Αρακάς, ο γλυκοφάγωτος – Υγιεινός, απολαυστικός και σύμμαχος της δίαιτας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μαζί με την άνοιξη θα κάνει τη σύντομη εμφάνισή του στο μανάβικο ο φρέσκος, τρυφερός και γλυκοφάγωτος αρακάς. Ένας ακριβοθώρητος στη μη τυποποιμένη εκδοχή του φίλος της ελληνικής κουζίνας, που αγαπάει ιδιαίτερα το άνηθο, τις αγγινάρες, το ελαιόλαδο, το κρεμμυδάκι, χωρίς να σημαίνει πώς δεν συμπαθεί το βούτυρο ή το τυρί.
Γλυκός και ευαίσθητος
Ο αρακάς είναι πολύ θρεπτικός, αλλά και πολύ ευαίσθητος, όταν είναι φρέσκος. Ένα μόλις 24ωρο μετά τη συγκομιδή του έχει χάσει ήδη σχεδόν το 20% της θρεπτικής του δύναμης. Όσο μάλιστα ωριμάζει, τόσο τα σάκχαρά του μετατρέπονται σε άμυλο, με αποτέλεσμα να χάνει και μέρος της γλυκύτητάς του. Δεδομένου ότι έχει και πολύ μικρή περίοδο που βρίσκεται στην εποχή του (ένα με ενάμιση μήνα), στρεφόμαστε για τα μαγειρέματά μας περισσότερο στον κατεψυγμένο αρακά, ο οποίος αποτελεί τη συνηθέστερη λύση για το καθημερινό τραπέζι.
Θρεπτικά συστατικά του αρακά
Ο αρακάς θεωρείται πολύ καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φυτικών ινών. Έχει ακόμη κάλιο, λίγο νάτριο, πολύτιμο φώσφορο και καροτίνη. Στον αρακά θα βρούμε επίσης λίγη βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Ο αρακάς είναι τρόφιμο κατάλληλο για vegan διατροφή, που παρέχει στον οργανισμό αρκετή ενέργεια (80 θερμίδες στα 100 γρ. ο νερόβραστος), ωστόσο έρευνα στο παρελθόν είχε δείξει πως μαζί με τις φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, ο αρακάς μπορεί να βοηθήσει έμμεσα στην προσπάθεια αδυνατίσματος.
Ο αρακάς και η σχέση του με τη δίαιτα
Πιο συγκεκριμένα, την προαναφερθείσα έρευνα είχαν πραγματοποιήσει επιστήμονες από το Κέντρο Κλινικής Διατροφής του Νοσοκομείου St. Michael’s στο Τορόντο του Καναδά, εξετάζοντας συνδυαστικά τα ευρήματα 9 προγενέστερων κλινικών μελετών. Σύμφωνα με το αποτελέσματα οι εθελοντές που καταναλώνουν καθημερινά 1 μερίδα αρακά, φασόλια, ρεβίθια ή φακές αισθάνονταν κατά 31% πιο χορτασμένοι απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν άλλα φαγητά. Για απώλεια περιττών κιλών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Σιβενπάιπερ, η ιδανική ποσότητα είναι 160 γραμμάρια (σχεδόν 1 φλιτζάνι). Ωστόσο, ούτε καν ο 1 στους 10 ενήλικες δεν τρώει κάθε μέρα αρακά, φασόλια, ρεβίθια ή φακές, ενώ περισσότερο από το 90% των προγραμμάτων αδυνατίσματος αποτυγχάνουν, εξαιτίας της πείνας και της λαχτάρας για φαγητό που νιώθουν όσοι υποβάλλονται σε δίαιτα.
Σε ποιους κάνει ιδιαίτερο καλό ο αρακάς
Σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση (λόγω του καλίου), σε άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας (λόγω των φυτικών ινών) και σε όσους έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τον αρακά. Όσοι έχουν θέμα νεφρικής ανεπάρκειας (οξείας ή χρόνιας).
> Ανακαλύψτε συνταγές με αρακά πατώντας εδώ
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr