Ο espresso από το Α μέχρι το Ω: Όλα όσα χρειάζεστε για να γίνετε... espresso masters
NewsroomΟ πιο δημοφιλής καφές είναι αναμφισβήτητα ο espresso. O συμπιεσμένος καφές (όπως μεταφράζεται) έχει γίνει καθημερινή συνήθεια, μια ιεροτελεστία που μας χαρίζει εκτός από απόλαυση και ενέργεια. Στην πραγματικότητα, espresso δεν ονομάζεται μόνο το ρόφημα αλλά και η μέθοδος παρασκευής, που βασίζεται σε διήθηση, υπό μεγάλη πίεση ζεστού νερού, μέσω του ψιλοκομμένου και ψιλοκαβουρδισμένου καφέ. Αν η διαδικασία γίνει σωστά, το αποτέλεσμα είναι ένας δυνατός καφές, με όμορφο χρυσοκαφέ χρώμα, λεπτή κρέμα, ισορροπημένη οξύτητα και γλυκύτητα και πλούσιο στόμα με αρώματα ανάλογα με την ποικιλία που επιλέξαμε. Αν κάνουμε κάτι λάθος, τότε ο espresso μπορεί να είναι πολύ πικρός ή ξινός, να βγάζει χορταρίλα ή να είναι αρκετά υδαρής.
Τι θα χρειαστείτε για να σερβίρετε το καλύτερο φλιτζάνι στο σπίτι σας
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να φτιάχνει κανείς μόνος του αυτό που του αρέσει και να το κάνει καλά. Ειδικά η μέθοδος παραγωγής espresso, σε σχέση με άλλες, είναι συναρπαστική, είναι μια ωραία διαδικασία πειραματισμών και δοκιμών. Το πρώτο στάδιο για να επιτύχετε το μυρωδάτο και αρμονικό καφέ είναι να προμηθευτείτε τα απαραίτητα αξεσουάρ και μηχανήματα.
Μια καλή μηχανή espresso, ένα μύλο για να αλέσετε τον καφέ, μια ζυγαριά για να ζυγίσετε ακριβώς τη δοσολογία του καφέ, ένα πατητήρι για να πατήσετε καλά τον καφέ στο group της μηχανής και φυσικά τα σωστά μικρά φλιτζάνια χωρητικότητας 65 ml με το στόμιο προς τα έξω, για να αναδειχθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηρίστηκα του καφέ.
Βήμα-βήμα η παραγωγή του espresso και οι λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε
► Επιλέξτε την ποικιλία καφέ που σας αρέσει. Το πιο σημαντικό είναι ο καφές να είναι φρέσκος. Η καλύτερη ποιοτική στιγμή του είναι περίπου εννιά με έντεκα μέρες μετά το καβούρδισμα.
► Αφού έχετε καθαρίσει καλά τη μηχανή και όλα της τα εξαρτήματα, ανάψτε τη και, όταν η θερμοκρασία είναι σωστή, ξεκινήστε ταυτόχρονα το άλεσμα του καφέ. Για την παραγωγή του espresso απαιτείται λεπτό άλεσμα. Μην αλέσετε τον καφέ νωρίτερα, γιατί οξειδώνεται εύκολα και χάνει πολύ γρήγορα τη φρεσκάδα του.
► Ζυγίστε τον καφέ: για μια μονή δόση θα χρειαστείτε 7 γρ., ενώ για μια διπλή 16-20 γρ. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα βάζετε τόσο πιο έντονος είναι ο καφές.
► Βάλτε τον καφέ στη θήκη του φίλτρου και, αφού τον απλώσετε ομοιόμορφα στη συνέχεια με το πατητήρι, πιέστε μέχρι να γίνει ομοιόμορφη η επιφάνειά του, για να τη διαπεράσει το νερό επίσης ομοιόμορφα.
► Η ποιότητα του νερού επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του καφέ, καθώς αποτελεί το 99% της σύστασής του. Γι’ αυτό καλύτερα να έχετε ένα φίλτρο νερού.
► Προσαρμόστε το φίλτρο στην κεφαλή του group της μηχανής και, όταν βεβαιωθείτε ότι έχει κουμπώσει καλά, πατήστε το κουμπί της εκκίνησης.
► Στην έξοδο θα πρέπει να έχετε πριν πατήσετε το κουμπί το κατάλληλο φλιτζάνι, στο οποίο όσο κάνατε τις προηγούμενες ενέργειες είχατε προσθέσει ζεστό νερό για να παραμένει στην κατάλληλη θερμοκρασία.
► Η θερμοκρασία είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητα του καφέ. Η ιδανική κυμαίνεται μεταξύ 88 και 92 βαθμών.
► Από τη στιγμή που θα πατήσετε το κουμπί εκκίνησης θα πρέπει μέσα σε 25 με 30 δευτερόλεπτα να σερβιριστούν στο ζεστό φλιτζάνι 50 ml καφέ. Αν η ποσότητα του καφέ είναι μεγαλύτερη, τότε ή το άλεσμα του καφέ ήταν πιο χοντροκομμένο ή η δόση πολύ μικρή, ενώ, αν τα ml είναι λιγότερα, τότε ή οι κόκκοι ήταν λεπτοκομμένοι ή η δόση μεγαλύτερη. Στην πρώτη περίπτωση ο καφές βγαίνει πιο ξινός, ενώ στη δεύτερη πιο πικρός.
► Ο σωστός espresso έχει ισορροπία και καλύπτεται ομοιόμορφα από την ωραία κρέμα.
► Το πιο ενδιαφέρον είναι να πειραματιστείτε μόνοι σας με τις ποικιλίες καφέ, τα καβουρδίσματα, τα αλέσματα και τις δοσολογίες και να δείτε τις διαφορές και τους καφέδες που σας ταιριάζουν. Ακολουθήστε όμως τα τυπικά βήματα με τη μηχανή και προσέξτε τη θερμοκρασία και την ποιότητα του νερού.
Βασικά είδη espresso
Shot λέμε τον κλασικό μονό espresso.
Ristretto, όταν έχουμε μερική εκχύλιση του espresso μικρότερη από 50 ml.
Americano, όταν προσθέτουμε ζεστό νερό στον espresso.
Doppio λέμε τη διπλή δόση espresso.
Μachiato, τον espresso με μικρή δόση γάλα/κρέμας.
Lungo, τον espresso που κατά την εκχύλιση ξεπερνιέται η ορισμένη δοσολογία νερού, δηλαδή φιλτράρεται περισσότερη ώρα.
Vienna, τον espresso που σερβίρεται με χτυπημένη κρέμα αντί γάλα και ζάχαρη.
Aπό την Χρυσούλα Κυριακοπούλου
Πηγή: eatme Νοεμβρίου. To eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό