Food & Drink|28.12.2024 07:19

Κόσμος στο σπίτι - Ορεκτικά και μεζεδάκια για τα γιορτινά κρασιά της παρέας

Newsroom

Τις μέρες των γιορτών αφθονούν οι φιλικές βραδιές στο σπίτι «για ένα κρασί». Με αποκορύφωμα το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, οι ιδέες για αλμυρές μπουκίτσες που συνοδεύουν γευστικά τους οίνους των καλεσμένων γίνονται περιζήτητες. Γι' αυτό και δημιουργήσαμε μια συλλογή από ορεκτικά και μεζεδάκια που θα σας λύσουν τα χέρια. Κάποιες από τις συνταγές που ακολουθούν μας παραχώρησε ευγενικά ο executive chef Γιάννης Μπρατσολιάς, άλλες πρωτοδημοσιεύτηκαν στο ethnos.gr και άλλες στο icookgreek.com. Όλες τους είναι εύκολες και νόστιμες και θα  ...διαπρέψουν δίπλα σε ενα κλασικό πλατό τυριών-αλλαντικών.

Συνταγή για πανεύκολο ορεκτικό με δαμάσκηνα και μπέικον

Το απλούστερο ορεκτικό για το οποίο το μόνο που θα χρεαστεί να κάνετε είναι να τυλίξετε τα δαμάσκηνα με το μπέικον. Δείτε τη συνταγή πατώντας εδώ.

Συνταγή για ταρτάκια με καπνιστό σολομό και κρέμα άνηθου

Υλικά: 8 μικρές έτοιμες βάσεις τάρτας, 100 γρ. καπνιστός σολομός (σε φέτες ή κομματάκια), 100 γρ. κρέμα τυριού, 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένος άνηθος, 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού, ξύσμα από ½ λεμόνι

Εκτέλεση: Ανακατέψτε την κρέμα τυριού με τον άνηθο και τον χυμό λεμονιού. Γεμίστε τις βάσεις τάρτας με την κρέμα τυριού. Προσθέστε ένα κομμάτι καπνιστού σολομού από πάνω. Γαρνίρετε με ξύσμα λεμονιού.

Συνταγή για φιλέτο κοτόπουλο σε σουβλάκι με σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά: 2 φιλέτα κοτόπουλου (300 γρ. συνολικά), 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, ξυλάκια για σουβλάκι

Εκτέλεση: Κόψτε τα φιλέτα σε μικρά κομμάτια. Φτιάξτε μια μαρινάδα ανακατεύοντας το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το μέλι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Μαρινάρετε το κοτόπουλο για 1 ώρα στο ψυγείο. Περάστε τα κομμάτια σε ξυλάκια και ψήστε σε γκριλιέρα ή τηγάνι μέχρι να ροδίσουν.

Συνταγή για πατατούλες τυλιχτές με μπέικον

Ποιος δεν αγαπάει τις baby πατάτες και ποιου δεν του αρέσει το μπέικον; Λιχουδιά ολκής χωρίς ιδιαίτερς απαιτήσεις. Δείτε πώς θα τη φτιάξετε πατώντας εδώ.

Συνταγή για μανιτάρια γεμιστά με κατσικίσιο τυρί και καρύδια

Υλικά: 8 μεγάλα μανιτάρια (π.χ. πορτομπέλο ή λευκά), 100 γρ. κατσικίσιο τυρί, 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένα καρύδια, 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση: Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και καθαρίστε τα. Ανακατέψτε το κατσικίσιο τυρί με τα καρύδια και γεμίστε τα μανιτάρια. Αλείψτε τα μανιτάρια με ελαιόλαδο και ψήστε στον φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά. Πασπαλίστε με μαϊντανό πριν τα σερβίρετε.

Συνταγή για τυρί, ελιές και πιπεριές σε τραγανό φύλλο κρούστας

Αυτές οι τραγανές φωλιές φτιαγμένες από φύλλο κρούστας και γεμισμένες με λευκά τυριά και ελιές είναι ιδανικές μπουκίτσες για το κρασί. Δείτε πώς θα τις φτιάξετε πατώντας εδώ.

Συνταγή για καραμελωμένα σύκα με προσούτο και μπλε τυρί

Υλικά: 8 φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα, 4 φέτες προσούτο (κομμένες στη μέση), 50 γρ. μπλε τυρί (π.χ. ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα), 1 κουταλιά σούπας μέλι

Εκτέλεση: Κόψτε τα σύκα στη μέση και γεμίστε τα με μικρά κομμάτια μπλε τυριού. Τυλίξτε τα με μισή φέτα προσούτο. Ραντίστε με μέλι και ψήστε στον φούρνο στους 180°C για 8-10 λεπτά. 

Συνταγή για σφολιατίνια με μπέικον

Πανεύκολη ιδέα για σφολιατίνια με μουστάρδα και μπέικον. Δείτε πώς θα τα φτιάξετε πατώντας εδώ.

Συνταγή για ταρτάρ παντζαριού με κρέμα φέτας και φιστίκια Αιγίνης

Υλικά: 2 μέτρια βραστά παντζάρια, 100 γρ. φέτα, 50 γρ. κρέμα γάλακτος, 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης, 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Ψιλοκόψτε τα παντζάρια σε μικρούς κύβους και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο. Χτυπήστε τη φέτα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει λεία κρέμα. Σερβίρετε το παντζάρι πάνω σε κρέμα φέτας και πασπαλίστε με φιστίκια.

> Δείτε επίση: Βήμα βήμα φτιάχνουμε κις λορέν

Συνταγή για μπρουσκέτες με αχλάδι, μασκαρπόνε και μέλι τρούφας

Υλικά: 8 φέτες μπαγκέτας, 100 γρ. μασκαρπόνε, 1 αχλάδι (κομμένο σε λεπτές φέτες), 1 κουταλιά σούπας μέλι τρούφας

Εκτέλεση: Φρυγανίστε τις φέτες ψωμιού σε γκριλιέρα. Απλώστε μασκαρπόνε πάνω σε κάθε φέτα. Προσθέστε μια λεπτή φέτα αχλάδι και περιχύστε με μέλι τρούφας.

Πρωτοχρονιάορεκτικάκρασί