Food & Drink|24.02.2020 14:29

Δοκιμάσαμε το Stories στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Άντζελα Σταματιάδου

Θα χρειαστεί να πάρεις το ασανσέρ για να βρεθείς στην κορυφή του Editor Αthens Ηotel ‒ ένα πρώην τυπογραφείο στη συμβολή Βορέου και Καρόρη που μετά από μια εκ βάθρων ανακαίνιση μεταμορφώθηκε σε ένα μοντέρνο boutique ξενοδοχείο. Κάποιες λεπτομέρειες που αποτυπώνουν το εκδοτικό παρελθόν του κτιρίου σε βάζουν στο κλίμα ήδη από το λόμπι. To εστιατόριο, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, λέγεται Stories. «Ιστορίες», δηλαδή. Η ανοικτή κουζίνα του, αντί για τοίχο, για πλάτη έχει γυαλί, οπότε καθισμένος είτε στον πάγκο με τις μπλε μεταλλικές καρέκλες, είτε σε κάποιο από τα τραπέζια απέναντί του, όλο και κρυφοκοιτάς την Ακρόπολη, πίσω από την μαγειρική ομάδα, που με επικεφαλής τον Γιάννη Λιόκα, ξετυλίγει, πιάτο-πιάτο, την πλοκή του μενού. Την μια πλευρά της urban αισθητικής σάλας, διατρέχει ένας ξύλινος καναπέ-παγκάκι. Μαζί με τις ζαρντινιέρες στην είσοδο κλείνουν το μάτι στο καλοκαίρι: τότε το εστιατόριο θα σερβίρει σ’ ένα εξωτερικό χώρο ένα επίπεδο παραπάνω, κάτω από τον ουρανό.

Stories γαρ, το μενού είναι... λαλίστατο. Για πρόλογο, έχει προζυμένιο ψωμί με λάδι, ελιές και καπνιστό αγελαδινό βούτυρο. Κι ήδη από τα πρώτα «κεφάλαια», αυτής της γραμμένης με εποχιακά υλικά μικρών παραγωγών, ιστορίας, ο ταλαντούχος σεφ, που παρουσιάζει εδώ μια σύγχρονη ελληνική κουζίνα, ισόποσα περιπετειώδη και καθησυχαστική (αυτό που λέμε «comfort food»), σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Είναι η πρασοτυρόπιτα (€ 9), με λεπτή βάση χωριάτικου φύλλου, πράσινη κρέμα-γέμιση, σπιρτόζικη, με χόρτα εποχής και πράσο, που κρατάει όλη τη φρεσκάδα των συστατικών της· η φέτα με την οποία είναι πασπαλισμένη κοντράρει ωραία τη γλύκα του πράσου.

Είναι κι η σελινόριζα (€ 11), ψημένη σε κρούστα αλατιού και σερβιρισμένη με χόρτα φρικασέ, μανιτάρια κανθαρέλες και μια μια κρέμα βουτύρου και λεμονιού –σαν «άλλο» αυγολέμονο– που παίζει δυνατά στο χορτοφαγικό πεδίο κι αξίζει να τη δοκιμάσετε. Τα χτένια (€ 15) με πυκνή κρέμα φασολάδας, αυγά χρυσής ρέγκας και ζωμό κρεμμυδιού τα βρήκα επίσης πολύ νόστιμα, αν και για μένα αυτό που κλέβει την παράσταση, παρότι δεν είναι από τα πιο δελεαστικά στην όψη πιάτα, είναι η ψιλοκομμένη βοδινή γλώσσα (€ 9) με κάπαρη, αγριοράπανο και μαγιονέζα τόνου Αλοννήσου. Πραγματικά γοητευτικός συνδυασμός, αντλεί έμπνευση από το ιταλικό vitello tonnato, αλλά γράφει «Ελλάδα» στην ούγια.

Δεν μπορείς να μην χαμογελάσεις αυθόρμητα μπροστά στους λαχανοντολμάδες με γέμιση προβατίνας μπρεζέ (€ 12), που περνάνε από τα κάρβουνα και εμφανίζονται έχοντας πλάι τους πουρέ καρότου με ελάχιστο κύμινο. Είναι μία ακόμη ωραία ιδέα ενός σεφ η μαγειρική γραφή του οποίου βρίσκει πολλούς κι απρόσμενους τόπους συνάντησης με την παράδοση. Εντούτοις, ο μπακαλιάρος (€ 16) με ρίζα μαϊντανού, κρέμα από γλυκό σκόρδο και μηλόξιδο, παρότι ζουμερός τελικά είναι λίγο άτονος, ενώ και το αρνί (€ 17) με τη ρεβιθάδα, κάπαρη γιαχνί, ψητό μαρούλι και γιαούρτι, πρέπει να ανεβάσει λίγο... το σασπένς. Το σίγουρο είναι ότι ο ελαφρώς πειραγμένος μπακλαβάς (€ 8) με βουτυράτο φύλλο Βυρηττού, που κρύβει στα φύλλα του πέρα από καρύδι και καραμελωμένο μήλο κι αχλάδι, και συνοδεύεται από παγωτό κανέλα, είναι happy end, τραγανό και ζουμερό μαζί.

Stories Urban Bistronomy The Editor Athens Hotel, Βορέου 5-7 & Καρόρη, Αθήνα, τηλ. 2103311444. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 19.00 – 24.00 & Κυριακή 12.30 – 17.30

άφιξηεστιατόριοξενοδοχείο