Food & Drink|17.01.2020 13:02

Καιρός για μανταρίνι: Ενα αγαπημένο φρούτο, δύο ξεχωριστές συνταγές

Βαγγέλης Δρίσκας

Αν υπήρχε τρόπος να διατηρούνται όλο τον χρόνο όπως τα πορτοκάλια και να τα βρίσκουμε εύκολα στην αγορά κάθε στιγμή, τότε τα μανταρίνια σίγουρα θα ήταν στην κορυφή των προτιμήσεών μας. Το δυνατό άρωμα και η γλυκιά γεύση τους, που είναι τόσο εθιστική και χαρακτηριστική, και το γεγονός πως τα έχουμε μόνο για λίγους μήνες το χειμώνα, τα κάνει πολύτιμα. Το μανταρίνι Χίου, που είναι και ΠΟΠ, είναι αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Οι κλημεντίνες κατέκτησαν την αγορά με ένα μόνο πλεονέκτημα, την απουσία κουκουτσιών. Όποιος δοκιμάσει όμως τα αρωματικά χιώτικα μανταρίνια θα καταλάβει τη διαφορά. Μάλιστα, παλαιότερα τα θεωρούσαν τόσο εκλεκτά, που τα συσκεύαζαν ένα ξεχωριστά, τυλιγμένο σε χαρτί πολυτελείας, για να φτάσει σε άριστη κατάσταση στον προορισμό του.

Δεν συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε με τα μανταρίνια, και δεν υπάρχει και λόγος άλλωστε αφού είναι τόσο νόστιμα από μόνα τους. Στη ζαχαροπλαστική όμως μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Η φλούδα τους αρωματίζει κέικ και ζύμες, ψιλοκομμένη δίνει γεύση και άρωμα σε μαρινάδες κυρίως για πουλερικά, πάπια, κυνήγι ακόμα και ψάρι. Βάλτε λίγες φλούδες μανταρινιού στην κοιλιά των ψαριών που θα ψήσετε για μια γευστική εμπειρία. Με το χυμό πάλι μπορούμε να κάνουμε ωραίες κρέμες, να δώσουμε ιδιαίτερη γεύση στην κρέμα ζαχαροπλαστικής, στην πανακότα, στο τσιζκέικ. Το μανταρίνι ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα, σκουρόχρωμη ή λευκή, και θα το διαπιστώσετε όταν φτιάξετε τις σοκολατένιες τρούφες που σας προτείνω. Δοκιμάστε και τη μαρμελάδα, είναι στ’ αλήθεια ξεχωριστή. Διατηρήστε τα στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες και, αν έχετε όρεξη, κρατήστε και λίγο χυμό στην κατάψυξη για να τον αξιοποιήσετε σε καλοκαιρινά γλυκά. 

Σοκολατένιες τρούφες με μανταρίνι

  • 500 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 2 μανταρίνια
  • 100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • 4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 100 γρ. κακάο & 100 γρ. άχνη ζάχαρη για την επικάλυψη

Καθαρίστε τα μανταρίνια και κρατήστε τις φλούδες. Βράστε τες για 3-4 λεπτά σε αρκετό νερό, στραγγίστε τες, βάλτε καθαρό νερό στην κατσαρόλα και επαναλάβετε το βράσιμο άλλες δύο φορές. Στραγγίστε τες και, όταν κρυώσουν, πολτοποιήστε τες στον πολυκόπτη ή στο μπλέντερ με τα αμύγδαλα.

Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Ρίξτε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το μείγμα με τις φλούδες μανταρινιού και τα αμύγδαλα. Ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα για 2-3 ώρες στο ψυγείο. Πλάστε τις τρούφες και πασπαλίστε τες με το κακάο ή την άχνη ζάχαρη.

Μαρμελάδα μανταρίνι

Για 2 μεγάλα βάζα

  • 2 κιλά μανταρίνια
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. μέλι
  • ½ λίτρο νερό

Πλύνετε πολύ καλά τα μανταρίνια και καθαρίστε τα. Ψιλοκόψτε τις φλούδες και βάλτε τες στην κατσαρόλα μαζί με το νερό. Αφήστε τα να βράσουν για 5 λεπτά σε μέτρια ένταση. Καθαρίστε από τις μεμβράνες την ψίχα των μανταρινιών και ψιλοκόψτε τη. Βγάλτε τα κουκούτσια και ρίξτε την ψίχα (και το χυμό τους) στην κατσαρόλα με τις φλούδες. (Σε αυτό το στάδιο μπορείτε και να πολτοποιήσετε την ψίχα στο μπλέντερ.) Προσθέστε τη ζάχαρη και το μέλι και βράστε τη μαρμελάδα για μία ώρα σε μέτρια ένταση. Ανακατέψτε κατά διαστήματα και αφαιρέστε τον αφρό από την επιφάνεια.

Η μαρμελάδα αυτή είναι αρκετά ρευστή, γιατί δεν προσθέτουμε πηκτίνη. Όταν πήξει αρκετά, μοιράστε τη σε αποστειρωμένα βάζα για να τη διατηρήσετε αρκετό καιρό ή διατηρήστε τη σε δοχείο τροφίμων στο ψυγείο.

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο eatme Iανουαρίου. Το eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής

μαρμελάδαμανταρίνιαγλυκά