Πώς συντηρούμε τα φρούτα; Ένας χρήσιμος οδηγός
Ποια φρούτα κρατάμε στο ψυγείο, ποια πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου και για πόσο;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Για να μη βγαίνουμε κάθε μέρα στην αγορά, προγραμματίζουμε τα ψώνια μας προκειμένου να έχουμε τις απαραίτητες προμήθειες για αρκετές μέρες. Ο χώρος όμως στο ψυγείο μας τις περισσότερες φορές είναι περιορισμένος. Τι γίνεται λοιπόν με τη συντήρηση των φρούτων, ειδικά τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία;
Τα πορτοκάλια πρέπει να τα αφήσουμε σε καλάθι ή σκεύος που αερίζεται αρκετά για λίγες μέρες σε θερμοκρασίες αυτής της εποχής. Στο ράφι των φρούτων στο ψυγείο μπορούν να μείνουν και 1 μήνα, αλλά στεγνώνουν σταδιακά. Καλό είναι λοιπόν να τα αξιοποιήσουμε όσο είναι φρέσκα.
Τα λεμόνια τα διατηρούμε στο πιο δροσερό σημείο της κουζίνας μας. Στο ψυγείο μένουν για 3 βδομάδες.
Τα μανταρίνια, όσο υπάρχουν ακόμα στην αγορά, θέλουν ψυγείο και εκεί διατηρούνται μέχρι 3 βδομάδες.
Τα μήλα χρειάζονται δροσερό περιβάλλον, οπότε στο ψυγείο θα κρατήσουν αρκετά. Έπειτα όμως από 4 βδομάδες αρχίζουν και αφυδατώνονται. Αν εμφανιστούν σημάδια στη φλούδα τους, ένδειξη πως χαλάνε, μπορούμε να τα καθαρίσουμε, να τα ψιλοκόψουμε και να κάνουμε μια ωραία μηλόπιτα ή κέικ μήλου.
Οι μπανάνες πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου. Ωριμάζουν γρήγορα σε λίγες μέρες. Διατηρούνται πιο πολύ αν τυλίξουμε την άκρη από το κοτσανάκι τους με μεμβράνη τροφίμων. Αν αρχίσουν να μαυρίζουν, μπορούμε να τις κόψουμε σε μικρά κομμάτια, να τις βάλουμε σε σακουλάκι τροφίμων στην κατάψυξη και μετά να τις χτυπήσουμε με κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι ή ζαχαρούχο γάλα μαζί με κρέμα γάλακτος για ένα δροσερό επιδόρπιο της στιγμής.
Τα αχλάδια είναι μια ειδική περίπτωση. Τις περισσότερες φορές τα αγοράζουμε άγουρα, καθώς τα ώριμα έχουν σύντομο χρόνο ζωής. Θα πρέπει να τα αφήσουμε 2-3 μέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά να τα βάλουμε στο ψυγείο για 10-12 μέρες. Αν αγοράσουμε ώριμα αχλάδια, καλό είναι να τα καταναλώσουμε γρήγορα όσο είναι απολαυστικά.
Οι φράουλες διατηρούνται στο ψυγείο για 4-5 μέρες. Δεν τις πλένουμε, παρά μόνο όταν πρόκειται να τις καταναλώσουμε. Τις βάζουμε σε ένα ρηχό σκεύος με τη σειρά πάνω σε χαρτί κουζίνας για να μείνουν στεγνές και τρώμε αμέσως όσες είναι ώριμες ή ταλαιπωρημένες για να μη χαλάσουν και οι υπόλοιπες.
Βερίκοκα, ροδάκινα και νεκταρίνια καλό είναι να τα αγοράσουμε ώριμα για να απολαύσουμε το μέγιστο της γεύσης και των αρωμάτων τους. Τα βάζουμε σε ένα σκεύος πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα πλένουμε πριν τα καταναλώσουμε.
Πεπόνι και καρπούζι διατηρούνται για 10 μέρες ολόκληρα στο κάτω ράφι του ψυγείου. Αν τα κόψουμε, θα πρέπει ό,τι περισσέψει να το βάλουμε σε δοχεία τροφίμων, έτοιμο, κομμένο σε μερίδες, και να το καταναλώσουμε σε 2-3 μέρες.
Τα κεράσια διατηρούνται για 4-5 μέρες σε χάρτινη σακούλα. Τα πλένουμε πριν τα καταναλώσουμε και, όπως και στις φράουλες, ξεδιαλέγουμε αυτά που είναι ταλαιπωρημένα για να μη χαλάσουν και τα υπόλοιπα.
Πηγή: eatme Μαΐου. Τo eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr