Ντομάτα στο φουλ: 7 ξεχωριστές καλοκαιρινές συνταγές
Κατακόκκινες, ζουμερές, αυτή την εποχή είναι στην καλύτερη στιγμή τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
![](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/69885b1e-a83d-4724-b94c-05742c183212.jpg)
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ελληνική κουζίνα χωρίς τη ντομάτα. Την θεωρούμε κάτι το δεδομένο. Το κόκκινο φρούτο (ναι, φρούτο είναι, παρότι στο μυαλό μας την έχουμε ως λαχανικό) που έφεραν στη Μεσόγειο από την Λατινική Αμερική οι Ισπανοί εξερευνητές – η επικρατέστερη άποψη είναι ότι πέρασε τον Ατλαντικό με τον Κορτέζ– στα μέσα του 16ου αιώνα, αρχικά αντιμετωπίστηκε με καχυποψία. Δεν το θεωρούσαν καν βρώσιμο. Κι όμως, στη συνέχεια γέμισε τα μποστάνια, ενσωματώθηκε στη γευστική παράδοση του ευρωπαϊκού Νότου κι έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά υλικά του. Ιδίως τα καλοκαίρια, στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς τους, οι ντομάτες είναι βασίλισσες. Κι εδώ και στην Ιταλία και στην Ιβηρική.
Ψιλοκομμένες ή περασμένες από τον τρίφτη ή το μύλο των λαχανικών οι ντομάτες αυτής της εποχής γίνονται ωμές και μαγειρεμένες σάλτσες γεμάτες ζωντάνια, που δεν συγκρίνονται με τις έτοιμες, αλλά και δροσερές κρύες σούπες – πέρα από το κλασικό ισπανικό γκασπάτσο, που είναι ορεκτικότατο, αξίζει να δοκιμάσετε και την ντοματόσουπα με ούζο που προτείνεται παρακάτω. Γεμίζονται με ρύζι και κάθε λογής μυρωδικά και μελώνουν στο ταψί. Αφρατεύουν και νοστιμίζουν με τη γλυκόξινη γεύση τους τα αυγά.
Η λίστα πάει και πάει: είναι οι ντοματοκεφτέδες, που όταν βγαίνουν ζεστοί από το τηγάνι, τραγανοί απέξω, ζουμεροί από μέσα, είναι αδύνατο να τους αντισταθείς (αν είναι, δε, φτιαγμένοι με τα άνυδρα, μικρόκαρπα και γεμάτα γεύση ντοματάκια Σαντορίνης τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα), οι ντοματόπιτες, οι λαδένιες, τα ψάρια με ντομάτα στο φούρνο, το μπριάμ. Και φυσικά η χωριάτικη, που χωρίς καλή ντομάτα δε λέει. Παίρνεις και λίγο φρέσκο ζυμωτό ψωμί για να βουτήξεις και δεν θέλεις τίποτε άλλο.
Στην κατσαρόλα, στο τηγάνι και στον φούρνο
![ntomatosoypa.jpg ntomatosoypa.jpg](/sites/default/files/styles/portrait/public/images/2019/08/ntomatosoypa.jpg?itok=3VFzUvbl)
![16190717_31574_eatme_xoriatiki_salata.jpg 16190717_31574_eatme_xoriatiki_salata.jpg](/sites/default/files/styles/portrait/public/images/2019/08/16190717_31574_eatme_xoriatiki_salata.jpg?itok=i5STpsJz)
![16190613_14841_eatme_tomatokeftedes_small.jpg 16190613_14841_eatme_tomatokeftedes_small.jpg](/sites/default/files/styles/portrait/public/images/2019/08/16190613_14841_eatme_tomatokeftedes_small.jpg?itok=MkGadkeL)
![ntomatopita.jpg ntomatopita.jpg](/sites/default/files/styles/portrait/public/images/2020/07/ntomatopita_0.jpg?itok=1cCm8CZV)
![ladenia.jpg ladenia.jpg](/sites/default/files/styles/portrait/public/images/2019/08/ladenia.jpg?itok=lTUAIzlv)
Σαρδέλες γεμιστές με κάπαρη, ντομάτα και άνηθο
![16190723_16045_eatme_sardeles_gemistes_small.jpg 16190723_16045_eatme_sardeles_gemistes_small.jpg](/sites/default/files/styles/portrait/public/images/2019/09/16190723_16045_eatme_sardeles_gemistes_small.jpg?itok=ePpHiRTY)
Μελιτζάνες φούρνου με ντομάτες και πάπρικα
![melitzanes_foyrnoy.jpg melitzanes_foyrnoy.jpg](/sites/default/files/styles/portrait/public/images/2020/07/melitzanes_foyrnoy.jpg?itok=Ycv1TH60)
«Δεν είδα κανέναν στην πισίνα»: Τι λέει η ναυαγοσώστρια της κατασκήνωσης όπου πέθανε η 8χρονη - Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση
Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο ο πατέρας του Γιαμάλ - Στο «φως» βίντεο από την επίθεση
«Μου τα πήραν όλα»: Σπαρακτικός ο πατέρας που έχασε τα νεογέννητα παιδιά του και τη γυναίκα του σε ισραηλινό πλήγμα
Εντυπωσιακό timelapse βίντεο: Το Βόρειο Σέλας φάνηκε από το διάστημα και «μάγεψε»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr