Food & Drink | 27.11.2019 11:08

Τα μεσημέρια της Κυριακής οι παρέες συναντιούνται στου Βασίλαινα

Άντζελα Σταματιάδου

Έχουν κάτι γιορτινό και συνάμα χαλαρό και καθησυχαστικά οικείο τα κυριακάτικα τραπέζια. Οι κατσαρόλες που χοχλάζουν, τα ταψιά που βγαίνουν από το φούρνο, τα πιάτα που προσγειώνονται στη μέση, οι ενθαρρυντικές κουβέντες στα εύκολα και στα δύσκολα, τα γέλια, τα πειράγματα, είναι εικόνες που τις κουβαλάμε μαζί μας. Μνήμες οικογενειακής θαλπωρής που, κρυμμένες στα συρταράκια του μυαλού του καθενός μας, αντέχουν στο χρόνο. Σ’ αυτή τη συνήθεια, που έχει ένα μαγικό τρόπο να σε επαναφορτίζει, επιστρέφει ο Βασίλαινας.Το ιστορικό εστιατόριο, που έχει ενορχηστρώσει πολλών λογιών νόστιμες συναντήσεις από το 1920 που ξεκίνησε ως μπακαλοταβέρνα στον Πειραιά μέχρι σήμερα που, στην περιοχή του Χίλτον πια, σε ένα κομψό, μοντέρνο χώρο, αποτελεί έναν από τους πιο αξιόλογους πρεσβευτές της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας στην Αθήνα, δημιουργεί ένα μενού ειδικά για τα μεσημέρια της Κυριακής.

Ο κυριακάτικος κατάλογος που προτείνουν από την περασμένη εβδομάδα εκεί στην οδό Βρασίδα, από τη μία το μεσημέρι έως τις πέντε το απόγευμα, στόχο έχει να ξαναχτίσει αυτή τη ζεστασιά. Να μαζέψει οικογένειες και φίλους γύρω από ένα τραπέζι, μπροστά σε μια τυροκαυτερή, φτιαγμένη με φέτα Καλαβρύτων, κρητικό μανούρι και κατίκι Δομοκού, μια φάβα Φενεού που συνδυάζεται με σουτζούκι και πίκλες και μια πίτα με κατσικάκι Βόνιτσας, καυκαλήθρες, τσουκνίδες, φρέσκα αρωματικά, κρέμα γιαουρτιού. Μαζί με τα σουτζουκάκια σχάρας με ψητή πίτα και χαρίσα, το γιουβετσάκι γαρίδας με καπνιστή ντομάτα και βασιλικό, το λεμονάτο κοτόπουλο που σερβίρεται με βουτυράτο πουρέ πατάτας κι όσα άλλα πιάτα –με τη γοητεία της παράδοσης και τις πινελιές του τώρα– κρύβει το μενού, απ’ όπου διαλέγεις ό,τι σου γυαλίσει, ποντάρουν σ’ αυτό το «μαζί».

Βασίλαινας Βρασίδα 13, όπισθεν Χίλτον, 2107210501. Κάθε Kυριακή 13.00 - 17.00 

εστιατόριοκυριακάτικο τραπέζι