Όμικρον Μεζέ: Δημιουργικοί μεζέδες σε πράσινο φόντο
Ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο που αντιμετωπίζει τα πιάτα που μπαίνουν στη μέση με διαφορετική οπτική, ισορροπώντας οικειότητα και πρωτοτυπία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το ιδιαίτερο κτίριο που στεγάζει το Όμικρον Μεζέ δεν μπορεί να μην σου κάνει εντύπωση αν βρεθείς στα μέρη του. Δημιούργημα του αρχιτέκτονα ‒και γλύπτη, μουσικού και φιλόσοφου‒ Γιώργου Χριστούλα, μοιάζει με μοντέρνο γεωμετρικό σαλέ κάποιας χώρας του Βορρά, που έχει στα... πόδια του έναν μεσογειακό κήπο γεμάτο δέντρα, πολλών λογιών φυτά και ξύλινα κιόσκια. Προφανώς οι μεζέδες δεν είναι το πρώτο που περιμένεις σε αυτό το περιβάλλον.. Όμως, όπως δεν μιλάμε για ένα συνηθισμένο κτίσμα, δεν μιλάμε και για κλασικούς μεζέδες.
Ο Όμιλος Καστελόριζο, στον οποίο ανήκει το εστιατόριο, συνεργάζεται εδώ και τρία χρόνια με το ΜεΖέν, που περνώντας την παράδοση των βολιώτικων τσιπουράδικων από δημιουργικό φίλτρο, άνοιξε νέους δρόμους στο τερέν του παρεΐστικου τρωγωπίνειν. Ο Γρηγόρης Χέλμης έχει την επιμέλεια της κουζίνας, ενώ ο πολύ καλός σεφ του Όμικρον Μεζέ Μιχάλης Ζάχαρης συμβάλει με τις δικές του ιδέες στο μενού. Κλείνοντας το μάτι στα λιχούδικα μεζεκλίκια, τα πιάτα τους φρεσκάρουν την κουλτούρα της μοιρασιάς με νέες ιδέες, σύγχρονες τεχνικές κι ασυνήθιστα παντρέματα.
Το σούσι-ντολμαδάκι με καπνιστή καραβίδα, ρύζι με τη γεύση των γιαλαντζί, που στην προκειμένη κρατάει λίγο στο δόντι, φύκι νόρι αντί για αμπελόφυλλο, λαδολέμονο και σάλτσα γιαουρτιού, σε βάζει αμέσως στο κλίμα. Έπεται τραχανάς. Με δύο τρόπους. Στην πρώτη περίπτωση έχεις μια έντεχνη θαλασσινή τάρτα με βάση από τραχανά που σου δίνει την αίσθηση μιας πατ μπριζέ και δένει πολύ όμορφα με τη γέμιση από ψητό ταραμά, καπνιστά μύδια και πούδρα από αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Στη δεύτερη, έχεις χρυσαφένιες κροκέτες μπακαλιάρου με τραγανή κρούστα τραχανά, που σερβίρονται με σκορδαλιά κολοκυθιού. Το ταρτάρ «chili con tuna», το οποίο «πατάει» στο μεξικάνικο chili con carne, είναι έξυπνη διασκευή, αλλά στην περίπτωση μας ήταν παραπάνω γλυκό κι όχι ιδιαίτερα πικάντικο – ήθελε λίγη περισσότερη ένταση. Μου άρεσε καλύτερα το σεβίτσε γαρίδας με κρέμας φέτας, ντομάτα, πιπεριά και ούζο, που κινείται σε παρόμοια λογική, αντλώντας έμπνευση από τις δικές μας γαρίδες σαγανάκι.
Αξίζει να δοκιμάσετε και τα πιο απλά αχνιστά μύδια με το φινόκιο, έχουν ένα βαθιά νόστιμο ζουμάκι, αλλά και το μερακλίδικο θράψαλο-κοκορέτσι με το ξεροψημένο αντεράκι, που σερβίρεται πάνω σε μια στρώση γιαουρτιού, με λίγη ψιλοκομμένη ντομάτα στο πλάι. Το ίδιο το θράψαλο το έχω πετύχει και πιο τρυφερό απ’ ότι αυτή την τελευταία φορά, είναι όμως χαρακτηριστικό δείγμα της ευρηματικότητας της κουζίνας, που φτιάχνει γύρο από τόνο και λουκάνικο από σουπιά για το χοτ ντογκ, σερβίρει το καλαμαράκι σχάρας με γλυκό τσίλι και το καπνιστό σκουμπρί με passion fruit, προσεγγίζοντας με διαφορετική ματιά ελληνικά πιάτα που έχουμε φάει και ξαναφάει, παίζοντας που και που με υλικά και γευστικές συνήθειες από άλλα μέρη του κόσμου. Όποια πορεία και να διαλέξεις ‒ο κατάλογος είναι εκτενέστατος‒ βλέπεις ότι κάτι ωραίο γίνεται εδώ.
Όμικρον Μεζέ Δρόσου 1 & Αίγλης, Νέα Kηφισιά, τηλ: 2106202475. Ωράριο: Καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ. Τιμή κατ’ άτομο: € 25-30.
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr