Φτιάχνουμε σουσαμόπιτα ή σαραγλί Χαλκιδικής
Ο Νίκος Κατσάνης, σεφ και ιδιοκτήτης του Σουσουράδα και Σγουρός Σκαντζόχοιρος στην Άφυτο της Χαλκιδικής μας δίνει τη συνταγή.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σουσαμόπιτα ή σαραγλί Χαλκιδικής
Μέτριας δυσκολίας
Χρόνος: 1,5 ώρα τουλάχιστον
ΥΛΙΚΑ (για ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί / περίπου 20 κομμάτια)
700 γρ. φύλλο κρούστας
350 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο κομμένο, τριμμένο
70 γρ. τρίμμα φρυγανιάς
150 γρ. καρύδια, τριμμένο
κανέλα
ζάχαρη
γαρίφαλο, τριμμένο
παρθένο σησαμέλαιο
Για το σιρόπι
8 ποτήρια ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μέλι
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αναμειγνύουμε το σουσάμι, το τρίμμα φρυγανιάς και τα καρύδια με τα μπαχαρικά. Για να φτιάξουμε το σαραγλί, χρησιμοποιούμε μια πολύ λεπτή μεταλλική βέργα ή μια χοντρή βελόνα πλεξίματος. Στρώνουμε στον πάγκο εργασίας δύο φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, και λαδώνουμε τις ενώσεις. Τοποθετούμε τη βελόνα πλεξίματος ή τη βέργα περίπου στα 10 εκατοστά από την άκρη των φύλλων. Ρολάρουμε σφιχτά τα φύλλα ακριβώς πάνω από τη βελόνα. Πασπαλίζουμε κατά μήκος του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με το μείγμα της γέμισης, φροντίζοντας να αφήσουμε ένα κενό, χωρίς ξηρούς καρπούς, στην άκρη των φύλλων. Τυλίγουμε προσεκτικά το φύλλο από τη μεγαλύτερη πλευρά του και σχηματίζουμε ένα ρολό. Σπρώχνουμε με τα δάχτυλά μας τις δύο άκρες του ρολού προς το κέντρο και το σουρώνουμε απαλά πάνω στη βελόνα. Τραβάμε προσεκτικά τη βέργα και τοποθετούμε το ρολό στο λαδωμένο ταψί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα ρολά κυκλικά από έξω, συγκλίνοντας προς το κέντρο, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να σχηματιστεί ένας «σαλίγκαρος». Όταν βάλουμε όλα τα σαραγλί στο ταψί, τα κόβουμε κατά μήκος σε μικρότερα ρολάκια 1,5-2 εκατοστών. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το παρθένο σησαμέλαιο και με ένα κουτάλι «ζεματάμε» (περιχύνουμε) τη σουσαμόπιτα. Στραγγίζουμε την περίσσεια του σησαμελαίου. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 140°C, για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να ροδίσει, πάνω-κάτω. Φτιάχνουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε. Θα πρέπει όμως να είναι είτε το σιρόπι ζεστό και το γλυκό κρύο είτε τούμπαλιν.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος/Βοηθός Φωτογράφου: Μανώλης Κάππα /Food styling: Tina Webb/ Βοηθός Food Stylist: Ματίνα Πετρούτσα
Πηγή: Eatme Φεβρουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στην Ευρώπη – Οι χώρες ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο «τυφλών» χτυπημάτων
«Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ρήγματα»: Τι λένε οι επιστήμονες για τον σεισμό στο Θέρμο Αιτωλοκαρνανίας
Ρόδος: Ο μεγάλος νικητής του ελληνικού τουρισμού - Εντυπωσιακή αύξηση επισκεπτών το 2024
Το χαριτωμένο υποκοριστικό που έχουν δώσει στον Πρίγκιπα Τζορτζ οι συμμαθητές του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr