Μίμης: Το νεο-τραντίσιοναλ σουβλάκι της οδού Ευφράνορος
Στο νέο σουβλατζίδικο του Παγκρατίου το πλέον χαρακτηριστικό ελληνικό street food περπατάει σε νέα μονοπάτια, θυμάται όμως και τα «παλιά»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Έλβι-Δημήτρης Ζύμπα σκεφτόταν εδώ και καιρό να προσεγγίσει με το δικό του τρόπο το σουβλάκι. «Eίμαστε τυχεροί που έχουμε ένα τόσο δυνατό street food», λέει. Έχοντας ήδη «ψηλαφίσει» το χαλαρό φαγητό, που το τρως με το χέρι, στο εστιατόριο Alficon που διατηρεί με τον Νίκο Βοργιά, το οποίο τους μήνες της καραντίνας πρότεινε μπέργκερ και πανσέτα σε πίτα για το σπίτι, αποφάσισε να φτιάξει, έχοντας στο πλάι του και την αδερφή του Άννα, το δικό του σουβλατζίδικο. Το έστησε στην οδό Ευφράνορος, στο Παγκράτι, σε ένα χώρο απλό, χωρίς μοντερνιές. Το βάφτισε «Μίμη», αποτίνοντας φόρο τιμής στους παλιούς σουβλατζήδες που στις ταμπέλες τους αντί για σουβλακο-λογοπαίγνια έγραφαν το όνομά τους. Τα εδέσματά του όμως τα πέρασε από σύγχρονο φίλτρο.
Τα τέσσερα... νεο-τραντίσιοναλ σουβλάκια που προς το παρόν μπορεί κανείς να τα πάρει σε πακέτο (delivery δεν κάνουν), περιμένοντας τη σειρά του έξω από την πόρτα του Μίμη, έχουν καθένα τη δική του μαρινάδα και τα δικά του συνοδευτικά. Τυλίγονται σε χειροποίητες λεπτές πίτες που φτιάχνονται από ένα μείγμα τριών αλεύρων, λευκό, ολικής άλεσης και καλαμποκιού. Φτιάχνουν 100-200 την ημέρα.
Το χοιρινό είναι το πιο παραδοσιακό της παρέας, με κομμάτια πανσέτας, ήπιων τόνων τζατζίκι με κρέμα σκόρδου, ντομάτα, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και πάπρικα. Το μοσχαρίσιο, από brisket (στηθολευρά), συνδυάζεται με καπνιστή μελιτζάνα, λάχανο-καρότο και τριμμένο μετσοβόνε και το πιο ελαφρύ κοτόπουλο, που πέρα από γιαούρτι και ψητή ντομάτα, έχει και μια σάλτσα με κρεμμύδι, καρότο και σέλερι που σβήνονται με κρασί και μαγειρεύονται σε γάλα αμυγδάλου, εμπνευσμένη από το ινδικό korma. Του βάζουν λίγο μπούκοβο, αλλά είναι αρκετά ήπιο σε γεύση. Όσο για το χορτοφαγικό σουβλάκι τους, συνδυάζει κομμάτια και κρέμα σελινόριζας, μανιτάρια πλευρώτους, φουντούκια και ψιλοκομμένα παντζαρόφυλλα.
Υπάρχει και γύρος, κάθε φορά διαφορετικός, χοιρινός, κοτόπουλου και μοσχαρίσιος, ενώ υπό σκέψη είναι κι ένας αρνίσιος. Μέχρι να έρθει η ώρα του, δοκιμάστε το ζουμερό αρνίσιο κεμπάπ, που το καρυκεύουν με μαϊντανό κι ένα μιξ μπαχαρικών από την Αιθιοπία. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα συνοδεύσετε με μια από τις δύο σαλάτες τους, μια με ντοματίνια, φράουλα, αγγούρι και τσαλαφούτι και μια με φέτα παναρισμένη σε μαύρο και λευκό σουσάμι, με πράσινα φύλλα σαλάτας, βινεγκρέτ πορτοκάλι, μήλο και αχλάδι και αν θέλετε και με κάποιο από τα ελληνικά κρασιά ήπιας παρέμβασης που προτείνουν. Ο Έλβι θέλει όταν ανοίξει η εστίαση στους δυο πάγκους (ένας μέσα, απέναντι από την ψησταριά, κι ένας έξω, από την μεριά της Λυσίππου) όλοι να τρώνε το σουβλάκι τους με το ποτήρι τους γεμάτο.
Μίμης Ευφράνορος 10, Παγκράτι. Λειτουργεί με take away. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 17:00-21:00.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr