Food & Drink|28.01.2020 20:46

Επτά ταβέρνες για αποτοξίνωση μετά την κραιπάλη των γιορτών - Ψάρι και όχι μόνο

Newsroom

Οι γιορτές φεύγουν όπως ήρθαν απαλά κι αέρινα σαν πρωινή δροσιά… Μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τα κιλά μένουν βαριά κι ανυποχώρητα κι οι τύψεις για την υπερβολή που επιτάσσουν οι μέρες, μας κυνηγούν και μας κατατρύχουν.

Τι αγριογούρουνα, τι χοιρινά με πρασοσέλινα, τι σπλήνες γεμιστές, τι γουρουνόπουλα στη γάστρα και μανιτάρια άγρια και ροκφόρ από τη Γαλλία και μπρι και ρεμπλοσόν και αυγοτάραχο από το Μεσολόγγι και κρασιά ξινόμαυρα από τη δυτική Μακεδονία και μπρούσκα σκέτο αίμα από την Ηπειρο και μετά πουτίγκες και παύλοβες και προφιτερόλ και μπαμπαδάκια με ρούμι…

Και ξημερώνει τ’ Αι Γιαννιού και τάζεις μέχρι τ’ Αι Θανάση να ‘χεις έρθει στα ίσα σου… Αλλά δεν σ’ αφήνουν ν’ αγιάσεις. Κάτι ο φίλος ο Στάθης που σε διαολίζει κάθε Σάββατο, κάτι η ζωή που περνάει και χάνεται και λες:«Να μην φύγει στεγνή και άσιτη»… οι ταβέρνες σου γνέφουν ξανά σαν γυναίκες με πάθος και θέρμη. «Ελα – σου λένε- έλα μια τελευταία φορά». Κι εσύ ενδίδεις· αυτό και τέλος, λες βέβαιος κατά βάθος πως είναι σαν να ξεκινάς τώρα από την αρχή…

Ετσι, για να ξεφύγουμε από τη χοληστερίνη του κρέατος περνάμε στους μεζέδες της θάλασσας. Ταβέρνες με γεύση Αιγαίου, με αρμύρα ξερόβραχου φαγωμένου από κύμα και φαντασία… Πατήστε τους όρκους και γονατίστε στα «άγια» των αγίων σεφ που πιάνουν τον αχινό και τον χτενίζουν, που χαϊδεύουν το χταπόδι κι εκείνο παραδίνεται μαλακό στους ουρανίσκους…

Αργουρα - Τζιτζιφιές

Τ’ «Αργουρα» τα γνωρίσαμε πριν από χρόνια. Τρυπωμένα στις πολύβουες Τζιτζιφιές χρειάστηκε η προτροπή φίλου για να τα ανακαλύψουμε. Κι από τότε, είναι η πρώτη μας πρόταση σαν ρωτάει κάποιος για ψαρομεζέδες. Ο κύριος Νίκος Μιχαήλ με καταγωγή από το Αργυρό (Αργουρα η αρχαία ονομασία του) της Εύβοιας… βαπτίστηκε στη θάλασσα κι έμαθε από μικρός τα μυστικά της. Και σαν μεγάλωσε είπε να δώσει γεύση ξεχωριστή στα καλούδια του αρμυρού νερού και το κατάφερε.

Χώρος λιτός, το μαγαζί,που θυμίζει το σπίτι της θείας σαν την επισκεπτόμασταν στη γιορτή της με το παλιό σερβάν να δεσπόζει στο σαλόνι, τραπέζια ξύλινα βαριά που απολήγουν σε λεοντοπόδαρα, καρέκλες γουστόζικες παλιακές, παράταιρες η μια με την άλλη και χαμηλός φωτισμός και λαμπερό χαμόγελο από τον κ. Νίκο που έρχεται για να πάρει παραγγελία πάντα χαρούμενος και ετοιμόλογος. Αφήστε τον να «κάνει παιχνίδι» μόνος· απλά ενημερώστε τον αν πεινάτε πολύ ή λίγο και τι δεν σας αρέσει…

