Food & Drink | 19.02.2020 18:00

Τσικνοπέμπτη: Ταβέρνες για κρεατοφαγία στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα

Newsroom

Τετάρτη και Παρασκευή, μέρες νηστεία έτσι κι αλλιώς, πόσω μάλλον στην εβδομάδα τη δεύτερη των Αποκριών την αποκαλούμενη και Κρεατινή. Εκεί σ’ αυτή την εβδομάδα… τρύπωσε η Πέμπτη που έχει μείνει στην ορθόδοξη παράδοση ως Τσικνοπέμπτη.

«Εμείς θα τρώμε με τα χέρια
Ψητά, τζατζίκια και σαλάτες
Να ξεφαντώσουν τα χαμπέρια
Που μας φορτώσανε στις πλάτες»
, που λέει ο ποιητής και έφτασε η ώρα ό,τι κάνουμε κάθε Σαββατόβραδο, να το κάνουμε και μεσοβδόμαδα:Ταβέρνα, παϊδάκια, ένα μισόκιλο και τα προβλήματα κάτω από το τραπεζομάντηλο. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε λοιπόν…

Προς τη Δύση…

Οι πυξίδες δείχνουν δυτική Αττική και η μυρουδιά από το λίπος που στάζει στα κάρβουνα σου διεγείρει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Οχι ότι θα απολαύσουμε κάτι που δεν έχουμε ξαναγευτεί, αλλά να, για να τιμήσουμε την παράδοση. Οι Τρεις Οκάδες (Αγίας Λαύρας 5 - τηλ: 2105911140) στο Αιγάλεω προσφέρει κρεατικά υψηλής ποιότητας, κολοκυθοκεφτέδες, χωριάτικο λουκάνικο, και χοιρινή τηγανιά με πιπεριές, εκπληκτικά πανσετάκια, ζουμερά μπιφτέκια γαλοπούλας. Και συνεχίζουμε: Ο Τάσος, επίσης στο Αιγάλεω (Αιγίνης 9 – τηλ: 2105616106) με τα κοκορέτσια του, με τα κοντοσούβλια του, τα παϊδάκια του τα ψιλοκομμένα, κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα που σιγοψήνονται στα κάρβουνα, γαρδούμπα, γουρουνόπολο σούβλας, αρνί σούβλας, μοσχαρίσιο συκώτι και τι άλλο; Κρασί εξαιρετικό! Το Λεμονάκι Μυρωδάτο… ανθίζει στο Χαϊδάρι (Στρ. Καραϊσκάκη 35- τηλ: 210 5322122) και προσφέρει μεζέδες που σε απογειώνουν. Τα κρεατικά την Τσικνοπέμπτη έχουν την τιμητική τους και ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Στον ίδιο δρόμο, στο Χαϊδάρι και Το Κάτι Αλλο (Στρ. Καραϊσκάκη 26 – τηλ: 2105901455), δοκιμάστε εκτός των άλλων το υπέροχο μπιφτέκι του. Και γυρίζουμε πίσω στο Αιγάλεω… Ρακί Αμάν Μεζέ (Αγίας Λαύρας 4, Αιγάλεω – τηλ: 21 0531 1401): Καγιανά με καβουρμά, τυροπιτάρι χωριάτικο, πανσέτα καπνιστή, γιαούρτογλου και όλα όσα επιβάλλει η ημέρα.

Και στην Ανατολή…

Ανατολική Αττική και μια βόλτα στα κρεατάδικα της περιοχής θα μας κάνει να κλάψουμε για τους Vegan... Εν αρχή ην ο Γιώργος (Λεωφ. Μαραθώνος 193 Νέα Μάκρη – τηλ: 2294 095557). Τα κοκορέτσια θα γυρίζουν από το μεσημέρι πλάι στα κοντοσούβλια, προβατίνες και ζυγούρια στην αναμονή, μπιφτέκια εξαιρετικά, μαγειρευτά για τους ψαγμένους κι αν η Σπυριδούλα έχει φτιάξει ταραμοσαλάτα ζητήστε τη, δοκιμάστε και ξεχάστε την πιο γκουρμέ που είχατε δοκιμάσει ποτέ. Αν δεν έχει, η Καθαρή Δευτέρα είναι κοντα… Στην παραλία της Νέας Μάκρης Ο Χοντρός (Λεωφ. Ποσειδώνος 36 – τηλ: 2294 093644) με τον έμπειρο και ψαγμένο σεφ κύριο Τάσο να δημιουργεί κρεατονοστιμιές και όχι μόνο. Ο,τι δοκιμάσετε θα σας προκαλέσει δέος… Αψογο σέρβις, θέα στην θάλασσα του Ευβοϊκού και νοστιμιές να σε πλημμυρίζουν. Πιο Βόρεια στο Κάτω Σούλι, ο Σωκράτης (Λεωφ. Κάτω Σουλίου 242 – τηλ: 22940 63406) με χιλιάδες ένσημα στο «κάρβουνο» και πείρα που παράγει καλοψημένα κρέατα με μεράκι και πάθος. Το ζυγούρι του λιώνει στο στόμα και τα παϊδάκια του είναι λουκούμια! Και τέλος μια βόλτα στο μαγαζί του Ροδινού (Λεωφ. Ποσειδώνος 77 Ζούμπερι - τηλ:2294 940916) στο Ζούμπερι για πεντοζάλη και κρέατα ψημένα από τα χεράκια το Βαγγέλη!

Πάμε Βόρεια;

Στον Αγιο Μερκούρη (Ά Φυλάκιο Πυροσβεστικής , Βαρυμπόπη – τηλ: 2108169617) ανάβεις... ένα κεράκι και εφορμάς στα κρέατα. Μέρα που είναι επιτρέπονται οι υπερβολές. Παλιά ταβέρνα με Ιστορία και ένδοξο παρελθόν, έχει ανακαινιστεί και στο κτίσμα και στα εδέσματα. Το ξύλο δένει με την πέτρα και η σταυλίσια μπριζόλα με τον ουρανίσκο. Τα παϊδάκια; Αριστα! Το μεγάλο τζάκι καίει ασταμάτητα και το κέφι ανάβει. Αξίζουν τα χιλιόμετρα! Και λίγο πιο πάνω, στο Κατσιμίδι το θρυλικό Χάνι ( Κατσιμιδίου 1- τηλ: 2295022654) με ατμόσφαιρα Αράχωβας και βάλε, σε φύση θεϊκή και με κρέατα υπέροχα. Κι αν σε βαραίνουν τα βουνά, το Στέκι, στη Ροδόπολη είναι σαφώς χαμηλότερα (25ης Μαρτίου 27-43,- τηλ: 21 06210720). Απ’ έξω θυμίζει παλιό καφενείο, μέσα νομίζεις ότι μπήκες σε συνοικιακό σουβλατζίδικο, όμως όταν ακούσεις το μενού κοιτάζεις τους διπλανούς σου και ρωτάς αθώα: «Να τα πάρουμε όλα;». Να τα πάρετε! Ολα είναι υπέροχα και τα ψητά της ώρας και τα μαγειρευτά! Και μια και η χάρη μας έφτασε μέχρι τη Ροδόπολη, ακριβώς απέναντι από το Στέκι βρίσκεται η Αυλή (25ης Μαρτίου 24, Ροδόπολη – τηλ: 2130317541). Πιο «κυριλέ» από το απέναντι διαμαντάκι και πιο γκουρμεδιάρικο, όμως καλό κι αυτό και με ατμόσφαιρα οικογενειακή. Αξίζει!

Εκεί στο Νότο

Ο Αντώνης (Βασιλέως Παύλου 74, Βούλα τηλ: 2108950246) είναι από τις πιο παλιές ταβέρνες στη Βούλα και από τις πιο αντιπροσωπευτικές του είδους της. Το μπιφτέκι του είναι το δυνατό του σημείο, άλλα και όλα τα κρεατικά του θα σε αποζημιώσουν για την επιλογή σου. Το Ρεμούτσικο (Αγίου Δημητρίου 120, Άγ. Δημήτριος – τηλ: 210-9704515) στον Αγιο Δημήτριο θεωρείται η εξειδίκευση στα κρέατα. Πού αλλού λοιπόν για Τσικνοπέμπτη; Κοντοσούβλι, παϊδάκια και ό,τι άλλο βάζει ο νους του κρεατοφάγου, εδώ θα το βρει. Η Κυρα-Ουρανία (Ηρώων Πολυτεχνείου 85, Ηλιούπολη - τηλ: 210 991.896) στην Ηλιούπολη φημίζεται για τα μπιφτέκια της και όχι μόνο γι αυτά. Ξυλόσομπα και ξύλινα κρασοβάρελα, συνθέτουν ατμόσφαιρα παλιάς ταβέρνας με παράδοση. Εκτός από τα περίφημα μπιφτέκια παραγγείλετε παϊδάκια και μπριζόλες. Και τέλος στον Ρουμελιώτη (Χειμάρρας 10, Άνω Γλυφάδα - τηλ: 210- 9607562) στην Ανω Γλυφάδα θα γευτείς τα παραδοσιακά εδέσματα του κάρβουνου και γουρουνοπούλα και κοκορέτσι και κοντοσούβλι και άριστες πατάτες τηγανητές και θα καταλάβεις γιατί λένε πως ο Ρουμελιώτης έχει μάθει τους Γλυφαδιώτες πώς να τρώνε το κρέας…

Υ.Γ: Πολλές από τις ταβέρνες που προτείνουμε για την Τσικνοπέμπτη θα έχουν ζωντανή μουσική, επίσης επιβάλλεται να τηλεφωνήσετε πριν αποφασίσετε να επισκεφτείτε με την παρέα σας τα μαγαζιά, μέρα που είναι…

ταβέρνεςΤσικνοπέμπτηκρέαςδιασκέδαση