Food & Drink|30.12.2019 12:15

Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο της μπουγάτσας στο Ηράκλειο

Βαγγέλης Δρίσκας

Εδώ και 100 περίπου χρόνια κάθε σπίτι του Ηρακλείου καλωσορίζει με μπουγάτσα τη νέα χρονιά για να κυλήσει γλυκά. Το έθιμο ξεκίνησε από το γλυκοπωλείο «Τα Λεοντάρια» που δημιούργησε ο Αποστόλης Σαλκιντζής, ο οποίος ήρθε από τη Σμύρνη το 1922 στα Λιοντάρια, στο Ηράκλειο. Ήταν ο πρώτος που πάντρεψε το τραγανό σμυρναίικο φύλλο με την κρητική μυζήθρα και έφτιαξε τη θρυλική μπουγάτσα του Αποστόλη.

Το έθιμο εικάζεται ότι ξεκίνησε από χαρτοπαικτικές λέσχες που λειτουργούσαν στην καρδιά της πόλης. Οι νικητές κερνούσαν τους χαμένους μπουγάτσα στου Αποστόλη για να τους γλυκάνουν για τη χασούρα, ενώ οι ηττημένοι έπαιρναν μπουγάτσα για το σπίτι για να απαλλαγούν από την πιθανή γκρίνια των συζύγων τους. Με αυτό τον τρόπο όλοι ήταν κερδισμένοι.Την περίοδο των γιορτών αυτή η συνήθεια γινόταν εντονότερη, αφού αυξανόταν η κίνηση στις λέσχες, και σταδιακά μετεξελίχθηκε σε ένα έθιμο για την πόλη του Ηρακλείου. Έτσι, πλέον δεν υπάρχει κανένα σπίτι που να μην υποδέχεται με μπουγάτσα το νέο έτος. 

Μετά από τρεις γενιές «Τα Λεοντάρια» πέρασαν σε νέα εποχή το 2002, από τον εγγονό Γιάννη Σαλκιντζή, όταν μετονομάστηκαν σε «Φυλλοσοφίες», συνεχίζοντας την παράδοση αλλά προσθέτοντας και νέες προτάσεις. Σήμερα αποτελούν σημείο συνάντησης για όλους τους ντόπιους καθώς και τους επισκέπτες της πόλης, με ναυαρχίδα την μπουγάτσα με μυζήθρα Κρήτης (ήταν διάσημες ανέκαθεν οι πίτες με γλυκιά ή ξινή μυζήθρα στο νησί). Η συγκεκριμένη μπουγάτσα προσφέρεται σκέτη (για όσους προτιμούν τη σχετική «αψάδα» όπως λέγεται, από αυτό το είδος τυριού) ή με θυμαρίσιο μέλι Κρήτης και καρύδια (για όσους προτιμούν μια πιο ντελικάτη γεύση). 

Πηγή: eatme Δεκεμβρίου. Το περιοδικό eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

ΠρωτοχρονιάμπουγάτσαΗράκλειο Κρήτης