Για αρχή η ποικιλία καρπάτσιο. Δεν λες τίποτα. Μόνο κλείνεις τα μάτια κι απολαμβάνεις κλασσική μουσική γεύσεων. Ταραμοσαλάτα – αφρός με τσιπς γλυκοπατάτας! Χέλι καπνιστό τυλιγμένο σε μια… εσάρπα μελιτζάνας! Γαρίδες με φάβα! Και ριζότο και μάγουλα ροφού και αυγά από φαγκρί κορωνάτο και χτένια και άγρια στρείδια και για κλείσιμο μια «γούνα», λίοκαυτο ψαράκι στη σχάρα και ό,τι βάζει ο νους του ανθρώπου που θέλει να φύγει από μια ταβέρνα και να πει: «Αύριο θα ξανάρθουμε»! Σαλάτες που εντυπωσιάζουν όπως τα κολοκυθάκια με παπαρουνόσπορο και γλυκά όπως προφιτερόλ, μπουγάτσα με κολοκύθα! Και πας και ξαναπάς στα «Αργουρα» και πάντα ανοίγεις την πόρτα για να φύγεις και κοντοστέκεσαι: «Μωρέ μήπως να είχα πάρει και κάτι ακόμα;» λες και παρηγοριέσαι: «Την άλλη φορά»!

Άργουρα: Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, τηλ: 217 7173.200.

Λαγουδέρα - Πέραμα

Στο Πέραμα περνάς για Σαλαμίνα κι έτσι κονόμησε τ΄όνομά της η περιοχή. Γνωστό το Πέραμα και για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και για τα ορεινά παραγκόσπιτα, τα απομεινάρια της προσφυγιάς, για τις ταινίες με τον κυνηγημένο από τη μοίρα Νίκο Ξανθόπουλο και το θρυλικό τραμ που πια υπάρχει σαν μουσειακό έκθεμα. Α, στο Πέραμα υπάρχει και η «Λαγουδέρα». Στη Λαγουδέρα τα φρέσκα όστρακα είναι πειρασμός κι όταν τα χορτάσεις πνίγοντάς τα σε γλυκόπιοτο τσίπουρο περνάς σε παστουρμά θαλάσσης και  λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο και ψαράκια κάθε λογής και μεγέθους και χταποδάκι όπως το επιθυμείτε. Δεν είναι μακριά το Πέραμα. Ξεκινάτε λοιπόν!

Λαγουδέρα:  Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα, τηλ:210-44.14.154.

Λιμανάκι – Κερατσίνι

Κερατσίνι πλάι στο Πέραμα υπό τη σκέπη της καμινάδας της ΔΕΗ, με τον Σαρωνικό να απλώνεται στα πόδια του και να το χαϊδεύει. Κερατσίνι, κι αυτό φτωχογειτονιά προσφυγιάς και κυνηγημένων από χαμένες πατρίδες. Κερατσίνι των μερακλήδων, των καλοφαγάδων, των ρεμπέτηδων, του Νικολάου και της παρέας του που ανασταίνουν νεκρούς με τα έγχορδα όργανά τους… Κερατσίνι και «Λιμανάκι» με μύδια, με τηγανητό ψαράκι, με άγρια χόρτα μαζεμένα από γιαγιάδες, με καλαμαράκι «μπε μπε» (γόνο), με τηγανητή τυροκαυτερή (!), και θραψαλάκι στην εποχή του και φάβα με χοντροκομμένο κρεμμύδι βάτικο και γλυκάκι στο τέλος για να κλείσει μια ακόμη μέρα γεμάτη με ομορφιές. Εκεί στο Κερατσίνι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι παλιακοί της 10ετίας του ’50, τότε που η Ελλάδα χτιζόταν με αγάπη και μεράκι. Σήμερα στο έμπα της 10ετίας του ’20 (γεράσαμε Αντρέααα) πιες το τσιπουράκι σου χωρίς φειδώ, φάε το γαυράκι σου και θα τους ανακαλύψεις να πίνουν πλάι σου και να σου χαμογελούν…

Λιμανάκι: Ταλάντου 1 & Προποντίδος, Πλησίον ΔΕΗ, Κερατσίνι - Μόλος Κερατσινίου τηλ:

2104004721

Αίολος Παραλία Καινούριου

Αντε να φύγουμε από την Αττική γη και να ταξιδέψουμε, όχι πολύ μακριά, να μέχρι την παραλία του Καινούριου, πλάι στα Καμένα Βούρλα. Εκεί στη θάλασσα του Μαλιακού μπροστά  είναι το ταβερνάκι «Αίολος». Παράδοση χρόνων, πείρα, θέα στη γαλάζια ομορφιά και μεζέδες ξεχωριστοί. Γλώσσες τηγανητές, ψιλό ψαράκι, σαλάτες φρεσκοκομμένες, και περιβάλλον οικείο και ζεστό. Αν σας κούρασαν τα φώτα τα ακαλαίσθητα της Αθήνας, αν βαρεθήκατε τα ίδια τα τετριμμένα, ούτε δυο ώρες οδήγηση και ο Αίολος ανοίγει τον ασκό των γεύσεών του και σας παρασέρνει σε ονειροπόληση. Καλό δρόμο!

 Αίολος: Παραλία Καινούριου, τηλ: 2235 080220.

Φάρος – Σκάλα Αταλάντης

Και πριν φτάσετε στο Καινούριο, η Αταλάντη και η Σκάλα της κι απέναντι το Αταλαντόνησο, νησί – θρύλος για τους κυνηγούς που ειδικεύονται στα «δεμένα» θηράματα… Στην όμορφη Σκάλα λοιπον είναι ο «Φάρος» των γεύσεων. Η Μαριλού συναγωνίζεται σε φαντασία και δημιουργία φτασμένους σεφ και θα το νιώσετε αμέσως σαν δοκιμάσετε τις γεύσεις που σας προτείνει: αχνιστές καραβίδες με βανίλια, για παράδειγμα, χταπόδι με μέλι επίσης, σαλάτα «θαλασσινή» με χταποδάκι και γαύρο μαριναρισμένο, καραβιδομακαρονάδα και αστακομακαρονάδα και μακαρονάδα με θαλασσινά και μύδια μαγειρεμένα με όλους τους τρόπους και κυδώνια και γυαλιστερές και πετροσωλήνες και σκορπίνα που σου λέει τραγούδια και γλώσσα τηγανητή να την τρως και να λες να μην τελειώσει όλο αυτό και πρέπει να γυρίσω! Και φεύγεις, αλλά ξαναγυρίζεις! Για να πάρεις ό,τι δεν πήρες!

Φάρος Αταλάντης: Σκάλα Αταλάντης τηλ: 22330 31131

Μονόματος  - Αιτωλικό

Επιστρέφοντας από μια όμορφη εξόρμηση στη Λευκάδα και στην Πρέβεζα επιβάλλεται να σταματήσετε στον «Μονόματο» στο Αιτωλικό για να γευτείτε τους ψαρομεζέδες του κυρίου Γιώργου:τις «λίγδες» και το «πετάλι» (τρόπος ψησίματος του ψαριού) λαυράκι και τσιπούρα και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή σας. Η ταβέρνα σφηνωμένη στα πλευρά της πόλης που την τυλίγει η Λιμνοθάλασσα έχει ζεστό διάκοσμο που σε γοητεύει. Γυρίζετε από Ηπειρο ή τα χωριά του Βάλτου ή το Αγρίνιο (ακούς Θανάση Γαλήνα;) κάντε μια στάση στο Αιτωλικό, αναζητήστε τον Μονόματο και ανοίξτε τα μάτια σας από θαυμασμό!

Μονόματος: Αιτωλικό, Βασιλέως Παύλου, τηλ: 2632 022763.

Πέλαγος- Κάτω Βασιλική Αιτωλοακαρνανίας

Κι αν κλειστό τον βρεις τον «Μονόματο», το ταξίδι δεν σε γέλασε… Στην Κάτω Βασιλική, ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι πριν φθάσεις στο Αντίρριο, υπάρχει το «Πέλαγος». Ψαράκι «πετάλι» κι εδώ, όπως ένα μυξινάρι και τσιπούρα και λαυράκι πεντανόστιμο και σαλάτες υπέροχες και θέα τη γέφυρα του Ρίου απέναντι να θυμίζει πως ο άνθρωπος όλα τα μπορεί, αρκεί να μην υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Καλό ταξίδι λοιπόν στις γεύσεις και δίαιτα; Από Δευτέρα…

Πέλαγος: Κάτω Βασιλική, τηλ: 2634045110

πρωτοχρονιά 2020Χριστούγεννα 2019ταξίδια Ελλάδαψάριψαροταβέρνεςφαγητό