Ποντιακή διατροφή: Αλεύρι, ζυμάρι και ψωμί – Οι Πόντιες νοικοκυρές έκαναν νόστιμα… θαύματα από το τίποτα
Γράφει η Θωμαΐς Κιζιρίδου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
![(Ποικιλία ψωμιών σε φούρνο της Τραπεζούντας /φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/1647a4ea-1b09-427f-860c-b92d2eaa915d.jpg)
Η λέξη διατροφή εκπέμπει μια ιερότητα, μιας και προτρέπει τον άνθρωπο να θρέψει τον Δία, το θείο, που έχει μέσα του. Να δώσει ορθή ενέργεια με την τροφή, σε όλες τις αρετές που του έδωσε ο Δημιουργός, από τις πρώτες ώρες που του φύσηξε την πνοή της ζωής. Στην Ελλάδα ζει το μεγαλύτερο πληθυσμιακά τμήμα του ποντιακού ελληνισμού.
Αποτελείται από τους Έλληνες του Πόντου που εκπατρίστηκαν και κατέφυγαν στο ελληνικό κράτος την περίοδο 1918-1924 και τις νεότερες γενιές. Η μετανάστευση από τα σοβιετικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Μετά από τη δεκαετία αυτή η μεταναστευτική ροή από την πρώην Σοβιετική Ένωση προς την Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές σε χρονική διάρκεια διακοπές, αλλά και μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, από τα οποία τα σημαντικότερα είναι τα κύματα του 1939, του 1965 και από το κύμα της δεκαετίας του 1990.
Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr
Τραμπ: Περισσότερα από 20 όπλα κατείχε ο πατέρας του επίδοξου δολοφόνου - Οι θεωρίες για τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο
Φρέντι Μπελέρης: Αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής – «Πονοκέφαλος» για την Αλβανία η ασυλία του
Έρευνα: Υψηλά ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας για τους απόφοιτους της ΑΣΟΕΕ - Εργάζονται 8 στους 10
Συνεχίζει την επέλαση του ο καύσωνας - Πού θα αγγίξει ο υδράργυρος τους 42 βαθμούς Κελσίου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr