Ντομάτα στο φουλ: 7 ξεχωριστές καλοκαιρινές συνταγές
Κατακόκκινες, ζουμερές, αυτή την εποχή είναι στην καλύτερη στιγμή τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ελληνική κουζίνα χωρίς τη ντομάτα. Την θεωρούμε κάτι το δεδομένο. Το κόκκινο φρούτο (ναι, φρούτο είναι, παρότι στο μυαλό μας την έχουμε ως λαχανικό) που έφεραν στη Μεσόγειο από την Λατινική Αμερική οι Ισπανοί εξερευνητές – η επικρατέστερη άποψη είναι ότι πέρασε τον Ατλαντικό με τον Κορτέζ– στα μέσα του 16ου αιώνα, αρχικά αντιμετωπίστηκε με καχυποψία. Δεν το θεωρούσαν καν βρώσιμο. Κι όμως, στη συνέχεια γέμισε τα μποστάνια, ενσωματώθηκε στη γευστική παράδοση του ευρωπαϊκού Νότου κι έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά υλικά του. Ιδίως τα καλοκαίρια, στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς τους, οι ντομάτες είναι βασίλισσες. Κι εδώ και στην Ιταλία και στην Ιβηρική.
Ψιλοκομμένες ή περασμένες από τον τρίφτη ή το μύλο των λαχανικών οι ντομάτες αυτής της εποχής γίνονται ωμές και μαγειρεμένες σάλτσες γεμάτες ζωντάνια, που δεν συγκρίνονται με τις έτοιμες, αλλά και δροσερές κρύες σούπες – πέρα από το κλασικό ισπανικό γκασπάτσο, που είναι ορεκτικότατο, αξίζει να δοκιμάσετε και την ντοματόσουπα με ούζο που προτείνεται παρακάτω. Γεμίζονται με ρύζι και κάθε λογής μυρωδικά και μελώνουν στο ταψί. Αφρατεύουν και νοστιμίζουν με τη γλυκόξινη γεύση τους τα αυγά.
Η λίστα πάει και πάει: είναι οι ντοματοκεφτέδες, που όταν βγαίνουν ζεστοί από το τηγάνι, τραγανοί απέξω, ζουμεροί από μέσα, είναι αδύνατο να τους αντισταθείς (αν είναι, δε, φτιαγμένοι με τα άνυδρα, μικρόκαρπα και γεμάτα γεύση ντοματάκια Σαντορίνης τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα), οι ντοματόπιτες, οι λαδένιες, τα ψάρια με ντομάτα στο φούρνο, το μπριάμ. Και φυσικά η χωριάτικη, που χωρίς καλή ντομάτα δε λέει. Παίρνεις και λίγο φρέσκο ζυμωτό ψωμί για να βουτήξεις και δεν θέλεις τίποτε άλλο.
Στην κατσαρόλα, στο τηγάνι και στον φούρνο





Σαρδέλες γεμιστές με κάπαρη, ντομάτα και άνηθο

Μελιτζάνες φούρνου με ντομάτες και πάπρικα

Τι οδήγησε στο τρομακτικό 20% του AfD στη Γερμανία - Τα σενάρια συγκυβέρνησης και τα εμπόδια του Μερτς
Πώς είδαν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών: Ποια ραντεβού προγραμματίζονται
Ξεκινούν μετά το Πάσχα από τον Ευαγγελισμό οι εξ αποστάσεως διαγνώσεις σε εξετάσεις – Πώς θα γίνονται
Στέλλα Πλατάνου: 3 χρόνια παλεύει με τους εφιάλτες των εγκαυμάτων από βιτριόλι και την αδιαφορία των ελληνικών Αρχών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr