Food & Drink|01.04.2020 13:17

#Μένουμε_σπίτι: 11 βιβλία γλυκοφάγωτα και... γλυκόπιοτα

Newsroom

Το φαγητό είναι προέκταση του ανθρώπου που το μαγειρεύει. Είναι φροντίδα, ένας τρόπος να μοιράζεσαι. Κι αυτό αποτυπώνεται με διαφορετικούς τρόπους στα παρακάτω βιβλία, πρόσφατες και λίγο παλιότερες εκδόσεις, που χωράνε στις σελίδες τους, πέρα από συνταγές της Ελλάδας και του κόσμου, αναμνήσεις και νέες ιδέες, τεχνικές και γνώσεις, εικόνες και στιγμιότυπα από σπιτικά τραπέζια, από εστιατόρια, από τσιπουράδικα, από ταξίδια. Αυτές τις μέρες που όλοι μαγειρεύουμε ‒και διαβάζουμε‒ λίγο παραπάνω μπορούν να αποδειχτούν καλή παρέα.

Αγαπημένα, του Anthony Bourdain, Εκδόσεις Πεδίο

Λάτρης του φαγητού και της περιπέτειας ο Άντονι Μπουρντέν υπήρξε αναμφίβολα μια έντονη, καθηλωτική προσωπικότητα. Ο σεφ, συγγραφέας του περίφημου Κουζίνα Εμπιστευτικό και χρονογράφος της γαστριμαργικής κουλτούρας, ο οποίος, μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών του, μας ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, πατέρας έγινε στα πενήντα του. Οκτώ χρόνια αργότερα, κάθισε κι έγραψε ένα οικογενειακό βιβλίο συνταγών, συγκεντρώνοντας αγαπημένες γεύσεις της παιδικής του ηλικίας και πιάτα που είχε συνδέσει με τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του– όλες εκείνες τις γευστικές αναμνήσεις που ήθελε να μοιραστεί με την κόρη του. Ελεύθερα γραμμένες, οι συνταγές μπλέκονται στο βιβλίο με ταξιδιωτικά στιγμιότυπα, μαγειρικές συμβουλές και μερικές προσωπικές εξομολογήσεις ενός ροκ σταρ του γευστικού στερεώματος, αθυρόστομου, αεικίνητου, που πάντα είχε μια ανεξέλεγκτη ανάγκη να ταΐζει μέχρι σκασμού εκείνους που αγαπούσε. Περισσότερα, μαζί και μια συνταγή από το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.

Η πολίτικη κουζίνα των τεσσάρων εποχών, της Σούλας Μπόζη, Εκδόσεις Πατάκη

Στο βιβλίο αυτό, η ερευνήτρια-λαογράγος και συγγραφέας Σούλα Μπόζη, ύστερα από μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής διατροφικής παράδοσης, επιστρέφει στην παραμυθένια Πόλη των παιδικών της χρόνων. Ανασυστήνοντας την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής, θυμάται γεύσεις και μαγειρικές ευωδιές, συνήθειες και έθιμα – οι σελίδες είναι γεμάτες από εικόνες της αγοράς του Εμίνονου και της Αιγυπιακής αγοράς με τα μπαχαρικά, οικογενειακές βεγγέρες και γιορτινά τραπέζια, καλοκαίρια στο Βόσπορο και στα Πριγκηπονήσια. Και εν τέλει μας προτείνει ένα πλήρες πολίτικο μενού ανά εβδομάδα για καθεμιά από τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Πλιγούρι με κάστανα, μπουγατσάκια με μανιτάρια, μαλεμπί και σύκα φουρνιστά το φθινόπωρο, τεμπέλ ντολμάς, κοτόπουλο γεμιστό, σελινόριζα σαλάτα και πολίτικοι κουραμπιέδες το χειμώνα, κολιός πλακί, μπόλιες γεμιστές και τσουρέκι πασχαλινό την άνοιξη... Περισσότερα, μαζί και μια συνταγή από το βιβλίο, θα διαβάσετε εδώ.

5 Υλικά - Γρήγορες & εύκολες συνταγές, του Jamie Oliver, Εκδόσεις Ψυχογιός

Οι εκπομπές μαγειρικής του προβάλλονται με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Γράφει το ένα best seller μετά το άλλο ‒ είναι ο πλέον ευπώλητος συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής όλων των εποχών στην πατρίδα του, τη Μεγάλη Βρετανία. Ο λαοφιλής Τζέιμι Όλιβερ σ΄αυτό του το βιβλίο βασίζεται σε συνδυασμούς ελάχιστων υλικών κι είναι ό,τι πρέπει για αυτή την εποχή που δεν μπορούμε να τρέχουμε καθημερινά στο σούπερ μάρκετ. Έχοντας κάθε φορά πέντε διαφορετικά υλικά στη... φαρέτρα του, προτείνει εύκολα, γρήγορα και οικονομικά πιάτα, από σαλάτες και ζυμαρικά, μέχρι κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, ψάρι αλλά και γλυκά. Οι περισσότερες από τις 130 συνταγές αυτής της έκδοσης ετοιμάζονται σε 30 λεπτά ή και λιγότερο.

Τα τσίπουρα στον Βόλο, του Αλέξανδρου Ψυχούλη, Εκδόσεις Νήσος

«Το εγχειρίδιο απευθύνεται στον “ξένο”, σ’ αυτόν που έρχεται στην πόλη όχι απλώς για να πιει τσίπουρα αλλά για να φτάσει, πίνοντας, τσιμπώντας και συζητώντας, στην κατάσταση της συλλογικής πληρότητας, του συντονισμού, της ομοψυχίας, στη γλυκιά αίσθηση της χαμηλής αιώρησης και στην ψευδαίσθηση ότι η ζωή είναι εξαιρετικά απλής» γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του ο γεννημένος στο Βόλο εικαστικός και καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας Αλέξανδρος Ψυχούλης. Και πιάνει να μας ξεναγήσει στα ιδιαίτερα «συστατικά» της τσιπουροποσίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ξεδιπλώνοντας τις πτυχές μια ιδιαίτερης κουλτούρας που διαφέρει από οπουδήποτε αλλού. Στις σελίδες του διαβάζει κανείς για τα σωστά μαγαζιά με χύμα τσίπουρο, για το πώς καθόμαστε, για το μέγεθος της παρέας, για τη συζήτηση, για τους συνοδευτικούς μεζέδες ανά γύρο, για τη σημασία του πίνειν με ρυθμό. «Η πορεία προς την κατάνυξη του τσίπουρου γίνεται μόνο συλλογικά και συντονισμένα» σημειώνει. «Δεν έχει νόημα να κόβεις δρόμο μονάχος σου».

Street Food, του Άκη Πετρετζίκη, Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Άκης Πετρετζίκης αυτή τη φορά καταπιάνεται με το φαγητό του δρόμου, ένα φαγητό χωρίς πολλά-πολλά, που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, που το τρως την στιγμή που φτιάχνεται, με το χέρι, είτε μόνος είτε με παρέα. Είναι μια πλούσια έκδοση, με πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις στις οποίες ο δημοφιλής σεφ κατέληξε μετά από δοκιμές και ταξίδια κι οι οποίες φέρνουν μέχρι την κουζίνα μας αρώματα και γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο. Οι 120 συνταγές του αποτυπώνουν τις παραδόσεις και τις συνήθειες πολλών διαφορετικών περιοχών. Ξεφυλλίζοντάς το θα βρείτε σάντουιτς και fish cakes, τηγανητό ρύζι, noodles, σεβίτσε και σούσι, αλλά κάποια πιάτα, σαν το μοσχαράκι Bourguignon, το καρέ αρνιού με σάλτσα μέντας ή την πάπια πορτοκάλι, που δύσκολα τα σκέφτεται κανείς ως street food και που θέλουν την ώρα τους στο μαγείρεμα. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, όμως, «το new age street food κρατά την πολυπολιτισμική ταυτότητά του, αλλά ξεφεύγει από το γνωστό πλαίσιο hot dog - κουλούρι - σουβλάκι και burger». Ο δρόμος είναι ανοικτός...

Η καλύτερη πίτσα του κόσμου, του Gabriele Bonci, Εκδόσεις Πατάκη

Αλεύρι, προζύμι και νερό. Με αυτά τα τρία ταπεινά υλικά φτιάχνεται ένα θεϊκό φαγητό. Ένα φαγητό από τα πιο δημοφιλή του κόσμου. Στο βιβλίο αυτό ο Γκαμπριέλε Μπόντσι, που έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως «Μιχαήλ Άγγελος της ζύμης», μοιράζεται μαζί μας βήμα-βήμα την εμπειρία, τη γνώση και το πάθος του για την πίτσα. Επιλέγει με σχολαστικά τις πρώτες ύλες, μας ξεναγεί στον κόσμο της ζύμης, εξερευνά τις κουζίνες διαφόρων χωρών ενσωματώνοντας τις συνήθειές τους στις δημιουργίες του. Δίπλα στις κλασικές συνταγές μάς προτείνει συνδυασμούς απολαυστικούς και αναπάντεχους: με ψητό χοιρινό, καρπάτσο μπακαλιάρου, πράσινες ντομάτες, μάνγκο, ροδάκινα στη σχάρα, ραδίκια, τηγανητό χταπόδι, γλυκόριζα ή χουρμάδες...

45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη, του Ανδρέα Μαυρομμάτη, Duccasse Editions σε επιμέλεια της Gastronomy Essentials

Ο Κύπριος σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης, που μαζί με τα αδέρφια του διατηρεί στη Γαλλία εστιατόρια και delicatessen, ανάμεσα στα οποία και το παρισινό Mavrommátis, το μόνο ελληνικό εστιατόριο με αστέρι Michelin εκτός Ελλάδας, αποτυπώνει τη γαστρονομική του φιλοσοφία –έναν ιδιαίτερο συγκερασμό ελληνικής γενναιοδωρίας και γαλλικής φινέτσας– σε αυτό το βιβλίο μαγειρικής που εκδόθηκε στα γαλλικά και κυκλοφόρησε πρόσφατα μεταφρασμένο στα ελληνικά. Στις σελίδες του συναντά κανείς παραδοσιακές, αλλά αλλιώτικα μαγειρεμένες συνταγές που αντλούν έμπνευση από τα προϊόντα και τις ιδιαίτερες μαγειρικές ντοπιολαλιές της ηπειρωτικής Ελλάδας, των νησιών του Αιγαίου, της Κρήτης και των βουνών της Κύπρου. Βρίσκει τον δικό του μουσακά, αλλά και ραβιόλια με κρόκο Κοζάνης και γέμιση τύπου σπανακόπιτας, πιλάφι από πλιγούρι και φιστίκια Αιγίνης, χοιρινό μάγουλο με κυδώνι και ρετσίνα… Περισσότερα εδώ.

Πίτες από χέρι, του Κωστή Κωστάκη, Εκδόσεις Ψυχογιός

Γράφει ο Κωστής Κωστάκης: «Μεγαλώνοντας στην Κρήτη, έµαθα να αγαπάω το καλοφτιαγµένο φαγητό –η ζωή των Κρητικών σε όλα τα σηµαντικά γεγονότα της ζωής τους εµπεριέχει πάντα το φαγητό. Έτσι, είχα –και έχω– την τύχη να γεύοµαι και να χρησιµοποιώ πάντα φρέσκες και σπιτικές πρώτες ύλες· να δοκιµάζω το πρώτο φρέσκο αγουρέλαιο της χρονιάς απλωµένο πάνω σε ζεστό ψωµί από τον ξυλόφουρνο της γιαγιάς µαζί µε υπέροχο σπιτικό τυρί. ∆ίπλα στη γιαγιά έµαθα όλα τα χόρτα του κήπου και του αγρού –έµαθα να ξεχωρίζω αυτό τον µοναδικό πλούτο της Κρήτης– και να τα χρησιµοποιώ στη µαγειρική. Απλά υλικά, και λίγα κάθε φορά, µε έναν µαγικό τρόπο δημιουργούν µια υπέροχη συνταγή. Μικρός κοίταζα τη γιαγιά να ανοίγει φύλλο και απλώς µαγευόµουν από το τι µπορούσε να κάνει µε αλεύρι και λίγο νερό». Στο βιβλίο του παρουσιάζει πιο light εκδοχές πίτας, που αντλούν υλικό από την παράδοση, προσαρμόζονται όμως στις τωρινές διατροφικές ανάγκες και στους σύγχρονους, πιο γρήγορους, ρυθμούς της ζωής. Συλλέγει συνταγές από όλο τον ελλαδικό χώρο, που φτιάχνονται στο φούρνο ή στο τηγάνι, τις βλέπει με φρέσκια ματιά και μας προτρέπει να ανοίξουμε φύλλο.

Ερωτικά μπαχαρικά της πολίτικης κουζίνας, της Μαρίας Εκμεκτσίογλου, Εκδόσεις Πατάκη

«Κάποιες στιγμές, όταν αναβλύζουν από τις κατσαρόλες μου τα αρώματα των μπαχαρικών που χρησιμοποιώ, κλείνω τα μάτια και μεταφέρομαι νοερά στα παιδικά μου χρόνια στο Καντιλί στον Βόσπορο, στις ημέρες της Παναγίας, που γιόρταζα και στο σπίτι υπήρχε πυρετός ετοιμασιών, με τη γιαγιά Βασίτσα στο τιμόνι της κουζίνας, τη μαμά Σοφούλα από δίπλα, το Ελενάκι και τη Μακρουίτσα σε βοηθητικές θέσεις... Ήταν όλες σε μόνιμη σύγκρουση με τη γιαγιά για το ποιο μπαχαρικό ταιριάζει περισσότερο στο κοκκινιστό, με τον παντοτινό καβγά μην αλλάξουν οι συνήθειες μαγειρέματος των συγκεκριμένων πιάτων, γιατί υπάρχουν οι αιώνιοι άγραφοι νόμοι της Πολίτικης Κουζίνας. Νόμοι που δεν άλλαξαν, ούτε πρόκειται να αλλάξουν ποτέ!» Η Μαρία Εκμετσίογλου αφιερώνει αυτό της το βιβλίο στα μπαχαρικά, βλέποντάς τα ως το μαγικό ραβδάκι κάθε μάγειρα και κάθε μαγείρισσας, που «μπορεί να μετατρέψει ένα απλό πιάτο σε μια πανδαισία γεύσης και μαγείας, με αρώματα αισθησιακά, ακόμα κι αφροδισιακά».

Γλυκά χωρίς: Γιατί τελικά τα γλυκά... είναι για όλους!, του Χρήστου Βέργαδου, Εκδόσεις Διόπτρα

Μα γίνεται γλυκό χωρίς ζάχαρη; Γίνεται. Όπως γίνεται και γλυκό χωρίς αλεύρι, χωρίς ψήσιμο στον φούρνο, γλυκό χωρίς γλουτένη ή χωρίς αυγά κι άλλα ζωικά συστατικά. Σε αυτό το βιβλίο του αγαπημένου pastry chef και καθηγητή ζαχαροπλαστικής Χρήστου Βέργαδου ανακαλύπτει κανείς πόσο εύκολο είναι να φτιάξει γλυκά χωρίς... όλα τα παραπάνω. Στις σελίδες του κρύβονται 64 λαχταριστές συνταγές που στόχο έχουν να γλυκάνουν την καθημερινότητά σας και τους γύρω σας. Όλους μα όλους τους γύρω σας, όποιες διατροφικές συνήθειες κι αν έχουν.

Aπλά και διαφορετικά, του Γιώργου Ευγενειάδη, Εκδόσεις Πεδίο

Πόσοι από εμάς έχουμε βρεθεί στη θέση να διαβάζουμε μια συνταγή, να βλέπουμε τη φωτογραφία του τελικού αποτελέσματος, αλλά να μας δυσκολεύει η εκτέλεσή της; Ο Γιώργος Ευγενειάδης, ο οποίος σπούδασε Τεχνολογία & Επιστήμη των Τροφίμων για να ασχοληθεί στη συνέχεια με τη Δημόσια Ειδική Εκπαίδευση, δουλεύοντας με άτομα από όλα το φάσμα του αυτισμού, με νοητική υστέρηση, διάσπαση προσοχής ή υπερκινητικότητα, καθώς και με την Κατάρτιση Ενηλίκων, παρουσιάζει μια έκδοση που δείχνει με πολύ άμεσο τρόπο ότι όλοι μπορούν μαγειρέψουν. Πράγματι, τις 20 εύκολα κατανοητές συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής του βιβλίου, για το οποίο ο συγγραφέας άντλησε έμπνευση από τους μαθητές του, μπορούν να τις εκτελέσουν μικροί και μεγάλοι. Θα φτιάξουν χωρίς να δυσκολευτούν και, το κυριότερο, χωρίς στρεσαριστούν, από ένα αρωματικό κέικ μανταρινιού με μαύρη σοκολάτα, μια αλμυρή πάστα φλόρα τυριού κι ένα τραγανό κροκ μαντάμ μέχρι μια τούρτα παγωτού με πραλίνα αμυγδάλου, ένα γεμιστό ρολό σπανάκι ή ένα αλμυρό cheesecake. 

μαγειρικήΜένουμε Σπίτισυνταγέςβιβλία