Food & Drink|27.07.2019 17:54

Δοκιμάσαμε το Sea Sense στη Φολέγανδρο

Newsroom

Το Sea Sense είναι το αδερφάκι του αθηναϊκού Sense, στο rooftop του στιλάτου ξενοδοχείου AthensWas, που έχει τον Παρθενώνα σε πρώτο πλάνο. Και για να σας βάλω κατευθείαν στο κλίμα, πρόκειται για μια κατά τι πιο ανάλαφρη, καλοκαιρινή εκδοχή του, η οποία όμως επιβεβαιώνει το ταλέντο του executive σεφ Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου στο να αναπλάθει την ελληνική παράδοση με κομψότητα και πρωτοτυπία. Από την άλλη, το κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής Anemi Hotel, που απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι του Καραβοστάση, που φέτος φιλοξενεί το Sea Sense, δεν είναι ένα χθεσινό ξενοδοχείο.

Μπήκε αισίως στα δεκατρία του και, με τόσα χρόνια επιτυχημένης πορείας και συμβολής στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, δεν νομίζω ότι χρειάζεται συστάσεις. Προσωπικά, το ζαχάρωνα από τις φωτογραφίες πολύ πριν το επισκεφτώ. Τα κατάφερα τελικά το 2016. Και φέτος στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ επέστρεψα στη Φολέγανδρο για να πάρω μια ιδέα από το καινούργιο εστιατόριο, κατέληξα να γράφω κριτική, μια και ο Χαραλαμπόπουλος μαζί με τον head chef του Anemi, Ανέστη Ποιμενίδη, και χημεία έχουν και καλά προπονημένοι είναι, ούτως ώστε, από τα πρώτα του βήματα κιόλας, το Sea Sense να ξεδιπλώνει με άνεση τη δυναμική του.

Παρότι δεν είχα καμία αμφιβολία για το καλό αποτέλεσμα, δεν σας κρύβω ότι ξαφνιάστηκα ευχάριστα, όταν διαπίστωσα ότι ο μεν Χαραλαμπόπουλος και εδώ διατυπώνει επί πιάτου το μοντέρνα γαλανόλευκο γευστικό του στιλ, ο δε Ποιμενίδης, που έχει υπάρξει στο παρελθόν μαθητής του, εκτελεί τις συνταγές με ικανοποιητικότατη ακρίβεια, προσθέτοντας όμως με φειδώ και τις δικές του, ταιριαστές πινελιές. Μια τέτοια ευτυχής στιγμή ήταν το εξαιρετικό σπανακοριζότο, ακριβώς al dente και με συνεκτικό χύλωμα που θα ζήλευαν πολλοί, αλλά και όμορφα δεμένα αρώματα από τα φρέσκα βότανα και το σπανάκι. Ο αφρός φέτας επίσης ενίσχυε τόσο όσο τη γοητευτική αλμύρα του πιάτου. Το επόμενο βράδυ μάλιστα, που το ξαναδοκίμασα, ήταν ακόμη καλύτερο. Πιο ντελικάτο. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα έχει βάλει τις μηχανές στο φουλ, κι όλοι δείχνουν ορεξάτοι για μια δημιουργική σεζόν.

Πολύ εκφραστικά και ταυτόχρονα ανάλαφρα ήταν και τα γνωστά γιουβαρλάκια σκορπίνας του Χαραλαμπόπουλου, που σερβίρονται με νοστιμότατη κακαβιά με αυγά αχινού και baby λαχανικά. Εδώ εκτίμησα την τεχνική δεξιότητα του Ποιμενίδη, που κατάφερε να κρατήσει ζουμερές τις γαρίδες μέσα στη γέμιση, ενώ ανάλογα υψηλού επιπέδου ήταν και η χλιαρή πανακότα σελινόριζας στο μπαρμπούνι σαβόρο. Το ψάρι όμως δεν έλεγε πολλά ως πρώτη ύλη κι έτσι συνολικά το πιάτο, αν και με δυνατά στοιχεία, ήταν κάπως αμήχανο.

Στην όχθη του ρουστίκ φιγουράρει ένα λιχούδικο κανελόνι παστίτσιο με σιγοψημένη μοσχαρίσια στηθοπλευρά, αφρό μπεσαμέλ και τουίλ από τυρί Σαν Μιχάλη. Σίγουρα είναι αρκετά βαρύ για καλοκαίρι, αν και, ομολογουμένως, πρόκειται για μια βόμβα νοστιμιάς, την οποία θα χαρούν, πιστεύω, περισσότερο οι καλοφαγάδες του τραπεζιού. Στην ίδια λογική κινείται και το ωραιότατο αρνάκι χουνκιάρ με έναν ονειρεμένο, και σε υφή και σε γεύση, πουρέ καπνιστής μελιτζάνας. Τέλος, η κριτική και η πολύ καλή βαθμολογία μπορεί να αφορούν το βραδινό μενού, αλλά και το μεσημέρι, στον ίδιο χώρο, γίνεται σοβαρή δουλειά, σε χαλαρότερο set up, με μεσογειακά κυρίως πιάτα, αλλά και με κάποια σνακ. Έχουν επιστρατεύει όμως και μια γιαγιά του χωριού που τους έδωσε συνταγή για χορτοκεφτέδες και παραδοσιακά τυροπιτάκια με το σουρωτό τυρί Φολεγάνδρου. Να μην πω τώρα ένα έξτρα μπράβο γι’ αυτό; Και με το παραπάνω.

Βαθμός 7/10

Τηλέφωνο 2286041611

Διεύθυνση Anemi Hotel, Φολέγανδρος-Κυκλάδες

Ανοιχτά Καθημερινά

Τιμή / άτομο* €40-60, με κρασί

* Οι τιμές υπολογίζονται κατ' άτομο με πρώτο, κύριο πιάτο και γλυκό συν κουβέρ, νερό αλλά και μισό μπουκάλι κρασί ή μια μπίρα ανάλογα με το στιλ του εστιατορίου. Κάνουμε δηλαδή μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε το πραγματικό κόστος ενός γεύματος.

Η κλίμακα της βαθμολογίας

0-3 Κακό, 3,5-4 Μέτριο, 4,5 Αποδεκτό, 5-5,5 Ικανοποιητικό, 6-6,5 Καλό, 7-8 Πολύ καλό, 8,5-9 Εξαιρετικό, 9,5-10 Άριστο

Από τον Τάσο Μητσελή

Πηγή: eatme Ιουλίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

Φολέγανδροςκριτική εστιατορίουεστιατόριο