10 ιταλικές συνταγές που σου κλέβουν την καρδιά
Γευστικά στιγμιότυπα μιας πολυαγαπημένης κουζίνας, οικείας κι ανοιχτόκαρδης, που δίνει τον πρώτο λόγο στα υλικά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Για τους Ιταλούς το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη χαρά της ζωής. Είναι μεταδοτικό: η κουζίνα τους έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Πέρα από τις πολύ αγαπητές κάθε λογής μακαρονάδες και την φημισμένη πίτσα, είναι πολλά ακόμη πιάτα μας που μας ταξιδεύουν στα μήκη και στα πλάτη μιας πολύ γοητευτικής μαγειρικής παράδοσης πλούσιας κι ετερόκλιτης. Γιατί η ιταλική κουζίνα δεν είναι μια. Είναι πολλές.
Από το Βορρά με την πολέντα, το οσομπούκο, το πέστο τζενοβέζε και το ριζότο αλά Μιλανέζε μέχρι τον πιο μεσογειακό σε υλικά και ταμπεραμέντο Νότο, με τη γλυκόξινη, άκρως καλοκαιρινή σιτσιλιάνικη καπονάτα, την σαλάτα καπρέζε, τα αραντσίνι και τις πλούσιες ντοματένιες σάλτες, κάθε περιοχή έχει τη δική της χάρη. Η κάθε σπεσιαλιτέ που φτάνει στο τραπέζι έχει την ιδιαιτερότητα που της προσδίδει ο τόπος που τη γέννησε. Το κλίμα, η γεωγραφία, η τοπική κουλτούρα και οι συνήθειες των ανθρώπων.
Τα εξαιρετικά τυριά, κόσμος ολόκληρος, τα ωραία αλλαντικά, το ελαιόλαδο, η φρέσκια ντομάτα, τα αμέτρητα ζυμαρικά σε κάθε πιθανό σχήμα και μέγεθος που βράζουν όσο πρέπει (al dente), το σκόρδο, ο βασιλικός, η ρίγανη, το φασκόμηλο... Οι Ιταλοί σέβονται και αναδεικνύουν τις πρώτες ύλες. Τις αφήνουν να λάμψουν στο πιάτο. Οι παρακάτω συνταγές που διαλέξαμε από το αρχείο του ethnos.gr αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Είναι φαγητά γενναιόδωρα σε γεύσεις, αρώματα, συναίσθημα, που ξεχειλίζουν νοστιμιά.
- Τορτιλιόνι αλά νόρμα

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος / Food stylist: Tina Webb - Χοιρινές μπριζόλες σαλτιμπόκα αλά ρομάνα

φωτογραφία: iStock/Ideal Image - Ξιφίας αλά σιτσιλιάνα

φωτογραφία: Πάνος Τσοκούνογλου - Τρόφιε με πέστο τζενοβέζε

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος / Food stylist: Tina Webb - Πένες αλ αραμπιάτα με κεφτεδάκια

- Σαλάτα καπρέζε με ψητές μελιτζάνες

φωτογραφία: iStock/Ideal Image - Φιλέτο κοτόπουλου με παρμεζάνα

φωτογραφία: iStock/Ideal Image - Καπονάτα

φωτογραφία: iStock/Ideal Image - Παντζανέλα με ψητό καλαμάρι

φωτογραφία: Πάνος Τσοκούνογλου - Παπαρδέλες με λευκό ραγού κουνελιού

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος / Food stylist: Tina Webb
ΕΥΔΑΠ: Οριζόντιες αυξήσεις στο πάγιο εν μέσω λειψυδρίας - Το νέο τιμολόγιο και οι αντιφάσεις του
Το αγροτικό πιέζει τη ΝΔ: Ανησυχία για την περιφέρεια και το «βαρύ» της κλίμα - Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων
Πανάκριβο το φετινό εορταστικό τραπέζι: Πόσα παραπάνω θα πληρώσουμε στο ρεβεγιόν - Οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Ιδού η Ρόδος ιδού και ο σουλτάνος… Οι Ιππότες λυγίζουν από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




