.

Varoulko Seaside – Πειραιάς (Βαθμολογία: 80,5/100)
Στην Ακτή Κουμουνδούρου, στο Μικρολίμανο, το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου διακρίνεται για την άψογη προσέγγισή του στα θαλασσινά και τα ψάρια. Με πιάτα που αναδεικνύουν την πιο δημιουργική πλευρά της θαλασσινής κουζίνας, ο δημοφιλής σεφ επιβεβαιώνει σταθερά τη φήμη του ως πρωτοπόρος της ελληνικής γαστρονομίας. Η διάκριση αυτή είναι μία ακόμη ανάμεσα στις πολλές που έχει πετύχει το πολυτελές εστιατόριο, καθώς βραβεύεται με αστέρι Michelin από το 2002 έως σήμερα και με Χρυσό Σκούφο από το 1994. 

Η σημασία του La Liste

Το La Liste, θεωρείται σημαντικός οδηγός αξιολόγησης στον χώρο της γαστρονομίας. Βασίζεται σε δεδομένα από κριτικές εστιατορίων, οδηγούς γαστρονομίας και διαδικτυακές αξιολογήσεις. Ο οδηγός συχνά αναφέρεται ως η γαλλική απάντηση στο βρετανικό World's 50 Best Restaurants και παρουσιάζει την αφρόκρεμα των εστιατορίων και των ξενοδοχείων διεθνώς, ενώ απονέμει και βραβεία σε ζαχαροπλαστεία.