Crop Roastery Brewery: Specialty καφές με κρητική ψυχή
NewsroomΗ ιδέα του Γιώργου Σπιθάκη ήταν να δημιουργήσει έναν χώρο όπου θα σέρβιρε το δικό του καφέ και θα πρόσφερε μια διαφορετική εμπειρία στους φιλοξενούμενούς του. Όταν τη μοιράστηκε με τους καλούς του φίλους, Δημήτρη Μαργαρίτη και Λευτέρη Κουλιουμουτζάκη, ένιωσε αμέσως πως οι σκέψεις τους ταυτίζονταν. Κάπως έτσι μπήκαν τα θεμέλια του Crop, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 2013.
Ο χώρος βρέθηκε λίγο πιο κάτω από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, απέναντι από το άλλοτε παραμελημένο πάρκο, γνωστό ως 626, που έκτοτε αναπλάστηκε κι απέκτησε ξανά ζωή. Το πρώτο πράγμα που θα προσέξετε μπαίνοντας στον χώρο είναι το γυάλινο «κλουβί», όπου έχουν κλείσει το καβουρδιστήρι. Εκεί περνάει τις περισσότερες ώρες του ο Γιώργος, κάνοντας «πειράματα» με τους πράσινους κόκκους του καφέ, δοκιμάζοντας διαφορετικά προφίλ ψησίματος. Διπλά του ακριβώς βρίσκεται μια χαμηλή μπάρα που έχει στολιστεί με κάθε είδους «τζιτζιμπλίκια» –V60, aeropress, chemex κ.ά.–, ενώ στο βάθος υπάρχει μια μικρή, κρυφή αυλή όπου μπορεί κανείς να απομονωθεί, αποφεύγοντας τον πανικό που επικρατεί στα έξω τραπέζια του πεζόδρομου και της πλατείας.
Το Crop δεν είναι μια απλή καφετέρια. «Δεν θέλουμε να το χαρακτηρίζουμε έτσι», μου είπε ο Γιώργος. «Προσπαθούμε να προσφέρουμε μια διαφορετική εμπειρία στους φίλους που έρχονται εδώ είτε για καφέ είτε για φαγητό είτε για κρασί ή μπίρα». Και το πετυχαίνουν, σαν άριστοι οικοδεσπότες που είναι, σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.
Τα πιάτα που σερβίρουν έρχονται σε πληθωρικές ποσότητες και έχουν κρητικές πινελιές, χωρίς όμως να είναι παραδοσιακά – το club sandwich, για παράδειγμα, φτιάχνεται με μανούρι και γραβιέρα Κρήτης. Τα κρασιά τους προέρχονται, στην πλειονότητά τους, από τον τοπικό αμπελώνα και, αν είστε τυχεροί, μπορεί να γευτείτε και την μπίρα που φτιάχνουν μόνοι τους.
Στο κομμάτι του καφέ, τώρα, αν ζητήσετε espresso, θα δοκιμάσετε είτε ένα χαρμάνι από τη Βραζιλία είτε ένα από την Αιθιοπία. Το πρώτο έχει έντονη γλυκύτητα και μακριά, σοκολατένια επίγευση. Το δεύτερο ξεχωρίζει για την ισορροπημένη οξύτητά του, τον ανθικό του χαρακτήρα και την αντιστοίχως λουλουδένια αίσθηση που αφήνει στο τελείωμα. Σε φίλτρο οι επιλογές είναι και πάλι δύο: Αιθιοπία –ο ίδιος καφές, που σερβίρεται και σε espresso, μόνο που σε αυτήν του την παρασκευή δίνει ακόμα περισσότερα αρώματα– και Κονγκό, με ένα πολύ ξεχωριστό βοτανικό προφίλ και αρώματα από ξυλώδη μπαχαρικά. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ο cold brew (κρύα παρασκευή καφέ φίλτρου) που φτιάχνουν στο Crop με τον καφέ από το Κονγκό. Είναι εντυπωσιακό πως στην κρύα του εκδοχή αλλάζει εντελώς προφίλ και χαρακτήρα και μοιάζει σαν να πίνεις… σοκολάτα γάλακτος.
Αρετούσας 4, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810221058
Από τον Βασίλη Δημαρά
Πηγή: eatme Ιουνίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
- Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
- Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
- Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
- Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»